10.07.2015

Το 6ο ειδικό σχολείο στο Βουστάσιο υπολειτουργεί Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τεράστια προβλήματα.
 Δεκάδες ειδικά σχολεία είναι κλειστά ή υπολειτουργούν, όταν ακόμα κι αυτές οι δομές δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Τα κονδύλια για διορισμούς αναπληρωτών, είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι και θα γίνουν αποκλειστικά από προγράμματα ΕΣΠΑ. Έτσι θα «ξεφορτωθεί» ο κρατικός προϋπολογισμός από το βάρος δαπανών μισθοδοσίας, προκειμένου να προκύψουν τα «ματωμένα» «πρωτογενή πλεονάσματα» που θ΄ αξιοποιηθούν για να πληρωθεί στους τοκογλύφους, στις τράπεζες, στο κεφάλαιο ένα χρέος που δεν είναι του λαού, για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.


Στο σύλλογό μας υπάρχουν δύο ειδικά σχολεία, το 4ο και 6ο, που στην πραγματικότητα υπολειτουργούν και ακόμα και αυτό το οφείλουν στις τεράστιες προσπάθειες του εκπαιδευτικού προσωπικού. Για τους μαθητές και τις μαθήτριες του  4ου ειδικού δεν έχει εξασφαλιστεί, ακόμα και σήμερα, η μεταφορά τους με πούλμαν με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός μαθητών να μην μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο. Και στα δύο αυτά ειδικά σχολεία υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σημαντικός αριθμός βοηθητικού προσωπικού. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο γιατί ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και μάλιστα οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, δε φοιτούν στο σχολείο λόγω των παραπάνω προβλημάτων, ενώ οι εκπαιδευτικοί ξεπερνούν τα επαγγελματικά και προσωπικά όρια αντοχής για να διατηρήσουν στοιχειώδη συνθήκες ασφάλειας και εκπαίδευσης. Το υπουργείο και οι υπεύθυνοι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με διορισμούς αλλά αρνούνται να πάρουν και την ευθύνη και να τοποθετηθούν με ποιο τρόπο θα λειτουργεί ένα ειδικό σχολείο που δεν έχει το μισό προσωπικό!

Τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη παραμένουν ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων ανικανοποίητα. Στην Α’ διεύθυνση Αθήνας ξεπερνούν οι αιτήσεις τις 200. Ταυτόχρονα, δεκάδες τμήματα ένταξης παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού ενώ κανένα αίτημα για νέες ιδρύσεις δεν ικανοποιείται τα τελευταία χρόνια.

Και όλα αυτά όταν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, παραμένουν άνεργοι. Οι αιώνια περιπλανώμενοι, με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο χωρίς δικαιώματα αναπληρωτές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης δεν ξέρουν πότε και εάν θα εργαστούν φέτος στις δομές της. Παιδιά που δικαιούνται παράλληλη στήριξη – με βάση και τα περσινά δεδομένα – υπάρχει πιθανότητα να γνωρίσουν το δάσκαλό τους… κατά το Πάσχα. Κι ο κατάλογος είναι μακρύς…
Το ψηφισμένο 3ο μνημόνιο, ο προγραμματικός μπούσουλας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προοιωνίζει ότι η βαρβαρότητα τους δεν θα έχει τέλος. Έτσι, στο άρθρο 2 του μνημονίου προβλέπεται «ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ».  Αλήθεια από πού περισσεύουν και θα κόψουν;

Οι απαντήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι ο Γολγοθάς θα συνεχιστεί. Οι πρώτοι αναπληρωτές ειδικής αγωγής θα έρθουν μετά το τελευταίο 10μερο του Οκτώβρη. Από την άλλη, η δήλωση ότι «μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι ο μη διαχωρισμός των σχολείων σε ειδικής και γενικής αγωγής» προμηνύει θύελλα  στην Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση.

Αποτελεί σύγχρονη λαϊκή-εκπαιδευτική ανάγκη, τα ειδικά σχολεία, όχι μόνο να μην κλείσουν, αλλά να αναβαθμιστούν υλικοτεχνικά και παιδαγωγικά ώστε να προσφέρουν  «προνομιακή» εκπαιδευτική υποστήριξη σε σχέση με τα γενικά. Για να μπορούν με επιστημονικό τρόπο να καλύπτουν την ανισοτιμία που γεννά η ίδια η αναπηρία. Η κάλυψη αυτών των αναγκών απαιτεί πολλαπλάσια κονδύλια, ειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλες δομές και όλα αυτά έχουν κόστος.

Δηλώνουμε ότι δε θα συμβιβαστούμε και θα διεκδικήσουμε όλα αυτά που δικαιούνται τα παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και Αναπηρίες. Γιατί  η μόρφωση, η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η κοινωνική και παραγωγική ένταξη, παρά τις φυσικές και σωματικές δυσκολίες που προσθέτει η αναπηρία, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Διεκδικούμε για το σύνολο των αναγκών μας:

·   Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση.
·   Άμεση, γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·  Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των εργαζομένων (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού) στην Ειδική Αγωγή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού.

· Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα διαθέσει κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς, με την αναγκαία χρηματοδότηση.

· Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.

· Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.

· Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχόντων δομών Ειδικής Αγωγής ώστε ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και ίδρυση νέων ΣΜΕΑΕ.

Να ανοίξουν τώρα όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής, με το απαραίτητο προσωπικό

Συγκέντρωση, Τετάρτη 7/10, 18:00 μ.μ. στη Βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: