Το δικό μας ρεπορτάζ για τη χθεσινή Ημερίδα της Επιτροπής Ακαδημίας Πλάτωνα θα το δώσουμε αργότερα. Προς το παρόν διαβάζουμε τα σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=137877
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: ΦΩΝΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ-ΜΝΗΜΕΙΟ
«Σεβασμός στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου»
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα «ανακάλυψαν» πριν από την επίσημη πολιτεία την παραμελημένη Ακαδημία Πλάτωνος, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Επειτα από κινητοποιήσεις των κατοίκων σταμάτησε πριν από μερικούς μήνες η κατασκευή δύο μεγαθηρίων, από τα οποία το ένα ανήκει στη Νομαρχία Αθηνών και το άλλο σε μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο, τα οποία βρίσκονται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.
«Φυλακισμένος» ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Αθήνας Η ξεχωριστή αυτή συνοικία, μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, έμεινε έξω από το πρόγραμμα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, που σταμάτησε το 2004 στον Κεραμεικό και έκτοτε αγνοείται η τύχη του... Σήμερα τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν, καθώς η επέκταση των πεζοδρομήσεων προς τα δυτικά αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Από το συναρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού προωθείται η δημιουργία μουσείου Αθηνών, που θα αναδείξει την περιοχή σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο Δημόσιο Σήμα.
Μια φωνή αγωνίας για το αύριο της περιοχής αποτέλεσε η χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μήνυμα του Γάλλου φιλοσόφου Αλέν Μπαντιού, που έκανε έκκληση «να μη γίνουν ενέργειες που θα μπορούσαν να τραυματίσουν για οποιονδήποτε λόγο την ακεραιότητα του χώρου» και επισημαίνει ότι «όλοι οι φιλόσοφοι του κόσμου δικαιούνται να εκφράσουν την ανησυχία τους». Αφορμή ήταν οι τελευταίες προτάσεις του Δήμου Αθηναίων, που συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις των περίπου 15.000 κατοίκων της ιστορικής γειτονιάς.
Το νέο ξεκίνημα γίνεται με ευθύνη της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΕΑΧΑ) και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της Ντόρα Γαλάνη, ξεκίνησαν οι κυκλοφοριακές μελέτες που θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματος ανάπλασης. Στόχος είναι να συνδεθεί ο αρχαιολογικός χώρος μέσω του δίπολου των δρόμων Πλαταιών και Σαλαμίνας. Με την πεζοδρόμηση τμημάτων της Κραιτύλου, που έχει μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο, θα επιτευχθεί η ενοποίηση του αρχαιολογικού άλσους των 120 στρεμμάτων. Ο Κ. Κρεμμύδας, που εκπροσώπησε τον Οργανισμό Αθήνας, αποκάλυψε ότι μέρος της περιοχής είναι χαρακτηρισμένο βιομηχανικό πάρκο! Τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται δίπλα στον πολεοδομικό ιστό μετέφερε η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Σοφία Αυγερινού. Ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ζήτησε να ανασταλεί η μελέτη του δήμου και να ανταλλαγεί το υπό κατασκευή κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών με άλλο ακίνητο του Δημοσίου.
«Η μελέτη της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ευρύτερο θέμα από την τακτοποίηση των ορίων του αρχαιολογικού άλσους, σύμφωνα με τις ιδιοκτησιακές δουλείες και τις πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή», επισήμανε η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και δημοτική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης». Οι νέοι σχεδιασμοί, υπογράμμισε, πρέπει να εξασφαλίζουν πύλη εξόδου προς την εθνική οδό, να συνδυάζονται με τα προγράμματα για τον Βοτανικό και να εξασφαλίζουν κεφάλαια για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. Δεν θα πρέπει να στηριχθούν στο ρυμοτομικό σχέδιο του 1968, όπως έκανε ο Δήμος Αθηναίων, με το οποίο μια μεγάλη έκταση 395 στρεμμάτων χαρακτηρίζεται βιομηχανικό πάρκο.
Το πρώτο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στο παγκόσμιο πολιτιστικό στίγμα της Ακαδημίας Πλάτωνος, που ανέπτυξαν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Β. Καρασμάνης, ο Γ. Κοντογιώργης και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πέπη Ρηγοπούλου. Οι διακεκριμένοι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η Ακαδημία ήταν κέντρο έρευνας, προβληματισμού και κριτικής σκέψης. «Δεν υπήρχε δόγμα», υπογράμμισαν. *
href="http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_04/03/2010_392826">
Συνεχίζουν τον αγώνα για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος
Ιωαννα Φωτιαδη
Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος συνεχίζει τον αγώνα για την αναβάθμιση της ιστορικής περιοχής. Μεταξύ των διεκδικήσεών της, η ένταξη του αρχαιολογικού άλσους της ακαδημίας στο πρόγραμμα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, η επέκταση του αρχαιολογικού χώρου στις αδόμητες γειτονικές εκτάσεις, η υπογειοποίηση των γραμμών του προαστιακού ώστε να εξασφαλιστεί η κυριολεκτική συνέχεια των αρχαιολογικών χώρων. Οι Ενεργοί Πολίτες από τον Κολωνό έχουν ήδη καταφέρει να κάνουν τη φωνή τους να «ακουστεί»: ο Δήμος Αθηναίων ανέστειλε την έκδοση οικοδομικών αδειών για έναν χρόνο, ενώ εκτενές ρεπορτάζ στον «Γκάρντιαν» αναφερόταν στην εγκατάλειψη της ιστορικής γειτονιάς. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων σχεδιάζονταν η ανέγερση 9ώροφου κτιρίου της Νομαρχίας Αθηνών στην αυλή του αρχαιολογικού πάρκου και η ανοικοδόμηση σε μέρος του πάρκου. Σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες η επιτροπή, στην οποία ο Δήμος Αθηναίων έλαμψε διά της απουσίας του, διατυπώθηκαν εκ νέου οι θέσεις αλλά και προτάσεις επιστημόνων. Σε παρέμβασή της στη συζήτηση, η κ. Ντόρα Γαλάνη, πρόεδρος της ΕΑΧΑ (Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας), δήλωσε ότι «πρόθεση της ΕΑΧΑ είναι να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος έστω και με μικρές παρεμβάσεις, όπως η πεζοδρόμηση οδών, ώστε να συνδεθεί με το Δημόσιο Σήμα (αρχαίο νεκροταφείο)». Από την πλευρά του ο κ. Επαμεινώνδας Κρεμμύδας, πρόεδρος του ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας), τόνισε ότι το πρόβλημα της περιοχής είναι ότι μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηριστεί βιοτεχνικό πάρκο. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του κ. Κώστα Καρτάλη, προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, που σε 15 μέρες παραδίδει τις προτάσεις για το ιστορικό κέντρο. «Μια δημόσια επένδυση δεν μπορεί να υλοποιείται μόνο όταν έχει οικονομική ανταλλακτική αξία», υπογράμμισε. «Η απόφαση για τον Δήμο Αθηναίων πρέπει να ανασταλεί και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων να επεκταθεί έως και την Ακαδημία Πλάτωνος».
Ημερίδα: Σχέδια για την Ακαδημία Πλάτωνος
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010
Να συμμετάσχει στην ανάπλαση και στη σωτηρία του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και της ευρύτερης περιοχής κάλεσε κάθε «ευαισθητοποιημένο πολίτη» η Επιτροπή Ακαδημίας Πλάτωνος σε σχετική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
Οι κάτοικοι προτείνουν σχεδιασμό προς την τριπλή κατεύθυνση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, της δημιουργίας χώρων πρασίνου και της υπογειοποίησης των γραμμών του ΟΣΕ μετά την καταγγελία της επιτροπής ότι τα σχέδια ανάπλασης της Ακαδημίας προβλέπουν την κατασκευή εμπορικών κέντρων και τη χάραξη λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας, που θα έχουν ως αποτέλεσμα «την τραγική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος».
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο χώρος όπου ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο κινδυνεύει, καθώς «στο όνομα της ανάπτυξης προωθούνται σχέδια που στην πράξη καταστρέφουν το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Φτάνει πια η καταστροφή. Υπάρχει κι άλλη λύση, η ανάδειξη του πολιτισμού, η ένταξη του στην καθημερινότητα μας, στις βόλτες μας, στις παρέες μας. Η Ακαδημία Πλάτωνα μπορεί να αποκαλύψει την ιστορία της. Το "στέκι" της Επιτροπής: Θηναίας και Μοναστηρίου, γωνία Επικοινωνία στο mata.pap@gmail.com και στο tostekiekap@gmail.com Βρείτε μας και στο Facebook,στο http://www.facebook.com/akademia.platonos
1 σχόλιο:
Αυτήν την στιγμή και μόνο για την επιτυχία 1ον- της ημερίδας μας ,και 2ον-της καταπληκτικής εφημερίδας μας βιώνω το συναίσθημα της ευτυχίας. Ένα φως μες στην μαυρίλα.
Δημοσίευση σχολίου