9.29.2008

Πρόταση-λύση για τα νήπια

Ιδού το σημερινό δημοσιεύμα του Ελεύθερου Τύπου και της δημοσιογράφου Στέλλας Χαραμή, η οποία έχει ασχοληθεί μια ακόμη φορά με την περιοχή

Την ώρα που οι εργασίες στο οικόπεδο της Νομαρχίας Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος συνεχίζονται αδιάκοπα, 38 νήπια –ανάμεσά τους και τέσσερα με ειδικές ανάγκες– στοιβάζονται σε ένα νηπιαγωγείο… μπουντρούμι. Το σθεναρό αίτημα μιας ολόκληρης συνοικίας για τη δημιουργία ανεξάρτητης στέγης του 130ού Νηπιαγωγείου «θάβεται» κάτω από τον κονιορτό των ανασκαφών, στη συμβολή των οδών Ευκλείδου, Αίμωνος και Δημοσθένους – εκεί όπου η Νομαρχία Αθηνών πρόκειται να οικοδομήσει δύο πολυώροφα βιοκλιματικά κτίρια.

Τα 24 νήπια του κλασικού και τα 14 του ολοήμερου νηπιαγωγείου στριμώχνονται σε δύο αίθουσες συνολικού εμβαδού 58 τ.μ. του 60ού Δημοτικού Σχολείου, χώροι που στο παρελθόν φιλοξενούσαν το γραφείο των δασκάλων, του διευθυντή και ένα τμήμα του σχολικού διαδρόμου! Στους μαθητές του νηπιαγωγείου συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία, δεδομένης της στενότητας του χώρου, στερούνται τη δυνατότητα ατομικού προγράμματος διδασκαλίας. Τμήμα της μιας αίθουσας φράσσεται με τζαμαρία, ενώ οι μαθητές του κλασικού νηπιαγωγείου πρέπει να περάσουν μέσα από την τάξη του ολοήμερου για να έχουν πρόσβαση στην τουαλέτα, γεγονός που μεταφράζεται και σε μία έξοδο διαφυγής για το σύνολο των παιδιών. Για χώρους τραπεζαρίας και ξεκούρασης (όπως προβλέπει η λειτουργία του ολοήμερου) ούτε λόγος.

Ολα αυτά συμβαίνουν λίγα μόλις μέτρα από το οικόπεδο της Νομαρχίας, χώρο που από το 2003 διεκδικεί ο ΟΣΚ για τη δημιουργία νηπιαγωγείου. Το θέμα, ωστόσο, της στέγασης διοικητικών υπηρεσιών σε μια γειτονιά ανθρώπινης κλίμακας και σε απόσταση αναπνοής από δύο σχολικά συγκροτήματα έφερε στο τραπέζι του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο δημοσιογράφος και μέλος του, Νάσος Αθανασίου, προτείνοντας την ανταλλαγή του οικοπέδου με ένα άλλο ιδιοκτησίας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. «Τα παράπονα των κατοίκων είναι απολύτως δικαιολογημένα», λέει ο κ. Αθανασίου. «Κι αν θέλετε, εγώ θα γίνω πιο τολμηρός. Συνιστώ το οικόπεδο να γίνει πάρκο αφού στο υπέδαφός του κρύβονται ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου».

Την πρόταση Αθανασίου φαίνεται ότι ενστερνίζεται ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, καθώς μία μόλις ημέρα μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση δήλωσε διατεθειμένος να ανταλλάξει το οικόπεδο με ένα αντίστοιχης αξίας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ύστερα από υπόδειξη τόσο του Δήμου Αθηναίων όσο και του υπουργείου Παιδείας. Η ανταπόκριση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΚ, Παναγιώτη Παταργιά, ήταν άμεση και θετική.

Σε επιστολή του στον κ. Σγουρό πριν από τρεις ημέρες χαιρέτισε την πρόταση της Νομαρχίας για ανταλλαγή σημειώνοντας ότι «από πλευρά ΟΣΚ σάς προτείνουμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, η οποία θα οδηγήσει δικαστικά στον ορισμό της αξίας του. Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι οι οριζόμενες τιμές από τα δικαστήρια είναι οι τρέχουσες εμπορικές των ακινήτων».


ΧΑΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ

Ελεύθερος Τύπος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο οικόπεδο γίνεται εργασία θεμελίωσης σε εκσκαφή μεγάλου βάθους, με τις απαιτούμενες πλευρικές ενισχύσεις των τοιχωμάτων
της εκσκαφής με πασαλεμπήξεις και ενισχυμένο σκυρόδεμα, όπως ακριβώς
γίνεται στην κατασκευή υπογείων πολυορόφων γκαράζ.Τα μηχανήματα
ευρίσκονται εκεί για την επόμενη φάση της εκσκαφής.
Γιατί δεν αναρτάται πινακίδα που να αναφέρονται οι παραπάνω εργασίες;

Η πινακίδα που έχουν αναρτήσει
γράφει:ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.

Είναι ελλειπής και ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ρωτήσαμε την αρχαιολόγο για τις παραπάνω εργασίες και μας είπε οτι
γίνονται για την προστασία του δρόμου και των αρχαιολόγων, να μην
πέσουν τα χώματα επάνω τους.
Ετσι της είπαν να λέει.ΨΕΜΜΑΤΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Επι τέλους να καταλάβουμε ότι το οικόπεδο με τα ευρήματά του να αποδοθεί στο κοινό.Τα σχολεία να φύγουν από την περιοχή.Πως γίνεται σήμερα ιδιωτικά μάλιστα σχολεία να είναι στριμωγμένα σε αυτά τα δρομάκια χωρίς τις σωστές υποδομές. Δείτε μόνον τα σχολικά λεωφορεία πόσο επιβαρύνουν τη γειτονιά μας.Για τα δημόσια δεν συζητείται καν...Να βρούμε γιατί όλα αυτά τα σχολεία εγκαταστάθηκαν εκεί και ποιοί ωφελήθηκαν τότε.
Το θέμα πρέπει να εξετασθεί από την αρχή και σε βάθος.

Ανώνυμος είπε...

Ας μη βλέπουμε μόνο το οικόπεδο.
Να δούμε όλη τη περιοχή μας.
Από όλο το ιστορικό κέντρο μόνο η Ακαδημία Πλάτωνος υποβαθμίζεται έχοντας αφεθεί στην τύχη της

Ανώνυμος είπε...

Η Λακωνική σχολή του ΙΩΑΝ.ΦΡΑΓΚΗ μαζί με τον Παιδικό σταθμό της ενοχλεί σε αφάνταστο βαθμό ολο το οικοδομικό τετράγωνο.
1ον.Γιατί δεν διαθέτει χώρους στάθμευσης για τα 15 περίπου σχολικά ,που κινούνται με πετρέλαιο.Οι οδηγοί του με θράσος τα παρκάρουν μπροστά απο τα σπίτια μας ,με αναμμένες τίς μηχανές τους για αρκετή ώρα. Οπότε γεννάται ένα ερώτημα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν αντέδρασε?Η ασφάλεια των μικρών μαθητών δεν υπολογίζεται μπροστά στο κέρδος ενός ιδιώτη?
Οι μικροί μαθητές εισέρχονται απο την είσοδο της οδού Αίμωνος,διανύουν το δημοτικό πεζοί,διασχίζουν τον πεζόδρομο της Αγίου Ανδρέου με κατεύθυνση τον παιδικό σταθμό.
Επίσης τα παιδάκια του νηπιαγωγείου μεταφέρονται στην αυλή του Παιδικού σταθμού για να παίξουν ,γιατί απλά δεν υπάρχει αυλή. Εχουμε πολλά ανεχθεί απο τον Κον Ιωάννη Φραγκή ,μα πάρα πολλά και μέχρι σήμερα αδιαφορεί για το πρόβλημα που εχει προκύψει με την Νομαρχία.Μήπως σκέπτεται κάτι πού εχει να κάνει με την πελατεία του?
Σ.Τ