5.09.2013

Δολοφονική επίθεση σε βάρος κατοίκου στα Άνω Πετράλωνα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα Άνω Πετράλωνα, με τη συνδρομή των κατοίκων τους, έχουν καταφέρει έως σήμερα να διατηρήσουν το χαρακτήρα της γειτονιάς. Είναι ο τόπος που ενώ βρίσκεται μία ανάσα από το κέντρο της Αθήνας σου παρέχει το δικαίωμα να κατοικήσεις, να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, να συνυπάρξεις με τους φίλους και γείτονες σου. Είναι ο τόπος που ακόμη χαίρεσαι να περπατάς χωρίς να βιάζεσαι να κλειστείς στο σπίτι σου, να κάθεσαι στον ίσκιο της πλατείας Μερκούρη, να σκαρφαλώνεις στα μονοπάτια του λόφου Φιλοπάππου.

Από το 2008 η γειτονιά μας και ιδιαίτερα το τμήμα αυτής που ξεκινά από το λόφο Φιλοπάππου και εκτείνεται έως την οδό Δημοφώντος, κινδυνεύει να καταστραφεί από την ανεξέλεγκτη ίδρυση επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, καφέ, μπαρ). Με τη «συνδρομή» εφημερίδων καιfree press ξεκίνησε η διαφήμιση της περιοχής μας ως ο «γραφικός παράδεισος της Αθηναϊκής διασκέδασης». Η δημοτική αρχή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, επέτρεψε και επιτρέπει στα οικονομικά συμφέροντα της νύχτας να εγκατασταθούν στη γειτονιά μας και να λυμαίνονται αυτή. Τη στιγμή αυτή σε ακτίνα μικρότερη των 400 μέρων λειτουργούν περισσότερα από 30 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ εκκρεμεί η αδειοδότηση πολλαπλάσιων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες των επιχειρήσεων λειτουργούν καθ’ υπέρβαση των αδειών ίδρυσης τους, πολλές από αυτές άνοιξαν και λειτουργούν επί σειράς ετών χωρίς καμία αδειοδότηση, όλες καταλαμβάνουν παράνομα το σύνολο των πεζοδρομίων στερώντας κάθε πρόσβαση και ασφαλή διέλευση στους κατοίκους.
Η δημοτική αρχή έως σήμερα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Χορηγεί άκριτα νέες άδειες χωρίς να ελέγχει την τήρηση αυτών. Αδιαφορεί για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων.
Οι κάτοικοι προσπαθούν να προστατέψουν το δικαίωμα στην ασφαλή διαβίωση με συνεχείς καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες καταλήγουν στο συνεχή εμπαιγμό τους. Τον Οκτώβριο του 2009, ένας από εμάς τους κατοίκους, δέχθηκε τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του. Κάηκε ο ισόγειος όροφος του σπιτιού του και κινδύνευσαν τα μικρά παιδιά του και οι ηλικιωμένοι γονείς του. Το Μεγάλο Σάββατο, στις 4:45 τα ξημερώματα ακολούθησε δεύτερη απόπειρα εμπρησμού, αυτή τη φορά στο σπίτι κατοίκων στην οδό Τρώων. Οι δράστες έριξαν δύο βόμβες μολότοφ στην είσοδο της κατοικίας τους στον ισόγειο όροφο και στην μπαλκονόπορτα του πρώτου ορόφου, με στόχο τον εμπρησμό των κατοικιών. Η άμεση αντίδραση των ενοίκων ήταν και πάλι αυτή που απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς και την αποφυγή θυμάτων. Για δεύτερη φορά δε θρηνήσαμε θύματα από καθαρή τύχη.
Η «ευθύνη» των ανωτέρω κατοίκων εξαντλείται στο γεγονός ότι από κοινού με την επιτροπή κατοίκων Άνω Πετραλώνων απαιτούν από τις αρμόδιες αρχές τον σεβασμό στο δικαίωμα της κατοικίας και της ασφαλούς διαβίωσης.
Ως κάτοικοι δηλώνουμε ότι:
·        Η επίθεση στο σπίτι ενός από εμάς αποτελεί επίθεση στα σπίτια όλων μας.
·        Θα προστατέψουμε τη γειτονιά μας απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα που την απειλούν με καταστροφή.
·        Καλούμε το σύνολο των κατοίκων από κοινού να προστατεύσουμε τον τόπο που επιλέξαμε να κατοικήσουμε.
·        Γνωρίζουμε στους θαμώνες των μαγαζιών ότι η δική τους διασκέδαση στηρίζεται στον καθημερινό εκφοβισμό και τρομοκράτηση των κατοίκων .
                                                            Η επιτροπή κατοίκων Άνω Πετραλώνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: