6.15.2014

Η μαγεία της αυθεντικής Αθήνας



Ο Κρις, καθηγητής Εγκληματολογίας από τη Νέα Υόρκη, βρισκόταν στην Αθήνα για ένα συνέδριο. «Κανονικά», στο διάλειμμα των εργασιών θα είχε ακολουθήσει τους συναδέλφους του στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι όπου θα έτρωγαν και θα αγόραζαν αναμνηστικά για τα παιδιά, αλλά όχι: η πληροφορία στο tripadvisor για τις εναλλακτικές διαδρομές που οργανώνει το Alternative Athens στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν πολύ δελεαστική για να την προσπεράσει. «Και είχα δίκιο», όπως είπε στην «Κ» λίγο μετά τον τρίωρο περίπατο στην αυθεντική Αθήνα με παρέα και οδηγό τη Μελίνα. «Πόσο λάθος έχουν όσοι λένε ότι η Αθήνα δεν αξίζει να της αφιερώσεις ούτε ένα απόγευμα πριν φύγεις για τα νησιά. Η πόλη σας είναι μαγική».


Αυτό για το οποίο πασχίζουν εδώ και χρόνια ο ΕΟΤ και οι αρμόδιοι φορείς, η μεταστροφή δηλαδή του κλίματος για την Αθήνα, η αλλαγή της αντίληψης για την πόλη από μια βρώμικη, εχθρική, αφιλόξενη για τον επισκέπτη σε μια ενδιαφέρουσα, γοητευτική, συναρπαστική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, είχε επιτευχθεί μόλις μπροστά στα μάτια μας. Και γίνεται αθόρυβα καθημερινά χάρη σε μια απλή επιχειρηματική πρωτοβουλία: «Να δείξουμε στον επισκέπτη την Αθήνα όπως πραγματικά είναι», λέει στην «Κ» η Τίνα Σκλαβόλια - Κυριάκη, εμπνεύστρια του Alternative Athens, που οργανώνει θεματικές περιηγήσεις στην πόλη, από το δημοφιλές Food Tour με στάσεις στα καλύτερα στέκια για γνήσιο ελληνικό φαγητό και το City Walk, για γνωριμία με γωνιές και ιστορίες της πόλης μακριά από το τουριστικό μονοπάτι μέχρι το Nightlife Tour, για επαφή με τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας και το Street Art Tour, την επίσκεψη στην ανοιχτή αθηναϊκή γκαλερί των δρόμων.

«Σαν θεματικό πάρκο»

H ιδέα προέκυψε από τα δικά της ταξίδια. «Οπου πηγαίναμε, θέλαμε να καταλάβουμε τη χώρα πέρα από τα τουριστικά στερεότυπα, μέναμε και τρώγαμε με ντόπιους και εκτός από τα κύρια αξιοθέατα προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε τοπικά μαγαζιά, στέκια, μέρη τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα κλασικά προγράμματα. Την Αθήνα την εξερευνούσα μόνη μου για χρόνια από προσωπικό ενδιαφέρον. Οταν έψαξα να δω τι προσφέρεται σε επίπεδο τουρ, πριν από περίπου δύο χρόνια, ανακάλυψα ότι ήταν ένα πολύ στερεοτυπικό προϊόν, Ακρόπολη και Μουσείο, Ακρόπολη και Athens Hightlights, δηλαδή Σύνταγμα, Πλάκα και πάντα γύρω από την αρχαία Αθήνα. Αλλά η Αθήνα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πολύ περίπλοκη πόλη, αλλά είναι και σαν θεματικό πάρκο. Μέσα σε μία ώρα μπορείς να δεις πάρα πολλά και διαφορετικά πράγματα, το τοπίο αλλάζει δραματικά. Απλώς δεν το καταλαβαίνουμε γιατί σε αυτήν έχουμε μεγαλώσει, δεν έχουμε τα μάτια να τη δούμε διαφορετικά. Επιπλέον, η Αθήνα δεν είναι μια πόλη που θα σε κερδίσει με την πρώτη ματιά, όπως το Παρίσι ή η Ρώμη. Είναι μια πόλη που για να την αγαπήσεις πρέπει να την ανακαλύψεις, αλλά όταν αρχίσεις να την καταλαβαίνεις είναι συναρπαστική».

Η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Καναδοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί, τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη κλείνουν θέση σε κάποιο από τα προσφερόμενα tour πριν από την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Οι περισσότεροι ανακαλύπτουν το Alternative Athens (www.alternative-athens.com) ψάχνοντας στο google για εναλλακτικές δραστηριότητες κατά την ολιγοήμερη στάση τους στην Αθήνα. «Ανακάλυψα μέρη που δεν θα έβρισκα ποτέ μόνη μου», γράφει κάποιος. «Αγάπησα την Αθήνα ακόμη περισσότερο». Οι περισσότεροι έρχονται χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες. «Βρεθήκαμε στην Αθήνα για λίγες μέρες και η εξαιρετική περιήγηση που κάναμε μας έκανε να εκτιμήσουμε ιδιαίτερα την πόλη».

«Ενα από τα καλύτερα πράγματα που έχει πει πελάτης είναι ένας Κροάτης που έχει έρθει πολλές φορές για δουλειά στην Αθήνα», θυμάται η Τίνα. «Φέτος τα Χριστούγεννα ήρθε με δύο φίλους του για διακοπές και έκαναν το Alternative Athens City Walk. Στο τέλος του τουρ είπε “τους είχα προειδοποιήσει να μην περιμένουν πολλά γιατί η Αθήνα είναι μια άσχημη πόλη, αλλά τώρα αναθεωρώ κι εγώ”».

Δεν υπάρχουν σχόλια: