12.09.2013

Αν δεν θέλετε να δείτε να εισβάλλουν στα σπίτια σας για κατάσχεση

Πολλοί πιστεύουν πως οι οργισμένες φωνές που ακούγονται για τις κατασχέσεις σπιτιών, μισθών, για τους πλειστηριασμούς κατοικιών από χρέη σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν τους αφορούν. Λάθος. Η πολιτική εξόντωσης της κυβέρνησης έχει ήδη μετατραπεί σε πολιτική δήμευσης της ατομικής, ιδιωτικής περιουσίας του καθένα από εμάς. Η ανεργία, η φτωχοποίηση σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση πολλαπλασιάζει σε μέγιστο βαθμό τους "οφειλέτες" προς το κράτος-δημόσιο. Και αυτό είναι η πραγματική βόμβα στην ελληνική κοινωνία. Όλοι μας κινδυνεύουμε αυτή τη στιγμή έναντι του κράτους να χάσουμε τα σπίτια μας. Το πως εξηγείται παρακάτω.
Την Κυριακή "στο στέκι" της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Για αυτά που ισχύουν σήμερα, για αυτά που γίνονται, για αυτά που έρχονται, χωρίς κανείς από τους πολίτες να συνειδητοποιεί τι ακριβώς διακυβεύεται. Κυρίως για το πως μπορούμε να αντιδράσουμε. Συνολικά αλλά και ως πολίτες σε αυτή τη γειτονιά.
Από την ενδιαφέρου συζήτηση σταχυολογούμε ορισμένα στοιχεία που ακούστηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς:
Από την 1η Δεκεμβρίου οι οφειλές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (π.χ μηχανικοί, γιατροί, εμποροϋπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, κ.λ.π) μεταφέρθηκαν σε ένα κοινό "δημόσιο ταμείο". Αυτό θα αρχίσει να εκδίδει εντολές άμεσης είσπραξης ακόμη και για ποσά άνω των 1.000 ευρώ με απαίτηση κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του χρεώστη.
Με τον ίδιο τρόπο απαιτούνται τα χρέη από λογαριασμούς σε ΔΕΗ, σε εφορία, κ.λ.π. Ήδη οι εφορίες προχωρούν κανονικά τις κατασχέσεις ακινήτων με προσημείωση των σπιτιών των πολιτιών αλλά δεν τα οδηγούν σε πλειστηριασμούς για αποφυγή κοινωνικής έκρηξης.
Οι οφειλές προς το δημόσιο-κράτος δεν προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη!
Ο νόμος Κατσέλη παρέχει ένα μίνιμουμ πέπλο προστασίας σε δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους(στεγαστικά-καταναλωτικά) έναντι της απαίτησης των τραπεζών για κατάσχεση ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους. Οι τράπεζες διαλέγουν ποιο περιουσιακό στοιχείο του δανειολήπτη θα πλειστηριάσουν! Η εγγραφή κατάσχεσης-απαίτησης πλειστηριασμού αφορά και στον εγγυητή των δανείων!

Και οι εγγυητές θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στο Ειρηνοδικείο για ένταξη τους στο νόμο Κατσέλη.
Ο νόμος Κατσέλη δεν παύει να ισχύει στο τέλος του 2013 για αυτό και απαιτεί η τρόϊκα την κατάργηση του. Αυτό που παύει στις 31.12.2013 είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη ως 200.000 ευρώ από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Εάν δεν περάσει άλλη νομοθετική ρύθμιση (ως τις 15 Δεκεμβρίου δηλαδή), ό,τι και να λέει η κυβέρνηση και οι υποτιθέμενοι αντιδρώντες βουλευτές, δια της διολισθήσεως οι τράπεζες θα μπορούν να οδηγούν σε πλειστηριασμούς και την πρώτη κατοικία για χρέη κάτων των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τον Μάϊο του 2013, υπάρχουν 320.000 "κόκκινα" δάνεια, συνολικούς ύψους 62,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά το 23% αφορά σε στεγαστικά δάνεια υψου 17 δισεκατ. ευρώ, το 42,3% καταναλωτικά δάνεια ύψους 12,3 δισεκατ. ευρώ και το 27,5% επιχειρηματικά δάνεια ύψους 33,2 δισεκα. ευρώ.
Πρακτικά με την παύση της προστασίας πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία για χρέη έως 200.000 ευρώ, κινδυνεύουν με κατάσχεησ 180.000 σπίτια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεταφέρω την εμπειρία από την Αμερική, όταν πριν αρκετά χρόνια έγινε η μεγάλη επίθεση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η μαζική αντίδραση κατοίκων που έβαζαν φωτιά στα σπίτια τους ανάγκασε τις Τράπεζες να διαπραγατευτούν! Πολλοί δανειολήπτες όταν πήγαιναν να τους πάρουν τα σπίτια μετά από τους πλειστηριασμούς τραπεζών, έβαζαν φωτιά στο σπίτι! Το αποτέλεσμα ήταν η Τράπεζα να υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον χρήματα για να το ξαναφτιάξει. Με αυτό τον τρόπο σε ορισμένες πόλεις "θυσιάστηκαν" σπίτια αλλά τελικά οι τράπεζες σύρθηκαν σε διαπραγμάτευση.