4.11.2010

Κι όμως συμβαίνει! Νέο εμπορικό στη γειτονιά μας...

Η σημερινή Αυγή φέρνει στη δημοσιότητα την απόπειρα να κατασκευαστεί νέο εμπορικό κέντρο στη γειτονιά μας. Πρόκειται για το σχέδιο που αποκάλυψε το blog πριν ένα περίπου μήνα. Το ρεπορτάζ της Αυγής μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=535456

Λέει:
Η πρόσφατη επιχείρηση του Δήμου Αθηναίων για «τακτοποίηση» της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, με σκοπό την εξυπηρέτηση γνωστών κατασκευαστικών συμφερόντων, βρήκε τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της περιοχής.
Οι κινητοποιήσεις ενεργών πολιτών, πολιτικές και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της αριστεράς συνέβαλαν ώστε να ανακληθεί, έστω και προσωρινά, η άδεια και η κατασκευή του 5ώροφου εμπορικού κτιρίου της Reds Α.Ε. (συμφερόντων Μπόμπολα) στην αυλή του αρχαιολογικού άλσους, να μπει -μερικώς τουλάχιστον- φρένο στις αδηφάγους ορέξεις κι άλλων πολεοδομικών αυθαιρεσιών.
Οι κάτοικοι αντέδρασαν και στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής των «Λαχανόκηπων». Μιας έκτασης 25 στρεμμάτων στη καρδιά της Αθήνας, που εδώ και τριάντα χρόνια, μετά από σκληρούς αγώνες, είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολείων και άλλων κοινωφελών χρήσεων.
Όπως γίνεται συνήθως, η δημοτική αρχή του Ν. Κακλαμάνη δεν κατέβαλε εκπρόθεσμα τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους και με πρόσφατη απόφαση αποχαρακτήρισε τον χώρο, ο οποίος οδεύει για πώληση και οικοδόμηση. Ήδη έχει ζητηθεί με αίτημα πενήντα κατοίκων ο επαναχαρακτηρισμός και η άμεση έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης της έκτασης.
Ιδιαίτερη εντύπωση δημιούργησαν τα σχέδια του Δήμου Αθήνας για τη μετατροπή των δρόμων που περικλείουν τα οικοδομικά τετράγωνα από τον Κηφισό μέχρι και την Ακαδημία Πλάτωνος σε οδούς ευρείας κυκλοφορίας, εντείνοντας τους προβληματισμούς για τη σκοπιμότητα αυτού του σχεδιασμού.
Επειδή λοιπόν τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν είναι αθώο, αποκαλύφθηκε ότι ο αποχαρακτηρισμός των «Λαχανόκηπων» και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ονοματεπώνυμο: την εξυπηρέτηση ενός νέου εμπορικού μεγαθηρίου, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο παλιό εργοστάσιο του Μουζάκη, στον Κηφισό. Και συγκεκριμένα στη συμβολή της Λ. Κηφισού με τη Λένορμαν, στα όρια των Δήμων Αθήνας και Περιστερίου.
Αυτό το εμπορικό κέντρο, της τάξης των 53 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων εμπορικών χρήσεων, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτό που σχεδίαζε ο Βωβός στον Βοτανικό, σχεδιάζεται από την εταιρεία Prufrock Α.Ε., σε συνεργασία με τον επενδυτικό οργανισμό MGPA, με έδρα το Λονδίνο και την επωνυμία «Academy Garden» - κτίρια Πολιτισμού, Εμπορίου και Αναψυχής.
Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης του έργου και, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Φιλοδοξία τους είναι η έναρξη λειτουργίας του έργου το 2013 και συνοδεύεται από τις καθιερωμένες δηλώσεις περί αναζωογόνησης, αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής. Ενδεικτικός των αντιλήψεων των «επενδυτών» είναι ο ισχυρισμός που περιλαμβάνεται στο έντυπο παρουσίασης του έργου, ότι αυτό «θα αποτελέσει απάντηση στα χρόνια προβλήματα της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής», υπονοώντας δηλαδή ότι οι εκατοντάδες έμποροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής είναι οι a priori φοροκλέφτες, ενώ αυτοί θα έρθουν να σώσουν την ελληνική οικονομία!
Τόσο η επιτροπή κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος, οι κάτοικοι του Περιστερίου όσο και οι φορείς (σύλλογοι εμπόρων, εμποροϋπαλλήλων κ.λπ.) ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους για την αποτροπή της κατασκευής του τσιμεντένιου τερατουργήματος, προβάλλοντας μάλιστα εναλλακτικό σχέδιο πραγματικής ανάπλασης συνολικά της παρακηφίσιας περιοχής.
Γίνεται αντιληπτό ότι η κατασκευή αυτού του εμπορικού κέντρου στο παρακηφίσιο κομμάτι του Περιστερίου θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την πλήρη οικοδόμηση της περιοχής - φιλέτο, που τους καλοκαιρινούς μήνες πλήττεται από την υπερθέρμανση, την άναρχη βιοτεχνική χρήση, την έλλειψη πρασίνου, αθλητικών και άλλων κοινόχρηστων χώρων για τους κατοίκους της. Επιπλέον, η κατασκευή του εμπορικού κέντρου θα αποτελέσει τροχοπέδη στις προσπάθειες απομάκρυνσης του σταθμού των ΚΤΕΛ, που επίσης επιβαρύνει τις συνθήκες ζωής στη περιοχή.
Επομένως, πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά τίθεται επί τάπητος η ανάγκη ενεργοποίησης και συντονισμού των κατοίκων των όμορων περιοχών, που, ανεξαρτήτως σε ποιο δήμο ανήκουν διοικητικά, αποτελούν ενιαίο «κοινωνικό χώρο» με ομοιογενή ταξικά, οικονομικά χαρακτηριστικά και ανάγκες διαβίωσης. Λοιπόν, ενεργοί πολίτες, γρηγορείτε!

9 σχόλια:

jeta είπε...

Την κρίση φαίνεται πως την αντιμετωπίζουν σαν μπόρα. Οι Ευεργέτες με τα δικά μας ευρώ!!!
Και αφού λοιπόν εν μέσω κρίσης, παίζουν το «χαρτί» των εμπορικών κέντρων , ας δώσουν στον καθένα μας και κανένα 5.000-χίλιαρο για να πάμε να ψωνίσουμε!!!!!

Γεωργία είπε...

Με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων χτίστηκε και λειτουργεί το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης στο Μαρούσι. Έτσι λοιπόν οι μεγαλοεργολάβοι γίνονται πλουσιότεροι, οι τοπικές αγορές βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται τραγικά και οι έλληνες πολιτικοί τα δίνουν όλα σε όποιον τάξει χρήμα και σε λίγο δεν αποκλείεται να δούμε και πολυκατάστημα στον... Εθνικό Κήπο!
(διόλου απίθανο, έτσι που έχει αφεθεί και ρημάζει ).
Το Golden Hall έγινε και αυτό στις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΙΒC. Οι πωλήσεις στο Athens Heart ,στην Πειραιώς είναι χαμηλές, ενώ οι ενοικιαστές διαμαρτύρονται για το ύψος των ενοικίων. Οσο για την δική μας REDS , κατά το πρώτο 6μηνο του 2009 εμφάνισε ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε οικονομικές εφημερίδες.
Εκτός λοιπόν από τα προβλήματα πού δημιουργούν στις τοπικές αγορές, εκτός του ότι κατασκευάζουν εμπορικά κέντρα και γραφεία μέσα σε πολύτιμους αρχαιολογικούς χώρους μας αναγκάζουν στη θέα τεραστίων εκτρωμάτων, που θα πρέπει να τα εχουμε μπροστά μας για ολη μας την ζωή.
Στα Σπάτα δε ,μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας ,ξεκινά η πρώτη φάση του εμπορικού πάρκου της REDS στο ακίνητο της Γυαλού , και δίπλα στο mall της Reds, σε έκταση που έχει αγοράσει η Mc Arthur Glen και αυτή γνωστή μας , από τον όμιλο Ελλάκτωρ θα ανοίξει τις πόρτες του το φθινόπωρο του 2010 το πρώτο εκπτωτικό πάρκο της Ελλάδας. Θα έχει έκταση 21.000 τ.μ., θα αποτελείται περίπου από 125 καταστήματα και θα διαθέτει 2.500 θέσεις στάθμευσης.
Αλαζονεία....

Πού πάτε, άνθρωποι;
Τσακίζεστε να αποκτήσετε Περιουσίες, και λίγο νοιάζεστε για τα παιδιά που θα τις κληρονομούν.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να ζητήσουμε τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων μνημείων του βιομηχανικού συγκρότηματος της «Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη», στη Λεωφόρο Κηφισού 60, που κατασκευάστηκε κατά τη δεκαετία του 1930, καθώς και του παρακείμενου συγκρότηματος των «Κλωστηρίων Λαναρά-Κύρτση». Και τα δύο συγκροτήματα αποτελούν δείγματα της ελληνικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, τα περισσότερα κτήρια των οποίων είναι σημαντικά για τις αρχιτεκτονικές, ιστορικές και κοινωνικές τους αξίες.
……………
Είναι η πρώτη παράγραφος από την επιστολή που έστειλαν οι MOnuMENTA
στους αρμόδιους φορείς για την διατήρηση και προστασία των παραπάνω κτιρίων.
Επίσης ανάλογη επιστολή έχει στείλει η πολεοδομία του δήμου της Αθήνας.

Και εμείς οι κάτοικοι θέλουμε και ζητάμε την προστασία και αυτής της τόσο σημαντικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την Μαρία Είναι σημαντικό να διατηρηθούν κτίρια που αποτέλεσαν κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας της εποχής εκείνης
Καλό θα ήταν να προσέξουν και να φροντίσουν να κρατήσουν τα κτίρια
Θα μπορούσουν άλλωστε να γίνουν πόλος έλξης για διάφορές εκδηλώσεις καθώς και εκθεσιακοί χώροι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν μόνο στους δρόμους της πόλης καταστήματα (άδεια)
προς ενοικίαση η πώληση αλλά και στα υπάρχοντα μεγάλα εμπορικά κέντρα .JETA, σε παρακαλώ να αναφέρεις εδώ τα σχετικά παραδείγματα που μου είπες.
Άννα

jeta είπε...

Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, ας το καταλάβουμε ότι υπάρχουν «αναδουλειές».
Το άλλο εμπορικό κέντρο στην Πειραιώς, το Athens heart , δεν κατόρθωσε να πιάσει τους στόχους του. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες.
Κόσμος πηγαινοέρχεται αλλά …Δύσκολες εποχές για εμπορικά κέντρα.
Από την εφ,ΙΣΟΤΙΜΙΑ /16.01.10 διαβάζουμε:
“Στο σφυρί
Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της Pasal να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την πώληση του συνολικού πακέτου του Athens Heart σε θυγατρική μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου.”
O καταναλωτής σήμερα δεν εχει 2 ευρώ για να ξοδέψει. Εχει μόνο ένα. Το οτι χτίστηκαν 10 εμπορικά κέντρα με 800 μαγαζιά δεν σημαίνει οτι ο καταναλωτής 800πλασισε το εισόδημα του. Ούτε οτι 800πλασιαστηκε ο αριθμός των καταναλωτών.
Περισσότερα μαγαζιά σημαίνει οτι οι πιο αδύνατοι θα κλείσουν. Εδώ τα μεγάλα εμπορικά κέντρα εχουν μια αδυναμία: χρειάζονται μερικά εκατομμύρια καταναλωτών αλλιώς δεν ειναι βιώσιμα. Αντίθετα, ένα μικρομάγαζο μπορεί να επιβιώσει και με 20 σταθερούς πελάτες.
Αντε να δούμε αν θα βάλουν μυαλό και οι μεγαλοεργολάβοι.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλοεργολάβοι εμπορικών κέντρων,Μεγαλοεργολάβοι Εθνικών δρόμων,πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι,χαρούμενοι πρίν μερικούς μήνες,αν θυμάστε , χόρευαν τσάμικο, με υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης επειδή είχαν καταφέρει τον στόχο τους. Κατακρεούργησαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα μας.
Παρόλα αυτά συνεχίζουν άλλοι να διδάσκουν σε Πανεπιστήμια,και άλλοι το παίζουν ιδιώτες.
ΝΤΡΟΠΗ τους.Οι Αποτυχημένοι.
Ας αναλογισθούμε, τι έπρατταν στο παρελθόν οι Αρχαίοι πρόγονοί μας για τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή τους είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε
Κουρεμα γουλί περιφορα στους δρόμους με ταμπέλα κρεμασμένη από το λαιμό.