4.10.2013

Παγκόσμια ημέρα μνημείων


Δελτίο Τύπου  ICOMS 

Τα μνημεία που έχουν σχέση με την εκπαίδευση ανά τους αιώνες βρίσκονται στο επίκεντρο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Μνημείων. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν Βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια, Σχολεία, Ακαδημίες, Μοναστήρια ή και ανοιχτοί χώροι, τα οποία αποτελούν εξέχοντα τμήματα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο για την ιστορική και καλλιτεχνική τους αξία, αλλά και για την κοινωνική και θεσμική τους συνεισφορά στον τομέα της εκπαίδευσης.

            Ο εορτασμός της Κληρονομιάς της Εκπαίδευσης αποβλέπει στο να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στα μνημεία αυτά και ταυτόχρονα να προωθήσει και ενισχύσει την προστασία και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι η Ακαδημία Πλάτωνος (από την αρχαιότητα) και τα κτήρια (Αμφιθέατρο, Γυμναστήριο, Λουτρά) του Νικ. Μητσάκη στο Μαράσλειο (από τη σύγχρονη εποχή).
            Ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITESICOMOS) η 18η Απριλίου. Κάθε χρόνο το ICOMOS προτείνει ένα επίκαιρο θέμα, ώστε να αναδειχτεί το νόημα της ημέρας αυτής. Το θέμα που επιλέχτηκε για το 2013 είναι «Η πολιτιστική Κληρονομιά της Εκπαίδευσης».
Στο πλαίσιο του εφετινού εορτασμού θα αναπτυχθεί σειρά δράσεων, όπως:
1. Δημιουργία πληροφοριακού εντύπου-αφίσας με επιλεγμένα παραδείγματα από την πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης.
2. Καταγραφή και τεκμηρίωση των μνημείων εκπαίδευσης που βρίσκονται σε κίνδυνο.
3.  Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και καλλιτεχνικό δρώμενο στο χώρο από τη μικτή χορωδία του ΕΜΠ την Κυριακή 15 Απριλίου στις 11.00 π.μ.
4. Επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Εκπαίδευσης. Ελλάδος Παίδευσις», Δευτέρα 15 Απριλίου, ώρα 18.00-21.00, Αίθουσα εκδηλώσεων ΕΜΠ (κτήριο Αβέρωφ, Πατησίων 42, Αθήνα).
α ακολουθήσει καλλιτεχνικό δρώμενο από τη μικτή χορωδία του ΕΜΠ).
              Ο εφετινός εορτασμός συνδιοργανώνεται από το ελληνικό τμήμα του ICOMOS, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MOnuMENTA και την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος.
              Σας περιμένουμε στη συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 11.00 π.μ. στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αίθουσα Συγκλήτου, κτήριο Πρυτανείας ΕΜΠ, Πατησίων 42, Αθήνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: