6.11.2012

Δωρεάν μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης σε Κεραμεικό-Σεπόλια-Κολωνλο


Δωρεάν διακοπές στο... σχολείο με πoικίλες δραστηριότητες από εθελοντές
πηγή: "Καθημερινή" 09.06.2012
Tης Ιφιγενειας Διαμαντη
Σχολείο... και το καλοκαίρι, αλλά όχι για μάθημα, θα μπορούν να πάνε όσα παιδιά δεν έχουν φέτος τη δυνατότητα για διακοπές, λόγω οικονομικών δυσκολιών της οικογένειας. Η οργάνωση «Ελιξ», που για περισσότερες από δύο δεκαετίες πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα προγράμματα εθελοντικής εργασίας για νέους, φέτος σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, συνδιοργανώνει δωρεάν πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης σε τέσσερα σχολεία ισάριθμων δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων (1ο - Ομόνοια, 3ο - Κεραμεικός, 4ο - Κολωνός, Σεπόλια, 6ο - Κυψέλη).

Το «Διακοπές στο Σχολείο» αποτελεί μέρος της τριετούς πρωτοβουλίας του Ιδρύματος που στοχεύει στην ενίσχυση όσων χρήζουν ιδιαίτερης βοήθειας λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών και περιλαμβάνει πληθώρα δραστηριοτήτων. Από θεατρικό παιχνίδι και εικαστικά, μέχρι χορό, ομαδικά παιχνίδια στα οποία θα συμμετέχουν με τη βοήθεια εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εθελοντές θα διαμένουν στο σχολείο, φροντίζοντας οι ίδιοι την καθαριότητα και την τάξη στον χώρο.
Κάπως έτσι είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια, όταν παρόμοιο πρόγραμμα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, το «Paint your wall in Athens», έδωσε χρώμα στο 53ο Δημοτικό Αθηνών στον Κολωνό και το 64ο Δημοτικό στο Μεταξουργείο: το σχολικό περιβάλλον είχε προσωρινά μετατραπεί σε ένα είδος κατασκήνωσης, όπου περίπου είκοσι άτομα από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μεταξύ 19 και 26 ετών, πέρασαν δημιουργικές διακοπές. «Συνολικά προβλέπεται να πραγματοποιηθούν δέκα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης από τις 2 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου. Tο κάθε πρόγραμμα διαρκεί δύο εβδομάδες και μπορεί να απασχολήσει έως 100 παιδιά» εξηγεί η κ. Ντόρα Βουγιούκα, υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης «Ελιξ». Υπό την καθοδήγηση ειδικών παιδαγωγών, οι εθελοντές που θα έρθουν, θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά, καταργώντας πολλές φορές το εμπόδιο της γλώσσας.
«Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πώς τα παιδιά τούς καταλαβαίνουν και συνεννοούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μόνο με τη γλώσσα του σώματος» συμπληρώνει από την πλευρά της η κ. Ελενα Παπαλάμπρου, υπεύθυνη προγραμμάτων της οργάνωσης. Τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Διακοπές στο Σχολείο» θα περάσουν τον χρόνο τους με διάφορες δραστηριότητες, όπως αθλητισμό, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, χορό και ομαδικά παιχνίδια, ενώ παράλληλα θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Λιγότερα φέτος
Για πρώτη φορά φέτος, τα περιβαλλοντικά προγράμματα εθελοντικής εργασίας είναι σαφώς λιγότερα συγκριτικά με άλλες χρονιές. Από τον συνήθη αριθμό των 20, φέτος θα πραγματοποιηθούν μόλις 6, ένα εκ των οποίων σε τρία νησιά των Κυκλάδων, Σύρο, Νάξο και Ανδρο. Ωστόσο, η δυσκαμψία που έχει προκύψει στους συνεργαζόμενους με την οργάνωση «Ελιξ» φορείς της Αυτοδιοίκησης, ελέω κρίσης, δεν έχει π.χ. ακόμη οριστικοποιήσει σε ποια μονοπάτια θα γίνουν εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης, με το πρώτο πρόγραμμα να ξεκινά στα τέλη του μήνα.
Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας της οργάνωσης «Ελιξ» δίνουν σε νέους άνω των 18 ετών τη δυνατότητα να γνωρίσουν για δύο εβδομάδες μια άλλη ή και την ίδια τους τη χώρα, προσφέροντας εθελοντική εργασία στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος (δενδροφύτευση, δασοπροστασία, διάνοιξη μονοπατιών), της πολιτιστικής κληρονομιάς (συντήρηση και αποκατάσταση παραδοσιακών κτιρίων, καλντεριμιών, διαμόρφωση αρχαιολογικών χώρων) και της ενεργοποίησης των πολιτών (συνοδεία ΑμεΑ, δημιουργική απασχόληση ευπαθών ομάδων και παιδιών). Aπό την ίδρυση της οργάνωσης, το 1987, μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί περισσότερα από 280 προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε περισσότερες από 104 περιοχές της Ελλάδας, στα οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 4.500 νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πάνω απο 1.600 νέοι από την Ελλάδα εργάστηκαν εθελοντικά σε προγράμματα στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: