6.01.2015

Το στέγαστρο χωρίς τις σαρκοφάφους, το μουσείο σε λάθος θέση και η 4η Κοινότητα που δεν είναι 6η, οπότε και αποκλείεται από το Δήμο!

Αυτή είναι η φωτογραφία από το υπό κατασκευή στέγαστρο στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στο "τριγωνάκι" Κρατύλου-Τριπόλεως- Μοναστηρίου. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Η συνολική παρέμβαση, που περιλαμβάνει και  την κατασκευή Μουσειακής Αποθήκης (Δράκοντος 31 και Ιφιγενείας) είναι ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο για το τριγωνάκι προέβλεπε την τοποθέτηση των σαρκοφάφων κάτω από το στέγαστρο, γύρω από το οποίο θα υπήρχε περίφραξη.


 Δεν είναι γνωστό αν θα υλοποιηθεί, διότι οι σαρκοφάγοι, βρίσκονται σε περιφραμένο τμήμα της οδού Δράκοντος δίπλα στις αποθήκες της Α' Εφορείας. Προφανώς το ΕΣΠΑ σε αυτό το σκέλος τροποποιήθηκε, όμως το βέβαιο είναι πως η Εφορεία αποδεχόταν την ύπαρξη κατασκευών εντός του Πάρκου. Οπότε, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά γιατί επέμεινε η Α Εφορεία στην τοποθέτηση του Ψηφιακού Μουσείου (ΕΣΠΑ Υπ. Παιδείας/ Πρόγραμμα Ακαδημία Πλάτωνος) στον ελεύθερο δημόσιο χώρου πρασίνου επί της Μοναστηρίου, θέση την οποία υπερασπίζεται με επιμονή ο Δήμος Αθηναίων, προχωρώντας στην κατασκευή της σιδηροκατασκευής, με έργο ΕΣΠΑ (Αθήνα).


Η παρέμβαση στο "τριγωνάκι" του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν και ο λόγος της απόρριψης της πρότασης των κατοίκων, να τοποθετηθεί στο σημείο αυτό το Ψηφιακό Μουσείου, καθώς δεν μπορούν να συνυπάρχουν δύο προγράμματα ΕΣΠΑ. Στο μεσοδιάστημα, μετά από αίτημα του υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, η Εφορεία πρότείνει δύο άλλα σήμεια για το Ψηφιακό Μουσείο, εκ των οποίων το δεύτερο δίπλα στην παιδική χαρά στο κυρίως τμήμα του Πάρκου. Το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε επιστολή προς το Δήμαρχο Αθηναίων με τη νέα θέση, αλλά ο Γιώργος Καμίνης δεν έχει ακόμη απαντήση. Η αντιδήμαρχός του, Νέλη Παπαχελά, αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα προ ημερησίας διατάξεως στο δημοτικό συμβούλιο, με απαξιωτικό τρόπο. Άλλωστε, δεν αφορούσε την ...6η δημοτική Κοινότητα.

Για να ολοκληρωθεί ο σουρεαλισμός, ο Δήμος Αθηναίων για 4 κτίρια διαφημίζει πως κάνει ηλεκτρονική διαβούλευση για τη χρήση, στην περίπτωση της Ακαδημίας Πλάτωνος, ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης καταλαμβάνοντας τον ελεύθερο χώρο πρασίνου.

Πως κατάφεραν να φτάσουν στο αποτέλεσμα αυτό, τα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας,  Δήμος Αθηναίων, Α΄Εφορεία Αρχαιοτήτων, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πρόγραμμα "Ακαδημία Πλάτωνος", είναι άξιο απορίας.  Όπως επίσης, τόσοι πολλοί άνθρωποι, δεν σκέφτηκαν να ρωτήσουν και τους κατοίκους...

Το θέμα είναι γιατί ο Δήμος Αθηναίων επιμένει να μην απαντά. Το θέμα είναι γιατί εμμένει στο λάθος...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας έστειλαν από το Υπουργείο Πολιτισμού το έγγραφο που λέει "πρέπει να ολοκληρωθεί το Έργο όπως έχει κριθεί (ήτοι στην νυν θέση) από όλες τις συναρμόδιες Αρχές του Υπουργείου μας συπεριλαμβανομένου". Ημερομηνία περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Όντως είναι άξιον απορίας γιατί Δήμος και Υπουργείο αγνόησαν πλήρως τους κατοίκους της περιοχής και μάλλον χειρότερο ότι συνεχίζουν να τους αγνοούν και να παίζουν εις βαρος όλων.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, αλλά παρόμοιο έγγραφο σαν αυτό που αναφέρεται στο προηγούμενο σχόλιο, δεν λάβαμε ποτέ. Μάλλον, δεν συμπεριλαμβανόμαστε από τον αποστέλλοντα (υπηρεσιακό παράγοντα απ΄ ότι υποθέτουμε, αφού αναφέρεται σε "συναρμόδιες αρχές") προς ... (δεν γνωρίζουμε ποιους).
Στο κείμενο που αναρτήθηκε από Μ.Π., δύο συμπληρώσεις. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με 2,5 εκ. για να απομειώνεται μέσα από διαδοχικές τροποποιήσεις. Η τελευταία, που γνωρίζουμε, έγινε στις 19/1/2015 και εμφανίζει 1,8 εκ. Αφαιρέθηκε η πεζοδρόμηση του τμήματος της Μοναστηρίου από Τριπόλεως μέχρι Ευκλείδου. Το μοναδικό, δηλαδή, έργο που δικαιολογούσε τον τίτλο του συνολικού προγράμματος περί ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου. Αφαιρέθηκε και το στέγαστρο για σαρκοφάγους. Έτσι, σε 2,5 στρ παντελώς κενού και ανασκαμμένου χώρου, στον πιο κεντρικό κόμβο του αρχαιολογικού, θα υπάρχει ένα κιόσκι αγνώστου χρηστικότητας. Και το ψηφιακό των 265.000 ευρώ κόστους, με σημαντική λειτουργία και χρήση, θα είναι χωμένο σε χώρο που ήταν ήδη διαμορφωμένος και τον χρησιμοποιούσαν παιδιά, ηλικιωμένοι και κάτοικοι - φορείς για εκδηλώσεις.
Εδώ, η λέξη ¨λάθος" είναι πολύ ευγενική. Και κάποτε πρέπει να καταλογίζονται και ευθύνες. Κανείς δεν μπορεί ετσιθελικά να παίζει ούτε με τα χρήματα των πολιτών, γιατί τέτοια είναι αυτά του ΕΣΠΑ, ούτε με την ποιότητα ζωής τους ούτε με το μέλλον σημαντικών ιστορικών χώρων, που προστατεύτηκαν με σκληρούς αγώνες από τους ΠΟΛΙΤΕΣ.