6.19.2009

Το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο του Πλάτωνα

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι μια πραγματικότητα και ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας Η Αθήνα στεγάζει τις σημαντικές αρχαιότητές της και διεκδικεί με αξιώσεις την επιστροφή των Μαρμάρων, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια σπουδαία πολιτιστική ενότητα στο Ιστορικό της Κέντρο. Μόνο που αυτή η διαδρομή είναι ημιτελής, διότι σταματάει στο Θησείο και δεν επεκτείνεται στον Κεραμεικό ώστε να καταλήξει στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, λοιπόν , δεν μπορεί να είναι το τέλος μιας προσπάθειας, αλλά ένα ακόμη σταθμός στη διάσωση της ιστορικής κληρονομιάς. Αλλά η Αθήνα μας περιμένει ακόμη στο Λύκειο του Αριστοτέλη, τον αρχαίο Κεραμεικό , το Δημόσιο Σήμα, το Λόφο του Ιππείου Κολωνού και την Ακαδημία του Πλάτωνα.

Φανταστείτε τη διαδρομή των επισκεπτών από το Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως και την Ακαδημία, και δείτε τη γειτονιά μας αλλιώς, κερδίζοντας τη λάμψη που της αξίζει, με το Μουσείο της Πόλης (ή και το Μουσείο του Πλάτωνα;) στην καρδιά του Αρχαιολογικού Πάρκου. Πως όμως το δικό μας Μουσείο θα επικοινωνεί με το Γυμνάσιο και το Λύκειο, το Περιστύλιο και την Ιερά Οικία του Ακάδημου, όταν το κράτος δίνει τη δυνατότητα, ακριβώς δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο , να μπορεί η REDS να κατασκευάσει 5όροφο κτίριο.

Στην Ακαδημία Πλάτωνος οι πολίτες ζητούν συμμετοχή στο σχεδιασμό, και όσοι αφήνονται εκτός των διαδικασιών, η ενόχληση είναι πολύ μεγάλη, εξαιτίας και των ...απίθανων πολεοδομικών αδειών που κάθε τόσο εκδίδονται. Όποιος νομίζει μπορεί να μας εξαπατήσει είναι γελασμένος...

4 σχόλια:

koskit69 είπε...

ΓΚΑΖΩΝΟΥΜΕ, ΓΚΑΖΩΝΟΥΜΕΕΕΕΕ!!!!!
ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ....
ΑΝΤΕ ΠΑΜΕ ΓΕΡΑΑΑΑ!!!!!

jeta είπε...

Δεχόμαστε μόνο επεμβάσεις για να διατηρηθεί στην φυσική του κατάσταση το Αρχαιολογικό πάρκο της περιοχής μας.
Αν οι διοικούντες τα βάζουν με την ιστορία , οι μόνοι που μπορεί να εχουν άποψη είναι οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι , γιατί απλά η Ιστορία και οι αρχαιότητες είναι το πολυτιμότερο αγαθό μας.
Μάθαμε ότι( και εννοώ παλαιούς και νέους υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού) Νομάρχες -Δήμαρχοι, όταν λένε αναβάθμιση εννοούν αυθαίρετες παρεμβάσεις με εμπορικά κέντρα κλπ.
Ξέρουμε και τα ένοχα Υπουργεία,τα ένοχα Δημαρχεία,τίς ενοχες Νομαρχίες.
Δύσκολο να εξαπατηθούμε απο χονδροειδή ψεύδη.

Ανώνυμος είπε...

Μετα το Μουσειο της Ακροπολης ηρθε η ωρα ολοι μαζι,κατοικοι,αρχαιολογοι ,ακαδημαικοι,Ελληνες και φιλελληνες,να ζητησουμε ενα συχρονο ψηφιακο Μουσειο για τον ΠΛΑΤΩΝΑ.Του το χρωσταμε.
Αρχαιολογικο παρκο ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ χωρις ενα Μουσειο για τον Πλατωνα,την Ακαδημια του,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ,παρκο πρασινου μπορει, αρχαιολογικο ΟΧΙ.
Και μην ξεχναμε.Κανενας δρομος,ουτε απο την μεση,ουτε απο την ακρη του παρκου.
Ολοι οι ελευθεροι χωροι-οικοπεδα γυρω απο το παρκο ΑΝΗΚΟΥΝ στο αρχαιολογικο παρκο.
Το Νεο Αρχαιολογικο Μουσειο Αθηνων να μην καπελωση την Ιερα ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΟΥ.


Γαβριηλ Τοβας

Ανώνυμος είπε...

Για τη χώρα μας που έχει τέτοιο πολιτισμό και κουλτούρα της αξίζει η πρώτη θέση μέσα στο παζλ των λαών.Ολοι είναι συγκινημενη γιατί ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο εργο που προβάλει την Ελλάδα μας. Για την Ακαδημία του Πλάτωνα μέσα στην Αθήνα μας της αξίζει καλύτερη τύχη.Πρέπει να έρθει η ώρα λοιπον και για μας.Πρέπει να στρέψουνε τα μάτια τους και σε μας.Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλεως των Αθηνών πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.Περιμένουμε λοιπόν και ελπίζουμε.