3.26.2009

Η ΕΛΑΚΤΩΡ απαντά, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας

Στην εφημερίδα "Ποντίκι" απέστειλε "ενοχλημένη", όπως σημειώνει και η εφημερίδα, απάντηση η εταιρεία ΕΛΑΚΤΩΡ για το κτίριο που θέλει να κατασκευάσει στο αρχαιολογικό Πάρκο, σε χώρο που βρίσκεται "εντός του προστατευόμενου χώρου". Την απάντηση μπορείτε να δείτε παρακάτω. Να σημειώσουμε μόνο ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί (και προφανώς από την πλευρά της καλά κάνει) ως επιπλέον επιχείρημα ότι συμφώνησαν "υπουργοί" και ΚΑΣ. Έτσι προφανώς εξασφαλίζουν τα μεγάλα συμφέροντα τη "νομιμότητα". Για εμάς τους κατοίκους όμως το γεγονός αυτό είναι αποκαλυπτικό και μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Το Αρχαιολογικό Πάρκο ανήκει στον πολιτισμό και στους κατοίκους, δεν είναι οικόπεδο προς εκμετάλλευση "νόμιμων" κατασκευών. Και το μήνυμα αυτό έχει αποστολέα τους εκάστοτε υπουργούς ή δημοτικούς άρχοντες που αποφασίζουν χωρίς εμάς για εμάς.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαι στην περίπτωση του Βοτανικού υπήρχε νόμος που είχαν ψηφίσει και τα δύο κυβερνητικά κόμματα, είχαν συμφωνήσει υπουργοί, υπήρχαν αποφάσεις και άδειες και το ΚΑΣ είχε δώσει το ok και γενικά το σύμπαν συνωμοτούσε υπέρ του έργου. Κι όμως το ΣτΕ το βγάζει στις εισηγήσεις αντισυνταγματικό.

Και επίσης το ΚΑΣ είχε δώσει το πράσινο φως για: την καταστροφή της Χαιρωνειας και την εποχή μετα το Ζαχόπουλο βγήκαν στο φως δεκάδες ύποπτες αποφάσεις του. Πρόσφατα δε, άλλαξαν την σύνθεση του προς το… βολικότερο!

Ανώνυμος είπε...

Θέλουμε Ονόματα,ονόματα υπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ,Ν.Δημοκρατίας, Δημάρχων,Νομαρχών,Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων ,Παπάδων και γενικά όσων εμπλέκονται με εταιρείες φαντάσματα.
Ρε που πάμε,ρε που πάμε?
Πόσο ξεφτιλίζουν την ζωή τους?Κάπως ετσι την πάτησε και ο Ζαχόπουλος.
Στέλλα Καλογρίδη

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ξεχνά την περίφημη υπόδειξη του Κων.Μητσοτάκη προς τον κ. Αλογοσκούφη (Ιανουάριος του 2005), ότι για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να παταχθούν οι «δύο πληγές» της σύγχρονης Ελλάδας, δηλαδή η Αρχαιολογική και η Δασική υπηρεσία.Οι κυβερνώντες εφαρμόζουν με συνέπεια το πρόγραμμα αποχαρακτηρισμών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, με στόχο την «ανάπτυξη», δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση από ιδιώτες, χώρων που μέχρι σήμερα προστατεύονταν. Ολα τα σχετικά υπουργεία ( Πολιτισμού, Τουρισμού, ΥΠΕΧΩΔΕ) κινούνται προς αυτό το στόχο.
Οι κυβερνήσεις έχουν το χρέος να προστατεύουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και να την αποδίδουν στις γενεές που ακολουθούν.
Βασικό συμπέρασμα από αυτήν την ανεξέλεγκτη δράση των ιδιωτών και των επιχειρηματικών ομίλων, είναι ότι από τη μια εκτοξεύονται τα κέρδη για τους επιχειρηματίες, ενώ από την άλλη όλο και περισσότερο υποβαθμίζεται η ζωή μας.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ.

ΟΜΗΡΟΣ ΣΥΜΕΝΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μήμπως μπορεί κάποιος να με πληροφορίσει αυτό το ΚΑΣ απο ποιούς αποτελείται?
Γιατί εάν είναι, σαν τους Νομαρχιακούς Συμβούλους ή τούς δημοτικούς,που εύκολα μπορεί να τους κρίνει κάποιος ,απο τίς εως τώρα αποφάσεις τους ,είμαστε χαμένοι.
Είναι δυνατόν να ειναι τόσο ηθικά απαράδεκτοι?
Σοφία Τερζή

Ανώνυμος είπε...

στελλα φυγε κραταω μαχαιρι.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ
ΜΠΛΕ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ
ΚΑΤΑΤΟΠΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ
ΤΙ ΚΟΥΜΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΣ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ.

ΧΑΡΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η επιστολή που έστειλε η ελλάκτωρ στο Ποντίκι είναι παραπλανητική και απευθύνεται σε αδαείς. Οι ειδικοί ξέρουν πολύ καλά ότι έπρεπε πρώτα να έχει κατατεθεί (στην πολεοδομία ) εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να εκδοθεί άδεια από την πολεοδομία του δήμου αλλιώς η άδεια δεν είναι σύννομη. Εδώ η άδεια είναι της 14/05/2008 και κοντά ένα χρόνο μετά η παραπάνω μελέτη ακόμα εκκρεμεί .H πολεοδομική άδεια δεν εκδόθηκε νόμιμα όπως ισχυρίζονται και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε ήδη να έχει ακυρωθεί.
Τάκης Δασκαλόπουλος

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ .ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ
” ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ” ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙAKOI ΚΑΙ OI ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΙ . ΕΤΣΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ . ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ!!! ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΖΟΥΜΕ.
ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ .ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!

ΜΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Αμφιβάλω αν έχει γίνει κυκλοφοριακή μελέτη. Διάβασα
στο internet τα σχετικά με
τη συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής στις 26.02.09 και αναφέρει ότι εκκρεμεί η κατάθεση κυκλοφοριακής μελέτης. Προφανώς δεν έχει γίνει, αλλιώς θα την είχαν καταθέσει. Άρα στο Ποντίκι έγραψαν ψέματα.

Άννα

Ανώνυμος είπε...

Να φύγω να πάω πού? Και κατά ποιά μεριά? Στο Βοτανικό,στο αρχαιολογικό πάρκο να δώ το κτήριο της REDS ή Ευκλείδου και Αίμωνος στο οικόπεδο της Νομαρχίας?
Είμαι Ξ Α Ν Θ Ι Α και δεν καταλαβαίνω,ανώνυμε τι εννοείς.
Στέλλα Καλογρίδη

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζουμε τους Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της ετ.reds?
Καιρός είναι να βγούν τα ονόματά τους στο φώς γιατί έρχονται εκλογές
Κατέβας Δημ.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ Χάρη,
ΚΑΣ:Δηλ.κάτι σαν GOLDEN BOYS και GOLDEN GIRLS?
Τρομάρα τους. Εάν δούλευαν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις θα τους είχαν απολύσει απο την 1η βδομάδα
Σοφία Τερζή

Ανώνυμος είπε...

Το πήρα απο διπλανό blog:
Το άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει σχετικά :
« Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή ανασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας».
Αναρωτιέμαι:
Εχουμε Κράτος ;

Η ανθ-ελλάκτωρ τι είναι;
Kράτος εν Kράτει;

Άννα

Ανώνυμος είπε...

Μιας και πιάσαμε τα άρθα του Συντάγματος, ας δούμε και άλλο ένα για όσους μιλάνε και διεκδικούνε την ξένη ιδιοκτησία με περισσή ευκολία... Ο Συνταγματικός Νομοθέτης προβλέπει σοφά την προστασία της ιδιοκτησίας, το γενικό συμφέρον, την αποδεδειγμένη δημόσια ωφέλεια καθώς και την πλήρης αποζημίωση. Εάν εξετάσουμε τις τελευταίες περιπτώσεις ενδιαφέροντων ακινήτων (οικόπεδο ΤΕΕ στην Χ. Τρικούπη, οικόπεδο Νομαρχίας στην Ακαδημία, οικόπεδο REDS στην Ακαδημία είναι ορισμένα που έρχονται στο νου) πουθενά δεν γίνεται αναφορά από τους πολλούς στην προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Δεν βαριέσαι.... Σύνταγμα είναι... 120 άρθρα έχει... Ας ασχοληθούμε με ένα που συμφέρει και άσε τα άλλα... Και στο κάτω κάτω το οικόπεδό μου (μας) είναι που ζητάμε να δημευθεί; ΤΟυ γείτονα είναι... Φαίνεται και στο Όραμα όπου μία σειρά από πολυκατοικίες διατηρείται μέσα στην καρδιά του Πάρκου ενώ γύρω γύρω όλα ραστεράρονται πράσινα...

Άρθρο 17
Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος.

Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης. Αν ζητηθεί απευθείας ο οριστικός προσδιορισμός της αποζημίωσης, λαμβάνεται υπόψη η αξία κατά το χρόνο της σχετικής συζήτησης στο δικαστήριο. Αν η συζήτηση για τον οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης διεξαχθεί μετά την παρέλευση έτους από τη συζήτηση για τον προσωρινό προσδιορισμό, τότε για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη η αξία κατά το χρόνο της συζήτησης για τον οριστικό προσδιορισμό. Στην απόφαση κήρυξης πρέπει να δικαιολογείται ειδικά η δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης αποζημίωσης. Η αποζημίωση, εφόσον συναινεί ο δικαιούχος, μπορεί να καταβάλλεται και σε είδος ιδίως με τη μορφή της παραχώρησης της κυριότητας άλλου ακινήτου ή της παραχώρησης δικαιωμάτων επί άλλου ακινήτου.

Ανώνυμος είπε...

Αντιγραφή από τον προηγούμενο ανώνυμο:
Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος.
Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια……
Αρχαιολόγος που ασχολείται με την περιοχή , μας είπε ότι η οικία του Ακάδημου και το μελλοντικό Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που θα είναι τριώροφο θα βλάπτονται από το τεράστιου όγκου πενταόροφο κτίριο της ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με τη άποψή του/της και παρουσία αρχιτέκτονα πολεοδόμου που συμφωνούσε , είπε ότι “δεν πρέπει εκεί να κτιστεί τίποτα”.
Αυτό το καταλαβαίνει και ο απλός άνθρωπος (κοινός νούς). Όμως το ΚΑΣ και οι άλλοι δίνουν την άδεια, δεν τους ενδιαφέρει αν εκεί ήταν το Πρώτο οργανωμένο Πανεπιστήμιο του κόσμου, η οικία του Ακάδημου και το μελλοντικό Μουσείο.
Έρχονται τουρίστες να δουν τα αρχαία . μελλοντικά ,αν το ογκώδες κτίριο κτιστεί θα πρέπει να ντρεπόμαστε για το χάλι που θα παρουσιάζει η όλη εικόνα-περιοχή.
Γενικό συμφέρον ( δημόσια ωφέλεια ),αυτό να μη κτιστεί .

Θα πρέπει το κράτος να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη , η ο ιδιοκτήτης να γίνει ευεργέτης και να το κάνει δωρεά. Όμως ο ιδιοκτήτης είναι ένας φτωχός κακομοίρης με μοναδική περιουσία αυτό το οικόπεδο και δε μπορεί ο φουκαράς να γίνει ευεργέτης;

Μαρία Γ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

axia plus. gr /9.3.2009
Γιατί είναι πανίσχυροι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ……..

Οι πάντες σε αυτήν τη χώρα γνωρίζουν ότι πλέον μόνο δύο όμιλοι τεχνικών εταιρειών θα μονοπωλήσουν τα μεγάλα έργα: Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και………..

Σήμερα, λοιπόν, υπό το πρίσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε μία εποχή κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις γίνονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ, η Comission είναι πιο ελαστική και οι ΜΟΙΡΑΣΙΕΣ γίνονται πιο εύκολα, με το πρόσχημα του κατεπείγοντος ή της δήθεν διανομής ρευστότητας στην κοινωνία (που πάει όμως στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων), ΕΛΛΑΚΤΩΡ και …….. καθίστανται κυρίαρχοι.

Και τούτο όχι μόνο λόγω της εμπλοκής τους, έμμεσης ή άμεσης, με τα ισχυρά Συγκροτήματα του Τύπου στη χώρα, τα οποία εμφανώς πιέζουν υπέρ των δικών τους συμφερόντων, αλλά κυρίως διότι διαθέτουν εκείνο που δεν κατέχει ουδείς άλλος στον χώρο: ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ή αλλιώς CASH.

Θα πρέπει ωστόσο να συνεκτιμηθεί ότι η ρευστότητα την οποία διαθέτουν δεν προέρχεται από την παραγωγή έργου, αλλά από δύο κρίσιμους και καθοριστικούς παράγοντες που συνδέονται με το ΣΥΣΤΗΜΑ. Δηλαδή το ΚΡΑΤΟΣ και τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

ΡΕΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ

Είναι προφανές ότι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαθέτει σήμερα μία απίστευτη ρευστότητα, η οποία αποτελεί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα στον κλάδο. Η ρευστότητα όμως αυτή ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ αποκλειστικά και μόνον από τα διόδια της Αττικής Οδού, από την εκμετάλλευση δηλαδή του συγκεκριμένου οδικού άξονα, που στην πράξη σημαίνει ρευστότητα. Εναν οδικό άξονα, τη διαχείριση του οποίου πήραν με τις ευλογίες των κυβερνήσεων επειδή ήλεγχαν Μέσα Ενημέρωσης, επειδή ασκούσαν επιρροή στο κράτος και την κυβέρνηση, επειδή ούτως ή άλλως ήταν κρατικοδίαιτοι και προνομιακοί εργολάβοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σχέση που επαύξησαν επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, με τον κ. Σουφλιά να ετοιμάζεται να τους δώσει τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, με τη ρευστότητα των οποίων θα κυριαρχήσουν για άλλα 20 χρόνια.

για την αντιγραφή Μαρία Γ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Το κράτος πιθανώς και λόγω της κρίσης ,(ήτανε στραβό το κλήμα τοφαγε κι ο γάιδαρος), δεν θα μπορεί να το αποζημιώσει .

Και φυσικά κανείς δεν υποχρεώνεται να γίνει ευεργέτης αν δεν θέλει.

Αν λειτουργούσε σωστά το κράτος θα’ πρεπε να δεσμεύσει το συγκεκριμένο οικόπεδο και να το απαλλοτριώσει όταν θα μπορεί,
όπως έχει κάνει με άλλα,
παλαιά σπίτια η οικόπεδα που εδώ και χρόνια παραμένουν δεμευμένα

Κι εγώ Μαρία ήμουν στο πάρκο όταν ο/η αρχαιολόγος είπε ότι “ο χώρος αυτός θα πρέπει να γίνει χώρος πρασίνου και να μη χτιστεί τίποτα “ σε απάντηση στην ερώτησή σου αν εκεί καλό θα ήταν να χτιστεί αίθουσα εικονικής πραγματικότητας με αναφορές στη αρχαιότητα για τα παιδιά ,σε σχέση με το μελλοντικό μουσείο.
Δυστυχώς οι αρχαιολόγοι άλλα πιστεύουν και άλλα υπογράφουν.
Άννα

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς, για τον ανωνυμο μικρο ή μεγάλο ιδιοκτήτη γης, η είσοδος στην ΕΕ επεβαλε και ορισμενους κανονες σε οτι αφορα την προστασια της περιουσιας και την αυθαιρετη, χρονοβορα και απλα-τσαμπουκά - δέσμευση ιδιωτικης περιουσιας.

Δεκαδες αποφασεις του ΕΣΔΑ έχουν δικαιωσει ιδιοκτητες με μεγάλα ποσα και αποζημιωσεις σε βαρος του Ελληνικου Δημοσιου.

Η κατασταση ειναι απλη για οραματιστες και μη... ή το ελληνικό δημόσιο (Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμος) αποζημιώνουν τον όποιον ιδιοκτήτη άμεσα και στην εμπορική αξια και παιρνουν το οικόπεδο να το κάνουν ότι θέλουν, ή το κανουν με καθυστέρηση και με μεγάλα πρόσθετα ποσα λόγω προστίμων.

Ο Σαμαράς πάντως το έχει πει ότι τα κονδύλια είναι περιορισμένα στο ΥΠΠΟ.

Ανώνυμος είπε...

Στον φίλο Ανώνυμο και στην αναφορά ,του 17 αρθρου του Συντάγματος,τον παρακαλώ να διαβάσει το σχολίου της 25ης Μαρτίου 2009.
"Επιτρέπονται βιομηχανίες δίπλα στον Πλάτωνα; "
Μέχρι τώρα ,δεν εχω γνωρίσει ιδιοκτήτες ,που να συμπεριφέρονται τοιουτοτρόπως.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΟΨΕΙΣ . ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΝΑ ΔΕΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.
ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.

ΜΑΚΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σίγουρος πως δίπλα από το σπίτι του οποιουδήποτε ΕΛΑΚΤΩΡ δε στεκει ένα 5όροφο κτίριο αλλά πράσινο και πισίνα. Στο δικό μας σπίτι δίπλα γιατί να στέκει ενα 5όροφο κτίριο ενώ πρέπει να έχει και αυτό πράσινο? Ας παρει λοιπόν το κτιριο του να το βάλει στο δικό του και μεις να κρατήσουμε το πράσινο.

Ανώνυμος είπε...

Για τα 50 χρόνια που ο κάθε μικρός και μεσαίος εργολάβος - ιδιοκτήτης έχτισε τις πολυόροφες πολυκατοικίες στην Ακαδημία, δίχως ίχνος πρασίνου, δίχως ίχνος αισθητικής, δίχως συναίνεση στην διάνοιξη των οδών, δίχως δίχως δίχως..... φταίει η Νομαρχία ή η Ελάκτωρ (sic); Διαβάστε και λίγο ιστορία για το τί ήταν η περιοχή... το Χεζολίθαρο... Μια ζωή κατοικημένο από γκρινιάριδες, κακομαθημένους ντόπιους... Εϊναι οι ίδιοι που εκβίαζαν τον ιδιώτη μηχανικό ευεργέτη Αριστόφρωνα και δεν τους πουλούσαν τα χωράφια τους για να ολοκληρώσει τις ανασκαφές του... Ημιμαθείς, γκρινιάριδες, μίζεροι μια ζωή. Μόνοι οι άλλοι πάντα φταίνε. Ποτέ οι ιθαγενείς.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι φταίνε οι κρατικοί φορείς πολεοδομία, δήμος που δεν καθόρισαν “μικρότερο συντελεστή κάλυψης ,δόμησης και χαμηλότερα ανώτατα επιτρεπτά ύψη”. Που δεν έδωσαν μια γραμμή, μια άποψη για την αισθητική όπως γίνεται αλλού. Το κράτος τα καθορίζει αυτά. Αλλιώς ο καθένας κάνει ότι
θέλει και το αποτέλεσμα είναι κακόγουστο. Όπως για παράδειγμα σε ελάχιστους μικρούς δρόμους οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν πρασιά μπροστά στο σπίτι τους. Είμαι από αυτούς. Στη μικρή πρασιά έχουμε κληματαριά , λεμονιά, γιασεμί, ,πικροδάφνη, κ.α. Το δρομάκι μας είναι πολύ συμπαθητικό. Μακάρι να ίσχυε από παλιά αυτή η υποχρέωση για όλους τους δρόμους. Θα ήταν όμορφη όλη η περιοχή μας.
Μ.Γ

Ανώνυμος είπε...

Ανάλογα με το σχόλιο του παραπάνω αγνώστου ,”η ελλάκτωρ ταυτίζεται
με τους τότε κατοίκους” που δεν διέθεταν τις ιδιοκτησίες τους για χάρη της ιστορίας, του πολιτισμού και των επομένων γενεών, όπως ακριβώς κάνει η εταιρία σήμερα.
Aγρότες ήταν οι άνθρωποι,
φτωχοί, αμόρφωτοι.
Η ελλάκτωρ δεν δικαιολογείται. Καλά τη θρέφει το Σύστημα ας κάνει κι αυτή μια Δωρεά για χάρη του ΠΛάτωνα και της ιστορίας .
X.Γ.

jeta είπε...

Στο " χεζολίθαρο" όμως χτίζουν τώρα και τα λαμόγια με την σύμπραξη του Δήμου και της Νομαρχίας.
Πληροφορικά ,ανώνυμε, ελάχιστες πολυκατοικίες κτίσθηκαν στην 10ετία του ’50 η και του ΄60 στην γειτονιά μας .
Δύο μόνο κτίσθηκαν το 1973-75, μηχανικός, δε της μιας ήταν ο Ιωάννης Βλάχος ,Πολ.. Μηχανικός και καθηγητής Αντισεισμικής Άμυνας στο Ε.Μ.Π.
Η γειτονιά μας δεν ηταν πλούσια, οι οικογένειες μας ,όμως με αξιοπρέπεια και καλοσύνη.
Πρέπει να έχεις πολλά κατάλοιπα από την γειτονιά σου.
Ισως φυσικά και οι γύρω σου ,να είχαν καταλάβει τον χαρακτήρα σου ,(γιατί ο χαρακτήρας δυστυχώς δεν αλλάζει) και να σε αντιμετώπιζαν έτσι , όπως πρέπει να αντιμετωπίζεται κάποιος με το δικό σου πρόβλημα .
Αυτό αν ξέρεις, ονομάζεται έλλειψη παιδείας.
Από αυτήν δυστυχώς πάσχουν και οι τεχνοκράτες του ∆ήμου, και της Νομαρχίας Γιατί αν είχαν τη σωστή παιδεία, θα είχαν εκτιμήσει τις ανάγκες της περιοχής και τις συνέπειες αυτού του είδους της ανάπλασης που προσπαθούν να μας επιβάλλουν με τίς κακόγουστες κατασκευές τους.

Ανώνυμος είπε...

Την ανάδειξη την εμπόδισαν οι τότε ιδιοκτήτες με τον εκβιασμό που έκαναν στον Αριστόφρωνα την περίοδο 1930-1940. Διαφορετικά το Αρχαιολογικό Πάρκο θα ήτανε όχι 150 αλλά 500 στρέμματα.

Αλλά και αργότερα οι ντόπιοι ήταν αυτοί που κτίσανε, μονοκατοικίες έστω, αλλά κτίσανε εκτός σχεδίου χωρίς άδειες για περίπου 30 χρόνια (1940-1968) αδιαφορώντας για το τί υπήρχε από κάτω τους.

Οι ντόπιοι. Οι παλαιοί κάτοικοι. Πιθανά άνθρωποι που εσύ γνωρίζεις και βλέπεις κάθε μέρα. Που κάνανε χρήση του δικαιώματός τους να κτίσουνε τα οικόπεδά τους. Αλλά αυτοί βεβαίως ήταν πιο ίσοι απέναντι στο νόμο από τη Νομαρχία.... Ωραία η ΤζέταΞ.

Ανώνυμος είπε...

Την ανάδειξη της οικίας του Ακάδημου και του μελλοντικού Μουσείου της Πόλης των Αθηνών θέλει τις μέρες μας να εμποδίσει
η ελλάκτωρ κτίζοντας μπροστά
τους τον τεράστιο όγκο της.
Κι εμείς πρέπει να είμαστε αδιάφοροι,αναίσθητοι;

Ανώνυμος είπε...

KΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ
ΟΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ
ΟΠΩΣ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ
ΤΟΥΣ ΠΑΛAIΟΥΣ;

Ανώνυμος είπε...

Ας μείνουμε άπραγοι λοιπόν. Ας κάτσουμε να κλάψουμε τη μοίρα μας γιατί οι παλιοί ήταν ετσι γιατί οι πιο καινουργοι δεν κάναν τίποτε γιατί αυτοί που θα ρθουν δεν κάναν και αυτοί τίποτε .......Ας ξυπνησουμε επιτελους γιατί η Ελλάδα χάνεται και μαζί της και μεις.