11.04.2008

Για αυτά τα μάρμαρα πολεμάμε. Τ΄ ακούτε;

Νόμιζαν ότι θα μας αιφνιδιάσουν; Ότι επάνω στο μεθύσι από την εκπληκτική μουσική διαμαρτυρία μας, θα μας πιάσουν στον ύπνο; Για μια ακόμη φορά μάλλον μας υποτιμούν. Γιατί συνεχίζουν τα σχέδια της "ανάπτυξης τους". Επαγρύπνηση απαιτείται και εγρήγορση. Σήμερα Τρίτη 4 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Τεχνικών Έργων και Σχεδιασμού με θέμα "την έγκριση νέου κονδυλίου, ύψους 350.000 ευρώ, για να προχωρήσει η ανασκαφή και να δημιουργηθεί αντιστήριξη». Το θέμα αποκαλύπτει σήμερα και η εφημερίδα "Καθημερινή" σε ρεπορτάζ του Γιάννη Ελαφρού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην επιτροπή θα συζητήσουν την αύξηση του κονδυλίου για την ανασκαφή κατά 350.000 ευρώ "για να προχωρήσει η ανασκαφή και να δημιουργηθεί αντιστήριξη".
Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Το έγραφο που υπογράφει η αντινομάρχης κυρία Κεφαλίδου φέρει ημερομηνία 31η Οκτωβρίου! Μόλις δυο μέρες πριν τη μεγάλη μας μουσική διαμαρτυρία με την υποστήριξη του ΣΚΑΙ στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μόλις πριν μια μέρα από τη συναυλία νομάρχης Γιάννης Σγούρος, η αντινομάρχης Χαρά Κεφαλίδου και Αθηνά Δρέττα υποστήριζαν ότι η θέση τους είναι η ανταλαγή του οικοπέδου "τους" με άλλο οικόπεδο του ΟΣΚ, στην ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου που εκδόθηκε και με δελτίο Τύπου υποστήριζαν τη διαμεσολάβηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου για να βρεθεί ένα τρίτο οικόπεδο.
Κι όμως συνεχίζουν παρά τα όσα λένε δημόσια. Θέλουν να σκάψουν παρακάτω και ζητάνε να αυξήσουν το κόστος για αυτό; Το αρχικό κόστος, σύμφωνα με τα δικά τους επίσημα έγγραφα ήταν 1.121.928,94 ευρώ. Στο τελευταίο δελτίο Τύπου της νομαρχίας μιλάνε για κόστος 2 εκατομμυρίων ευρώ σε μελέτες.
Όσο περνάει δηλαδή ο καιρός η δαπάνη και το κόστος του έργου, ως εκ του θαύματος, αυξάνεται. Σήμερα Τρίτη με αιτιολογία την ανασκαφή σε βάθος θέλουν άλλες 350.000 ευρώ.
Αλήθεια, όταν συζητούσαν στη Νομαρχία για το έργο δεν γνώριζαν ότι θα βρουν αρχαία στην περιοχή; Ή μήπως ήταν βέβαιοι ότι θα ήταν "ήσσονος σημασίας" και δεν θα έσκαβαν σε βάθος 10 και 15 μέτρων, όπως επιβάλλει η πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις; (εδώ για ένα μικρό οικόπεδο που γίνεται ανασκαφή η αρχαιολογία βάζει σκληρούς όρους).
Κι όμως γνώριζαν την αλήθεια. Εδώ υπάρχει η δεύτερη μεγάλη αποκάλυψη. Το γράφει και η εφημερίδα της "Καθημερινής" σήμερα. Το έγγραφο της Γ' εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών με ημερομηνία παράδοσης στη Νομαρχία 7 Ιουλίου 2008 ενημερώνει τους κυρίους και κυρίες της Νομαρχίας ότι: "Το επίπεδο του εδάφους στο σύνολο της έκτασης του οικοπέδου, μετά την αφαίρεση των επιφανειακών επιχώσεων με ελαφρύ εκσκαφικό μηχάνημα, βρίσκεται σε βάθος περίπου 2 μέτρα από την επιφάνεια των οδών. Έως τώρα έχει αποκαλυφθεί τμήμα τοίχου παράλληλα προς την οδό Αίμωνος, σε βάθος 2,30 μ. και σε σωζόμενο μήκος 11,80 μ. αποτελούμενος από πωρολιθικούς ογκολίθους, στην αρχική τους θέση ευρισκόμενους. Σύμφωνα με τη σχετική αρχαιολογική βιβλιογραφία και την έρευνα της ευρύτερης περιοχής είναι πιθανότατο ο σωζόμενος τοίχος να αποτελεί μέρος του αρχαίου περιβόλου της Ακαδημίας Πλάτωνος"!
Δηλαδή με απλά ελληνικά, στο οικόπεδο επί των οδών Αίμωνος, Ευκλείδου, Δημοσθένους βρίσκεται πιθανότατα το σύνορο της Ακαδημίας Πλάτωνα! Η λογική μιας χώρας που θέλει τον πολιτισμό της και δεν τον πετάει στα σκουπίδια της ανάπτυξης τους, λέει πως αμέσως, χωρίς περιστροφές και άλλες δικαιολογίες, βγαίνει στο φώς το αρχαίος περίβολος και γίνεται η ενοποίηση με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας, του Γυμνασίου, της Παλαίστρας...
Αντ΄ αυτού, θαυμάστε το έργο της "ανάπτυξης τους" στις προτεινόμενες φωτογραφίες. Τις πήραμε από το blog του Νίκου Θεοδωράκη http://nikosth.blog.com/και μιλάνε πράγματι από μόνες τους. Είναι τα περίφημα σχέδια της Νομαρχίας Αθηνών για τα πολυώροφα κτίρια της στο οικόπεδο. Το ένα κτίριο, στην αριστερή πλευρά είναι 6ωροφο, το δεύτερο 9ώροφο γιατί έχει και δώμα! Ο υπόγειος χώρος για πάρκινγκ είναι 6 όροφοι κάτω από τη γή! (Δηλαδή στα έγκατα του αρχαιλογικού χώρου) Θαυμάστε τους.






Για να ξεμπερδεύουμε μια και καλή. Οι ρόλοι πλέον έχουν αντιστραφεί. Σε αυτά εδώ τα μάρμαρα κανένα τσιμέντο δεν θα πέσει, καμία Νομαρχία δεν δικαιούται όποια περιουσία κι αν έχει να επέμβει αισθητικά στην περιοχή που δίδασκε ο Πλάτωνας. Είναι καθαρό πως στον αντίποδα της Πολεδομίας του δήμου Αθηναίων που χορηγεί άδειες για την κατασκευή τέτοιων κτιρίων, γιγαντώνεται η οργή των πολιτών. Στην προκλητική λογική του real estate που αναπτύσσει η Νομαρχία, εμείς εδώ, οι πολίτες αυτής της γειτονιάς στην Αθήνα αντιστεκόμαστε διασώζοντας το ιστορικό παρελθόν και καταθέτοντας μια άλλη πρόταση για το παρόν και το μέλλον. Γιατί, εμείς: Για αυτά τα μάρμαρα πολεμάμε.
Το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Και πλέον μεταφέρεται, όπως όλοι οι δίκαιο αγώνες, με κάθε μέσο και μήνυμα. Ευχαριστούμε όλους όσους μας στηρίζουν και στο Διαδίκτυο. Ήδη η μεγάλη μουσική διαμαρτυρία πέρασε και σε άλλα blog. Βρήκαμε και τους ευχαριστούμε:

http://antigeitonies.blog.com/4090364/
http://asteri2008.pblogs.gr/2008/11/akadhmia-platwnos-o-agwnas-synehizetai.html
http://dialogos146-62.blog.com/4088565/

http://54gimnasio.blog.com/4088530/


15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μία απλοϊκή ερώτηση: Ολοι αυτοί οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για το πανύψηλο κτίριο που θα κτιστεί:
1) Σε τι κτίρια μένουν αυτοί; Μήπως είναι και αυτά πολυόροφα και "πνίγουν" το περιβάλλον; Τα δικά τους κτίρια δεν είναι από μπετόν αλλά από ξύλο και πέτρα;
2) Μήπως κάτω από τα δικά τους κτίρια δεν υπάρχουν επίσης αρχαία, τα οποία μάλιστα όχι μόνο δεν ανασκαφήκαν (όπως στο οικόπεδο της Νομαρχίας) αλλά αντίθετα καταστραφήκαν;
3) Το νηπιαγωγείο από τι υλικό θα φτιαχτεί; από ξύλο;

Εχω μία καλή πρόταση αφού όλοι αυτοί ενδιαφέροντα για τα αρχαία: Να αποποιηθούν τις περιουσίες τους και να κατεδαφίσουν όλα τα κτίρια γύρω ασπό την Ακαδημία Πλάτωνος προκειμένου να γίνουν και σε αυτά τα οικόπεδα ανασκαφικές έρευνες (με έξοδα δικά τους) ώστε να ληφθεί μία πλήρη εικόνα των αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια να φροντίσουν για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και να μπει πλακέτα με το όνομά τους ως "ευγενείς δωρήτες"!
Ολοι ξέρουν να κάνουν τους πολιτισμένους με τις περιουσίες των άλλων, την στιγμή που το περιβάλλον το έχουν καταστρέψει οι ίδιοι με τις επιλογές τους.

akadimia-platonos είπε...

Μια λογική ερώτηση από τον ανώνυμο σχολιαστή . Θα προσπαθήσω να δώσω μια πειστική απάντηση αναλυτικά σε κάθε ερώτημα:

1. Δυστυχώς η γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος οικοδομείται συνοπτικά με άδειες που εκδίδονται από την πολεοδομία , βασισμένες στην υφιστάμενη νομοθεσία , όπως αυτή συντάσσεται από τους υπουργούς μετά από εισηγήσεις θεσμικών φορέων, αλλά και απαιτήσεις διαφόρων οικονομικά εύρωστων ομάδων. Γι αυτό και δίπλα στο αρχαιολογικό χώρο, εγκρίθηκε η λειτουργία "βιοτεχνικού πάρκου" Είναι λογικό αυτό.

2 Το ίδιο ισχύει και για τις ψηλές πολυκατοικίες. Αλλά αν έγιναν αλλεπάλληλα λάθη στο παρελθόν, πρέπει να επαναλαμβάνονται και σήμερα;

3 Το νηπιαγωγείο που είναι απαραίτητο για την περιοχή , μπορεί να κατασκευαστεί, στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και να μην ξεπερνάει τον ένα όροφο έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής ελεύθερος χώρος για τα παιδιά και να αναδεικνύεται ο τοίχος που εκτιμάται από την αρχαιολογική υπηρεσία πως είναι τμήμα του αρχαίου περιβόλου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Είναι άραγε και αυτό κάτι παράλογο. Σημειώνουμε πάντως πως η πρόταση για ξύλινη κατασκευή, αν είναι στις προδιαγραφές του ΟΣΚ , πρέπει να συζητηθεί

-Ως προς την κεντρική πρόταση. Η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο είναι αυτή των απαλλοτριώσεων και ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. Η νομαρχία Αθηνών για λογαριασμό της ζητάει την ανταλλαγή του συγκεκριμένου οικοπέδου.
- Όσο για την αναφορά περί περιουσιών των "άλλων" . Οι σύμβουλοι της νομαρχίας είναι αιρετοί. Η περιουσίας της νομαρχίας δεν ανήκει σε εταιρεία αλλά στους πολίτες και συνεπώς υπάρχει πριν από κάθε πράξη- τουλάχιστον στην Ευρώπη- η έννοια της Διαβούλευσης. Δηλαδή η υπηρεσία ανακοινώνει τα σχέδια της στους πολίτες και ζητάει τη γνώμη τους. Κάτι τέτοιο έγινε στη Βαρκελώνη, πριν από τους ολυμπιακούς αγώνες για τα κτίρια και τις χρήσεις που επιθυμούν οι πολίτες. Έγινε στην περίπτωσή μας;

-Αυτό που ίσως δεν λαμβάνει υπόψη του ο συντάκτης του σχολείου είναι πως απέναντι από το οικόπεδου υπάρχουν τα 3 δημοτικά σχολεία και ένα νηπιαγωγείο. Οι δύο Λακωνικές σχολές των Φραγκή και Μαγκλάρα , το 60ο δημοτικό και το 130ο νηπιαγωγείο. Εάν αποδεχθούμε τη λογική της νομαρχίας για αξιοποίησης της περιουσίας, με το χτίσιμο των 2 πολυώροφων κτιρίων (6 & 7 ορόφων & δώμα) με το 6οροφο πάρκινγκ ποιος νομαρχιακός σύμβουλος ή νομάρχης μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μαθητών, όταν θα προσέρχονται στο Διοικητήριο 230 υπάλληλοι της νομαρχίας με τα οχήματά τους;


Με εκτίμηση

jeta είπε...

Για τον ανώνυμο φίλο,
Αγαπητέ μου,εάν γνωρίζεις την τοποθεσία του εργοταξίου, θα γνωρίζεις οτι κολλητά του υπάρχει
2οροφη κατοικία,που χρονολογείται απο το 1950,4οροφη πολυκ/κία απο το 1970,γενικα ολη περιοχή Αίμωνος-Ευκλείδου-Δημοσθένους και γενικα ολη η γύρω περιοχή αποτελείται απο κατοικίες οι οποίες είναι πρό του 1970,με χαμηλό συντελεστή δόμησης.Εάν ΄κτίσθηκαν αλλες πολυόροφες πολυκατοικίες αυτοί που θέλουν να κατασκευάσουν το κτήριο τέρας αυτοί υπέγραψαν και τότε.Να είσαι σίγουρος ομως, εάν είχε βρεθεί κάτι, το κράτος θα μας αποζημίωνε!!!! και θα βρισκόμαστε κάπου αλλού.Η Αρχαιολογία ,οπως ειναι ομως γνωστό ,βάζει φρένο ,μόνο οταν προκειται γιά κατασκευή εργολάβου ιδιώτη Σ'ολη την Ελλάδα εχουν βγεί άπειρες περιπτώσεις που βασανίζουν ιδιωτες εργολάβους, επιχειρηματίες οταν πρόκειται να κατασκευάσουν εργοστάσια,σε περιοχές που υπάρχει μόνο η υποψία οτι μπορεί να υπάρχουν αρχαία και προστατεύει ΜΌΝΟ το δημόσιο και ειδικά ,οταν ,οπως τώρα ,την Νομαρχία ,για το τερας των 6 και 7 ορόφων,με τα που αν και ειναι μέσα στην παρανομία (αφού "Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει"συνεχίζουν με αρχηγό τον Σγουρό ,την Κεφαλίδη,την Δρέττα.Αγνωστοι Δημόσιοι υπάλληλοι με μηδέν προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.Το μέλλον μας ειναι στην γειτονία μας και στα οχι και τόσο μεγάλα διαμερισματά μας.Εκείνοι εχουν μέλλον στίς θέσεις που είναι τώρα????
Αυτά τα λίγα για την απλοική σου πρώτη ερώτηση.Που δεν είναι καθόλου απλοική ,αλλά μάλλον πονηρή......Πολύ πονηρή.
Εμείς όμως Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας,και σ΄ολους αυτούς που μας παραπλανούν ,τούς αξίζει μόνο η περιφρονησή μας.
ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, πολύ πονηρό το 1ο σχόλιο, αλλά καθόλου λογικό: γιατί με το σκεπτικό αυτό, επειδή δηλαδή στο παρελθόν έγινε κάτι στραβό, θα πρέπει να συνεχιστεί... Δηλαδή να συνεχιστεί η τσιμεντοποίηση εις βάρος των ελεύθερων χώρων.
Απορώ ποιοί πιστεύουν ακόμα τέτοιους λαικισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάστε την συνεχιζόμενη παραπλάνηση απο κάποιους υπαλλήλους που εμείς τοποθετήσαμε σε θέσεις που δεν τους αξιζαν,που νομίζουν οτι τα πάντα ειναι περιουσία τους....Εχουν διαθέσει τόσα χρήματα που ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους πόσα πρέπει να δηλώνουν οταν τους ρωτούν.
Τώρα βγήκε και άλλη λάτρης του αρχαίου Πνεύματος!!!!Η Αθηνά Δρέττα.Εχετε ακούσει μέχρι τώρα να εχει προσφέρει κάτι για την Αθήνα?Μόνο καταστροφικά σχέδια εχουν στον νού τους,αυτή και οι φίλοι της.Τακτική πελάτισσα ,με την διαπεραστική της φωνή ,στην εκπομπή του κ.Μ.Τριανταφυλόπουλου(το είπε και εκείνος χθές βράδι στην εκπομπή του).
Ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ,δεν βλέπει την ασχήμια τους?Γιατί να πληρώσει το κόμμα του την βλακεία τους?Αμόρφωτοι άνθρωποι,μηδέν παιδεία.
Οσο συνεχίζουν το άσχημο έργο τους,και υποτιμούν την νοημοσύνη μας, τόσο περισσότερο μας θυμώνουν.
ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ-ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.
Καλλιόπη Σωτηροπούλου.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=tDnEVm1ACso

akadimia-platonos είπε...

Φίλοι, έχουμε όλα τα δίκαια με το μέρος μας. Διαφωνούμε με τους χαρακτηρισμούς για τους εκπροσώπους της Νομαρχίας και καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Η οργή μας θα φανεί στους δρόμους και τους αγώνες. Εξάλλου πολύ σύντομα ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να τους τα πούμε απο κοντά, να απαντήσουν επιτέλους και να μας καλέσουν στο Νομαρχιακό συμ,βούλιο.
Σήμερα πήγαμε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τεχνικών Έργων και παραδώσαμε νέα επιστολή με τις θέσεις μας. Δεν μπορούν πλέον να υποστηρίζουν δημόσια ότι δεν γνωρίζουν τις αντιδράσεις των κατοίκων...

Ανώνυμος είπε...

ZETA ΑΣΕ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΩΧΝΕΙΣ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ .ΑΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η mpapa

jeta είπε...

Δεν κραυγάζω,την αποψή μου διατυπώνω.Πρός τί, οι προσωπικές επιθέσεις?
Σε απλοικές ερωτήσεις, τι αλλο παρά,μόνο ετσι οπως ειναι η πραγματικότητα μπορεί κάποιος να απαντήσει.
Και αυτό συμβαίνει επειδή ξέρω τι είναι έχεις το πρόβλημα δίπλα σου.Τώρα εάν εσύ κρίνεις οτι το απλοικό ερώτημα είναι λογικό,του ανώνυμου φίλου ας το εκφράσει, οχι ανωνύμως βέβαια και σε άλλους της συγκεκριμένης περιοχής.

Ανώνυμος είπε...

Για να ειμαστε δικαιοι δεν φταιει μονο η νομαρχια.Ο δημος που ειναι;Ο κ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ τι κανει;Oταν εγκαινιασε το γηπεδο στον αρχαιλογικο χωρο ειπε οτι εχει κανει πολλα για την περιοχη μας.Μαλλον νομιζε οτι βρισκοταν καπου αλλου.Μενω στην περιοχη απο 1964 και δεν εχω δει τιποτα.Οι πολιτικοι που εκλεγονται στην Α ΑΘΗΝΩΝ γιατι σιωπουν;Τελος θα ηθελα να κανω και εγω μια απλοικη ερωτηση:Θα τολμουσε η Νομαρχια με τις ευχες του δημου να εκδοση αδεια αν το οικοπεδο ηταν στο Ψυχικο;
τι στην περοι

Ανώνυμος είπε...

Στον Ανώνυμο με την απλοικές ερωτήσεις.

Η Νομαρχία της Αθήνας δεν περιμένει απο σένα φίλε μου να την υπερασπισθείς.Και φυσικά όχι με αυτόν τον τρόπο.
Εχει ανθρώπους ικανούς για να το αναλάβουν αυτό το έργο.
Ισως τα σχόλια σου την φέρνουν σε δύσκολη θέση γιατί αφήνεις υποψίες οταν σχολιάζεις ,περιουσίες,τοποθεσίες και κατοικους μιας περιοχής.

Ν.Α ΥΠ.ΔΣΜ.ΥΤ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΟΥ

Ανώνυμος είπε...

μήπως κύριε/κα δήμου ο ανώνυμος δεν σας είναι και τόσο ανώνυμος?

Ανώνυμος είπε...

Στο φίλο που αναρωτιέται τί κάνει ο κ. Κακλαμάνης, είναι πολύ απσχολημένος να ξεριζώνει το άλσος Παγκρατίου για να τσιμεντώσει καφετέριες!Kαθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει..
Δανάη Μέρμηγκα

Ανώνυμος είπε...

Aπάντηση και πρόταση στην τρίτη
ερώτηση του πρώτου ανώνυμου.
ΠΕΤΡΙΝΟ!Το νηπιαγωγείο από
πέτρα θα ταιριάζει απόλυτα
με τα αρχαία που έχουν βρεθεί.

Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Είδα τα τελειωτικά σχέδια των κτιρίων της νομαρχίας.

Ψυχοπλακώθηκα!

Γιάλινα κτίρια,
πράσινες γιάλινες περσίδες
η καρακιτσαρία σ΄όλο της
το μεγαλείο!

Προτιμώ χίλιες φορές τις 2
ακακίες που έχουν απομείνει
στο οικόπεδο.
Και ακόμα περισσότερο θέλω
το πέτρινο νηπιαγωγείο
με τον παιδότοπο με κήπο
λουλούδια και δέντρα
και την ανάδειξη των
αρχαίων ευρημάτων.Ένα ξέφωτο!
Μία μαγεία!

Άννα