1.06.2009

Το κτίριο Μπόμπολα και η περιοχή μας

Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρόν" για το κτίριο που σχεδιάζει να χτίσει η θυγατρική του "Άκτωρα" Reds είναι αποκαλυπτικό. Αυτό που προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι σχεδιάζεται ένα τόσο άσχημο κτίριο από μπετόν και γυαλί(δέστε στη διεύθυνση: http://gr.reds.gr/article.asp?catid=13011&tag=8194) απέναντι από το χώρο που υποτίθεται ότι θα χτιστεί το Μουσείο των Αθηνών. Όλο αυτό το διάστημα, περπατήσαμε αρκετά στην περιοχή, επίσης συζητήσαμε για το τι μπορεί να γίνει. Ιδέες και προτάσεις υπάρχουν. Για μια δική μας "αντεπίθεση" πολιτισμού στην περιοχή μας. Παρακαλούμε σε αυτό τον ιστοχώρο να μεταφέρονται προβληματισμοί, ιδέες και προτάσεις. Όχι μόνο για τη γειτονιά μας αλλά συνολικά. Εξάλλου οι περιοχές του Βοτανικού και του Ελαιώνα δεν είναι μακριά από εμάς. Και όπως το βλέπουμε, όλες εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχέδιο "ανάπτυξης" μεγάλων έργων με μπετόν. Οι περιοχές μας προορίζονται για την κόλαση. Φανταστείτε μόνο την εικόνα. Στην Κωνσταντινουπόλεως θα υψώνονται πάνω από τα κεφάλια μας 12 και 14 γραμμές τρένου. Δίοδος για την επάνω πόλη δεν θα υπάρχει. Ένα νέο τείχος υπερκατασκευών και μπετόν θα πνίξει την περιοχή. Στην κάτω πλευρά το νέο "μώλ" -αν χτιστεί που ελπίζω πως δεν θα χτιστεί ποτέ- θα πνίξει τον Ελαιώνα. Στη λεωφόρο Αθηνών το γυαλί από τα νέα κτίρια Βωβού, Χρηματιστηρίου, Τραπεζών και λοιπών δυνάμεων της ανάπτυξης καταστροφής πνίγουν τις γειτονιές μας.
Για τις δράσεις μας, τις επόμενες κινήσεις μας τόσο για το οικόπεδο της νομαρχίας όσο και για το κτίριο Μπόμπολα και την αναβάθμιση του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα, θα τα πούμε από κοντά. Καλή χρονιά με αγώνες για το σήμερα και το αύριο μας.

Το δημοσίευμα στο "Π"

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Πενταώροφο κτίριο... του Μπόμπολα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου!




• Μόλις μια ανάσα από την Οικία του Ακάδημου και το Γυμνάσιο... με απόφαση Βουλγαράκη και με άδεια της Πολεοδομίας του δήμου, ακριβώς απέναντι από το -αν ποτέ αναγερθεί - Μουσείο της Πόλης των Αθηνών… • Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και το ΚΑΣ διαπίστωσαν ότι με το πενταώροφο κτίριο του Μπόμπολα, των 19.000 τ.μ., «δεν προκαλείται έμμεση αισθητική βλάβη στον χώρο της ‘‘Ιεράς Οικίας’’ της Ακαδημίας Πλάτωνος»!

ΚΑΙ Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έβγαλε... Άκτωρα ή μάλλον, κατά τη νεώτερη ονομασία μετά τη συγχώνευση με την εταιρεία των αδελφών Καλλιτζάντζη, ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ... Το υπουργείο Πολιτισμού, το 2007, επί υπουργίας Βουλγαράκη ύστερα από έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έδωσε άδεια στην κατασκευαστική εταιρεία REDS, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, να ανεγείρει 5ώροφο κτίριο γραφείων με 3ώροφο υπόγειο πάρκινγκ στα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος…

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ κτίριο-τέρας, μια «ανάσα» από την Οικία του ήρωα της περιοχής Ακάδημου, πολύ κοντά στα αρχαιολογικά λείψανα του Γυμνασίου και της Παλαίστρας, ακριβώς απέναντι από τον χώρο που προορίζεται για την ανέγερση του Μουσείου της Πόλης (!), το οποίο μάλιστα, ως δημόσιο κτίριο, θα είναι μόλις 2 ορόφων... σε αντίθεση με το ιδιωτικό, που θα έχει 5 ορόφους, σε ένα από τα ιστορικά τοπία της Αθήνας…

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το δεύτερο επίμαχο οικόπεδο που προσελκύει το ενδιαφέρον στην Ακαδημία Πλάτωνος έπειτα από εκείνο της Νομαρχίας Αθηνών που ξεσήκωσε την αγανάκτηση των κατοίκων. Το οικόπεδο αυτό εφάπτεται στον αρχαιολογικό χώρο και βρίσκεται επί των οδών Φάωνος και Διονύσου. Είναι ένας χώρος που εξαιρέθηκε από τις απαλλοτριώσεις που έγιναν στην περιοχή, όπως έχουν αναφέρει σε προηγούμενη ερώτησή τους οι βουλευτές ΚΚΕ Ε. Μελά και Σ. Χαλβατζής…

ΜΕ βάση τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, μετά και την έγκριση του κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εξέδωσε την 579/2008 άδεια στις 14.5.2008 με την υπογραφή του αρχιτέκτονα μηχανικού Γ. Μίχου.

ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ προσδιορίζεται πως η μέγιστη συνολική επιφάνεια των 5 ορόφων θα είναι 19.150 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στο τοπογραφικό σκαρίφημα καταγράφεται και μια ανώνυμη οδός που εφάπτεται του αρχαιολογικού πάρκου, το οποίο δεν αναφέρεται καθόλου… Σημειώστε ότι η οδός αυτή σήμερα δεν υπάρχει γιατί εκεί εκτείνεται το πάρκο...

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ πάντως σημασία έχει και η υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος, έχοντας την κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του ΚΑΣ, εγκρίνει την ανέγερση του 5ώροφου κτιρίου, καθώς «σύμφωνα με τη συνημμένη και θεωρημένη αρχιτεκτονική μελέτη», «δεν προκαλείται έμμεση αισθητική βλάβη στον χώρο της ''Ιεράς Οικίας'' της Ακαδημίας Πλάτωνος»! και θα λέγαμε πάντως ότι η γνωμοδότηση του ΚΑΣ αλλά κυρίως η έγκριση του πρώην υπουργού Πολιτισμού, με όσα σήμερα είναι γνωστά, δεν εκπλήσσουν τους πολίτες.

ΠΡΟΣ το παρόν στο οικόπεδο διενεργείται αρχαιολογική ανασκαφή και υπάρχουν ορατά με το μάτι, σε βάθος αρκετών μέτρων, αρκετά ευρήματα, για τα οποία όμως και πάλι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. θυμίζουμε ότι το ίδιο είχε συμβεί και με το οικόπεδο της νομαρχίας. Από τον περασμένο Ιούλιο η Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων εκτιμούσε πως κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκε ο περίβολος της Ακαδημίας Πλάτωνος στο οικόπεδο της νομαρχίας, η αναφορά όμως δεν δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο, αλλά μόνο στη νομαρχία, που την κράτησε στα συρτάρια…

ΕΙΝΑΙ πλέον επιτακτική ανάγκη για το ΚΑΣ να ανακοινώσει επισήμως τα ευρήματα που υπάρχουν στα δύο οικόπεδα, έτσι ώστε τουλάχιστον στην περίπτωση του οικοπέδου του Άκτωρα να αξιολογηθεί αν μπορεί να κατασκευαστεί αυτό το 5ώροφο κτίριο, το οποίο θα σκιάζει το μελλοντικό (αν γίνει...) μουσείο της πόλης.

ΑΠΟ την πλευρά της η εταιρεία REDS, που ανήκει στον Όμιλο Μπόμπολα και ασχολείται με το real estate, μέσω της ιστοσελίδας της στο ίντερνετ διαφημίζει τα κτίρια τα οποία κατασκευάζει, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο στην Ακαδημία Πλάτωνος, το οποίο έχει βαφτίσει «Building new Athens». Συγκεκριμένα για το έργο αυτό γράφει ότι «… θα υλοποιηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στη νέα τοποθεσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σ' αυτήν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή της Αθήνας πρόκειται να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος χώρος γραφείων υψηλής ποιότητας».

«ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ στην Ακαδημία Πλάτωνος αποτελούν μέρος ενός πλαισίου ανάπτυξης ακινήτων που θα δώσει νέες διαστάσεις και παλμό στην επαγγελματική, αλλά και αστική ζωή της Αθήνας. Το έργο περιλαμβάνει κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που απουσίαζαν ως τώρα από την επαγγελματική ζωή της πρωτεύουσας, με σύγχρονες υποδομές, σχεδιασμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις για χώρους γραφείων Α΄ κατηγορίας».

ΣΥΜΦΩΝΑ πάντα με την καταχώριση, στην ίδια ιστοσελίδα, το κτίριο θα ολοκληρωθεί το 2009 και θα έχει μέγιστη δομήσιμη επιφάνεια 19.000 τ.μ., θέσεις στάθμευσης 380 και εμπορική αξία 50.000.000 ευρώ.

2109 μ.Χ.: Ακαδημία Πλάτωνος, real estate και η ιστορία της Πόλης των Αθηνών


ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ μερικές φορές έναν διαδικτυακό, διαστημικό και… δεν ξέρω τι άλλο… κόμβο του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού ή του Δήμου της Αθήνας σε 100 περίπου χρόνια, δηλαδή το 2109 μ.Χ. αναφερόμενο στην ιστορική περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος να γράφει κάτι περίπου όπως:

«ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Το προάστιο αυτό των Αθηνών οφείλει την ονομασία του στον επώνυμο ήρωα Ακάδημο ή Εκάδημο, αλλά έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της περίφημης φιλοσοφικής σχολής που ίδρυσε στην περιοχή ο Πλάτων. Κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα ιδρύθηκε στην περιοχή το ένα από τα τρία ονομαστά Γυμνάσια των Αθηνών. Αργότερα ο Πεισιστρατίδης Ιππίας έκτισε περίβολο, ενώ ο Κίμων δενδροφύτευσε την περιοχή, για να δενδροτομηθεί στη συνέχεια το 86 π.Χ. από τον Σύλλα. Το έτος 387 π.Χ. ο Πλάτων ίδρυσε την περίφημη ομώνυμη Σχολή του, που γνώρισε φήμη από τους Νεοπλατωνικούς, για να την παύσει οριστικά το 526 μ.Χ. ο Ιουστινιανός. Το 2009 μ.Χ., περίοδο περιβαλλοντικής και όχι μόνο παρακμής της Πόλης των Αθηνών, η εταιρεία real estate του εργολάβου και εκδότη Μπόμπολα, με άδεια από τον Δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας Κακλαμάνη, άρχισε να κτίζει στα όρια του αρχαιολογικού και ιστορικού χώρου και από τότε άρχισε η καταστροφή του ιστορικού αυτού τόπου.

ΤΑ σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος τα οποία έχουν απομείνει σήμερα περικυκλωμένα από έργα της περιόδου παρακμής (κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) και δέχονται πιέσεις να κατεδαφιστούν ή να μετατραπούν σε τουριστικά καταστήματα, είναι: - Η Ιερά Οικία Γεωμετρικών Χρόνων που αποτελείται από επτά, ορθογώνιου σχήματος, χώρους εκατέρωθεν ενός διαδρόμου. - Το Γυμνάσιο (1ος π.Χ. αιώνας - 1ος μ.Χ. αιώνας): Μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα με εσωτερικό περιστύλιο και δωμάτια στη βόρεια πλευρά. - Το Περίστυλο Κτίριο (4ος π.Χ. αιώνας): Μεγάλο τετράγωνο κτίριο με εσωτερικό περιστύλιο. Τέλος, έχουμε την Πρωτοελλαδική Αψιδωτή Οικία που αποτελείται από πρόδομο, θάλαμο και βοηθητικό χώρο. Θεωρήθηκε ως η προϊστορική οικία του ήρωα Ακάδημου».

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ βεβαίως η εγγραφή σε ό,τι αφορά την Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά σε 100 χρόνια κανείς δεν ξέρει… Κάπως έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν καταγραφεί στην Ιστορία οι σημερινοί πρωταγωνιστές, τουλάχιστον στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος και γενικότερα βέβαια, αφού η πολιτική τους σε όλες τις περιοχές είναι περίπου ίδια… Και όπως φαίνεται, η φανταστική εγγραφή θα συμπληρωθεί λίγο αργότερα από το καινούργιο κτίριο που ετοιμάζεται να φτιάξει η εταιρεία real estate του Μπόμπολα με 5 ορόφους και 19.000 τ.μ., ως δείγμα της εποχής της παρακμής που ζούμε σήμερα, της διαπλοκής, του εύκολου κέρδους και φυσικά της διαγραφής των ιστορικών ιχνών της πόλης των Αθηνών… Είναι κάποιοι που φοβούνται την Ιστορία γιατί ξέρουν ότι δεν θα τους συγχωρήσει ποτέ… Ακόμη και αρνητικά θα τους καταγράψει…

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η θέση της ΑΚΤΩΡ για το περιβάλλον

2o Βραβείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Μέσα σε έναν κόσμο ραγδαία μεταβαλλόμενο, όπου η ποιότητα του περιβάλλοντος υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο, θεωρούμε ότι η προστασία και η διαφύλαξη του περιβάλλοντος αναδεικνύονται ως προϋπόθεση για την μελλοντική επιβίωση της ανθρωπότητας.

Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν μέρος της γενικότερης φιλοσοφίας της επιχειρηματικής πολιτικής της ΑΚΤΩΡ αλλά και των βασικών αρχών στις οποίες στηρίζεται ο μακροπρόθεσμος και φιλοπεριβαλλοντικός σχεδιασμός ανάπτυξης της εταιρείας.

Tο αντέγραψα γιατί μου έκανε
εντύπωση.
Μαρία Γ.Κ.

inhabitant είπε...

Με όλο τον σεβασμό, ας μου πει κάποιος πως θα ήθελε πραγματικά τη γειτονιά μας.

Εκτός από το πάρκο και το μουσείο της Ακαδημίας που επιβάλλεται να φιαχτούν και το κτίριο της νομαρχίας που δεν πρέπει να χτιστεί γιατί θα μας πνίξει, τι έχετε να προτείνετε για τον Βοτανικό, τον Ελαιώνα, την Κων/πόλεως κλπ...

Αληθινά όμως και όχι στα λόγια.

Από την άλλη πλευρά πως μπορεί κανείς να εμποδίσει την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό μιάς περιοχής?
Γιατί και το mall και το κτίριο του Μπόμπολα αναβάθμιση θα χαρίσουν στην περιοχή μας.

Κάποιοι από μας που γεννηθήκαμε εδώ περιμένουμε με χαρά τις αλλαγές στην Λεωφ. Καβάλας και το ξεκαθάρισμα της βρωμιάς π.χ. στο τέρμα της Αίμωνος ή στα εγκαταλελειμένα χωράφια και σπίτια που μαζεύουν κάθε είδους σκουπίδια και φοβάσαι να περπατήσεις...
Η επίσης το χάλι της οδού Μαρκόνι, της Ορφέως της Αγ.Πολυκάρπου και λοιπών δρόμων στον Πρ. Δανιήλ και στον Βοτανικό που θα συνέλθουν μαζί με την ευρύτερη περιοχή από τα έργα ανάπλασης στον Ελαιώνα.

Αλήθεια πήγε ποτέ κανείς εκεί?

Στην περιοχή που περικλείεται από τις Π.Ράλλη-Κηφισού-Καβάλας-Πειραιώς? και στο κομάτι πίσω από τα ΚΤΕΛ και τα εργοστάσια του Λαναρά και του Μουζάκη?

Καλή Χρονιά με υγεία με χαρά με ευτυχία.

Ανώνυμος είπε...

Από την ανάρτηση του mpapa:

Αντεπίθεση πολιτισμού.
Οι περιοχές μας προορίζονται για την κόλαση.
Οι δυνάμεις της ανάπτυξης καταστροφής.

Το αντέγραψα γιατί μου έκανε εντύπωση.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Η σημερινή κατάσταση για όλη τη γεωγραφική ενότητα κάτω από τις γραμμές του τρένου είναι μια αθλιότητα. Έχει σημασία όμως ποιος τη συντηρεί Δυστυχώς οι υπηρεσίες του δήμου, η νομαρχία και οι κυβερνήσεις αφήνουν να καταστρέφονται οι γειτονιές, έτσι ώστε να θεωρείται στη συνέχεια "ανάπτυξη" το κάθε κερδοσκοπικό σχέδιο των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων.

Ας δει κανείς το παράδειγμα του Mall στο Μαρούσι. Το μποτιλιάρισμα γύρω από την περιοχή και η βρωμιά γύρω από το ποτάμι στο Ολυμπιακό Στάδιο, σε συνδυασμό με το μαρασμό των μικρομεσαίων καταστημάτων, μπορεί να θεωρηθεί ανάπτυξη;

Αντιστοίχως , αν έχεις αρχαιολογικά ευρήματα παγκοσμίου εμβέλειας, με τα οποία πιστοποιείται πως από τη γειτονιά σου ξεκίνησε η μετάδοση της γνώσης, είναι μάλλον άδικο, να θες να τα σκεπάσεις με 5ώροφα γυάλινα κτίρια.

Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη. Το πάρκο πρέπει να λειτουργεί ως εκπαιδευτικό αρχαιολογικό, αποτελώντας μια πολιτιστική διαδρομή από την Ακρόπολη μέσω της οδού Σαλαμίνος (Δημόσιο Σήμα) και τον Κεραμεικό, μέχρι και την άκρη του Κηφισού.

Αυτή είναι η λογική των ευρωπαϊκών πόλεων, που δεν υποκλίνονται στα συμφέροντα του τσιμέντου.

B.K.

Ανώνυμος είπε...

Επαναφέρω προβληματισμούς από προηγούμενες αναρτήσεις κατοίκων της περιοχης. Έτσι συμβάλουμε όλοι στον αναγκαίο διάλογο για να καταλήξουμε στη δική μας πρόταση.

Μ.Π.

Ένα θέμα που πιστεύω ότι πρέπει να
ασχοληθούμε άμεσα είναι να
ζητήσουμε μείωση του συντελεστή
δόμησης ,το πόσο θα δούμε και
οπωσδηποτε μείωση του ανώτατου ύψους των οικοδομών.Τώρα το
ανώτατο ύψος είναι 27 μέτρα.
Προτείνω ανώτατο ύψος 18 μέτρα.
Ισόγειο με πέντε ορόφους.
(προσωπικά θα ήθελα τετραόροφο
όμως δεν θα συμφωνήσουν οι
κάτοικοι της περιοχής).
Είναι κατάλληλη η εποχή,πληθώρα
η προσφορά κατοικών και καταστημάτων προς πώληση και
μικρή η ζήτηση.
Αν το επιτύχουμε αυτό θα σταματήσουμε τις ορέξεις των
ερολάβων για μεγαθήρια στην
περιοχή μας, αλλιώς κάθε τόσο
κάτι θα ξεφυτρώνει και θα
προσπαθούμε να το αποτρέψουμε.
Αυτό θέλει μεγάλη κινητοποίηση
υπογραφές και αγώνα.Πρέπει όμως
παράλληλα με τις προσπάθειες
γιά τα δυό οικόπεδα να δούμε
και αυτό το θέμα.
Θα επανέλθω.
Περιμένω τις απόψεις σας.

ΜαρίαΓ.Κ.


Το πρώτο βήμα για την ευρύτερη περιοχή (και πάλι επαναλαμβάνω όχι αυτή που γειτνιάζει με το Αρχαιολογικό Άλσος και για την οποία υπάρχουν ειδικοί, δυσμενέστεροι, όροι δόμησης) είναι η χρήση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ)για μείωση του μέσου συντελεστή δόμησης και ο καθορισμός αυστηρών χρήσεων γης. Η τροποποίηση του ΓΠΣ γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου, ανάθεση σε πολεοδόμο μελετητή και βεβαίως δύναται να αφορά όχι μόνο την Ακαδημία Πλάτωνος αλλά και άλλες πολεοδομικές ενότητες (γειτονιές ας πούμε) του Δήμου.

Πάντως, η άποψη του Δήμου για μείωση του μέσου συντελεστή (π.χ. από 3,0 σε 2,0) καθώς και ο καθορισμός αυστηρών χρήσεων γης (π.χ. μόνο μικρά καταστήματα έως 100μ2 ανά οικόπεδο και αυστηρά κατοικία στους ορόφους) θα ήταν καθοριστική για την προώθηση τέτοιων αλλαγών.

Η τροποποίηση του ΓΠΣ γινεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, μετά από γνωμοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση.
Kane

Ανώνυμος είπε...

Β.Κ συμφωνώ μαζί σου. Όπως επίσης συμφωνώ εν μέρει με τον inhabitant. Τύχαινε να εργάζομαι στην περιοχή της Αγ. Άννης, Ορφέως, Πλούτωνος, Σαλαμινίας. Ήταν και είναι ένα μαύρο χάλι...και μιλάω για μια 15ετία πριν και βάλε!!!!Και μη μου πει κανείς ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι καλό για αυτές τις εκτάσεις...Όταν όμως ο κάθε ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας με τουλάχιστον 5 αυτοκίνητα πετρελαιοκίνητα, έχει άρρηκτες σχέσεις με τον βουλευτή ή και βουλευτές (πολιτικά πρόσωπα γενικότερα) που "εξυπηρετούν" την πόλη ή το χωριό που καλύπτει η μεταφορική του...τότε εύκολα καταλαβαίνουμε το μέγεθος της εκατέρωθεν "εξυπηρέτησης" και τη δυσκολία μεταφοράς της μεταφορικής εταιρείας σε άλλο τόπο χωρίς "ανταλλάγματα"...Μήπως εκεί που θα μεταφερθούν οι αμέτρητες εταιρείες μεταφορών, δεν θα υπάρξει το ίδιο χάος;
Γιατί δεν ξεκινά το ΥΠΠΟ αρχαιολογικές ανασκαφές να δούμε πρώτα τι θα βρεθεί; Σε όλο το χώρο από τα ΚΤΕΛ μέχρι και τον Κεραμεικό. Μήπως αυτά που θα βγουν στο φως μας δώσουν έσοδα για ακόμα 3000 χρόνια, όπως μας δίνουν άλλοι αρχαιολογικοί χώροι; Μήπως με σωστή διεθνή διαφήμιση αυξηθεί ο τουρισμός, που είναι η μόνη "βιομηχανία" που ακόμη "αναπνέει" έστω και δύσκολα;
Μας ρωτούν πως θα θέλαμε τη γειτονιά μας...Ο καθένας τη θέλει διαφορετική φαντάζομαι...Εγώ προσωπικά την θέλω γεμάτη με ψηλά δέντρα, ευκάλυπτους, ελιές, πλατάνια...Την θέλω ευρύχωρη, να σηκώνω το κεφάλι μου και να μην υπάρχει κτίριο να διακόπτει άγαρμπα τη ματιά μου. Να μπορώ να κυκλοφορώ με το ποδήλατό μου ασφαλής και καθαρός. Τη θέλω με χρώματα και τα κτίρια εναρμονισμένα με το περιβάλλον. Δέντρα, πράσινο, νερά, μονοπάτια, πέτρινα ή ξύλινα κτίρια, πουλιά, σκυλάκια, πάπιες όλα τα καλά του Θεού...Θα ήθελα τα κτίρια να μην ξεπερνούν το ύψος ενός ευκάλυπτου για να έχουν δροσιά το καλοκαίρι και να δουλεύουν άνετα και υγειινά οι άνθρωποι σε αυτά χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν ασταμάτητα αμέτρητα κλιματιστικά.Θα ήθελα τα κτίρια να έχουν κεραμοσκεπές και αυλές λουλουδιασμένες. Θα ήθελα να πίνω το καλοκαίρι ή και το χειμώνα τον καφέ μου εκεί και να βλέπω τους τουρίστες να ξεναγούνται, και γιατί όχι να τους έλεγα και την δική μου ιστορία σαν ντόπιος.Θα ήθελα η Λ.Καβάλας να είναι πιο πλατιά και σε όλο της το μήκος μέχρι την Ελευσίνα. Το ίδιο και η Ιερά Οδός. Γιατι αν συσσωρευτεί τόσος πολυς κόσμος σε αυτά τα κτίρια, εκτός των υπηρεσιών του Δημοσίου, τότε ο Πλάτωνας και οι γύρω γειτονιές θα γίνουν που λέει και η mpapa "κόλαση" από το κυκλοφοριακό και ας μη μας κάνει εντύπωση...Το ίδιο γίνεται σε κάθε εμπορικό κέντρο και σε κάθε δημόσιο κτίριο, όπου και δεσμεύουν χώρους σταύθμευσης πέριξ αυτών των κτιρίων. Ας μη κοροϊδευόμαστε...Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αναβάθμισης και προστασίας αρχαιολογικών χώρων και γειτονιών, αλλά τους θέλουνε;!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα.

Η στυγνή πραγματικότητα λέει μόνο όταν απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις με τις νόμιμες μάλιστα διαδικασίες, αποκτάς δικαίωμα (ως Υπουργείο Πολιτισμού ή ΠΕΧΩΔΕ ή ωσ Δήμος ή ως άλλοσ νόμιμος φορέας) να διαμορφώσεις μια έκταση κατά την κρίση. Όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι για τις απαλλοτριώσεις αυτές, πράγμα χλωμό.

Διαφορετικά, αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού δεν ευσταθούν νομικά και υπάρχουν πλείστα παραδείγματα που οι θιγόμενοι δικαιώθηκαν είτε μέσω της Ελληνικής Δικαιοσύνης ή της Ευρωπαϊκής, διατηρώντας μάλιστα την κυριότητα αλλά και λαμβάνοντας υψηλές αποζημιώσεις (οικόπεδο Αλεξίου Νέο Ψυχικό, εκτάσεις ΕΟΤ Ανάβυσσος κλπ).

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτό δεν αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε; Το χλωμο να το κάνουμε ρόδινο, και οι διαδικασίες να γίνουν νόμιμες.Σαφώς υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια. Σε άλλες περιπτώσεις όλα γίνονται εν μία νυκτί...Το ερώτημα ισχύει: Υπάρχουν αυτές οι νόμιμες διαδικασίες και το χρήμα (και οι διευκολύνσεις και οι ανταλλαγές), αλλά θέλουνε; Είναι βασικό αυτό!
ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΛΛΑ
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ.
(και πάνω απ' όλα επιμένω: ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ;)

Ανώνυμος είπε...

Να σας πω μόνον ότι όταν το 1960 ξεκίνησε το χτίσιμο του Χίλτον της Αθήνας, πάνω στο ανοιχτό και βρώμικο ρέμα του Ηριδανού, πάνω στους χωματόδρομους και δίπλα στις παραγκουπόλεις της Καισαριανής, κάποιοι αντιδρούσαν δριμύτατα επικαλούμενοι την προστασία της περιοχής και της θέας στον Παρθενώνα.Κάποιοι επίσης τσιμεντένιο τέρας το έλεγαν πριν
ακόμα χτισθεί και ας ήταν έργο των Βουρέκα και Στάικου και ας είχε φιλοτεχνηθεί από τον Μόραλη.
Σήμερα πιά είναι κόσμημα έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή η οποία από τότε άλλαξε ριζικά και δια παντός.

Inhabitant

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ συμφωνω και διαφωνώ ταυτόχρονα με πολλά από τα γραφόμενα.
Ομως εκείνο που μου μένει είναι ότι σαν λαός συνεχώς γκρινιάζουμε, αναμασάμε μίζερα και με καχυποψία τους μεγαλοεργολάβους, τα μεγαλοσυμφέροντα την κερδοσκοπία και γενικότερα τις ευθύνες των άλλων.
Τα ίδια γίνονται και στις Ευρωπαικές μεγάλες πόλεις και ας έχουν κουλτούρα, πλούτο,μακαραίωνη ιστορία όμως εκεί η λειτουργούσα δημοκρατία τους σώζει.
Η προτελευταία παράγραφος του Β.Κ. είναι το ευκταίο που με σοβαρό αγώνα και προσπάθεια πρέπει να γίνει εφικτό.
Σε ότι αφορά την ιδανική γειτονιά με τις δενδροστοιχείες και τις ελιές μάλλον σε χωριό ή σε προάστιο πρέπει κανείς να τα αναζητήσει.
Μαρία Γ.Κ. στον Ν.2508/97 ΦΕΚ 124/Α/97 θα βρεις όλα όσα αφορούν ΓΠΣ,χρήσεις γης,ΣΔ κλπ.

INHABITANT

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο, inhabitant. Έτυχε να ζήσω 3 χρόνια στο Παγκρατι από το '97 ως το '99 αρχές 2000, και έζησα σχεδόν τραγικές καταστάσεις όσον αφορά τη στάθμευση (με κάρτα μόνιμου κατοίκου, μεγάλο ανέκδοτο...), την καθαριότητα, το μίγμα της πληθυσμιακής κουλτούρας και το στριμωξίδι γενικότερα. Έμενα στη Σπ. Μερκούρη σχεδόν στην αρχή της με την Μιχαλακοπούλου. Από τη μία ήταν το Χίλτον (το οποίο είχε, και δεν ξέρω αν έχει ακόμα, μια τεράστια κεραία κινητής τηλεφωνίας), από την άλλη ήταν το Κάραβελ με μία από τα ίδια και από την απέναντι μεριά το νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Δεν είναι κωμικοτραγικό; Να έχεις έναν διαρκή φούρνο μικροκυμάτων πάνω από το κεφάλι σου και για τους συχνούς πονοκεφάλους να επισκέπτεσαι το νοσοκομείο με την ίδια συχνότητα που πας για ψώνια;
Γιατί να χαίρομαι που και οι γύρω γειτονιές μας (όπως εκεί τα Ηλίσσια, το Ζωγράφου,ο Βύρωνας,το Μετς)θα αρχίσουν να ασφυκτιούν και να τσιμεντοποιούνται; Έτσι θέλουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας; Ευχαριστώ αλλά θα προσπεράσω...Ας κοιτάξουν την πόλη μας από ψηλά για να έχουν ένα γενικότερο πλάνο αυτοί που θέλουν να αναβαθμίσουν έτσι τις ζωές μας, ας αφήσουν τις βιλίτσες και τις πισινούλες τους και να το ξανασυζητήσουμε. Άλλωστε πρόκειται για τη δική μας ζωή και υγεία και των παιδιών μας.
Αλίμονο αν δεν "πολεμήσουμε" έστω για αυτά.άσχετο μα και σχετικό: δεν μπορώ δυστυχώς να περάσω μια φωτογραφία που έβγαλα από μια κορφή του Υμητού στην πίσω πλευρά που φαίνονται οι τσιμέντινες πολυκατοικίες να "σκάνε" σαν κύματα στην βάση της πλαγιάς του βουνού. Μου κόπηκε η ανάσα...Μπορείς αν θες να τις δεις στο www.baboura.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Έτσι κι αλλιώς ήταν προάστιο των Αθηνών η Ακαδημία Πλάτωνος ή Καθήμεια...Γιατί να μην ξαναγίνει;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε....Δεν σου πάει η πρωτεύουσα

Γύρνα χωριό

Peter

plato είπε...

Παιδιά, Ησυχα...

Ανώνυμος είπε...

Peter δεν μπορεί να γίνει έτσι με αυτό το πνεύμα γόνιμη και δημιουργική συζήτηση...Λυπάμαι.

Ανώνυμος είπε...

Γόνιμη και δημιουργική συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μετά από σοβαρή και ουσιαστική ανάλυση της πραγματικότητας.
Μετά με ρεαλισμό σχεδιάζεται το πλάνο του αγώνα.

Αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε αιθεροβάμονες.

PETER

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΧΟΡΤΑΣΕΤΕ .ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ...ΓΙΑΤΙ ΑΡΙΣΤΡΑ ΣΕ ΤΟΣΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ;

Ανώνυμος είπε...

Η αναφορά πάντως στο Μουσείο των Αθηνών και ειδικά στο ότι θα είναι δύο ορόφων αντί για πέντε είναι παντελώς λάθος, είτε από άγνοια ή από δόλο.

Το νέο Μουσείο έχει προδιαγραφές για ύψος 18μ.

Ανώνυμος είπε...

Eγώ στην τελευταία συνάντηση που είχαμε πριν τις γιορτές άκουσα να
λένε ότι πρόσφατα το ΚΑΣ άλλαξε τα σχέδια (γιά οικονομικούς λόγους)
και περιόρισε το κτίριο του Μουσείου,δεν ειπώθηκε όμως πόσο.

Μαρία Γ.Κ..

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για το Μουσείο. Νομίζω ότι υπάρχει μία προμελέτη, η οποία λογικά δεν έχει τεθεί στην κρίση του ΚΑΣ.


Άλλωστε, ένα τέτοιο Μουσείο απαιτεί τη διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού...

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθώ να φανταστώ τον όγκο του κτιρίου .
θα έχει επιφάνεια κάλυψης περίπου 4.500 τ.μ. ανά όροφο
Το οροφοδιαμέρισμά μου είναι 93τ.μ για να το στρογγυλοποιήσω
στον υπολογισμό το κάνω 100τμ.
4.500τμ:100=45
Δηλαδή ισοδυναμεί με 45 πολυκατοικίες κολλημένες μεταξύ τους με οροφοδιαμερίσματα 100τμ.
Μιλάμε γιά τεράστιο κτίριο που δεν ταιριάζει στο περιβάλλον
και θα το αλλοιώσει.
Καυχιώνται γιά τον φιλοπεριβαλλοντικό τους σχεδιασμό
και το σεβασμό στο περιβάλλον.
Πού είναι ο σεβασμός στον αρχαιολογικό χώρο με τα
υψίστης ιστορικής σημασίας αρχαιολογικά λείψανα;
Μόνο το κέρδος σέβονται
αυτό υπολογίζουν.
Από ΑΚΤΩΡ έγιναν ΕΛΛΑΚΤΩΡ
θάπρεπε να λέγονταν ΑΝΘΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΔΕΝ είναι Έλληνες αυτοί, είναι
ανθέλληνες. ΝΤΡΟΠΗ τους!!!!

ΑΝΝΑ

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ 11/01/2008

ΧΩΡΙΣ απάντηση για το αν θα γίνει τελικά ανταλλαγή ή όχι οικοπέδου στην Ακαδημία Πλάτωνος που ανήκει στη Νομαρχία με άλλο οικόπεδο μέσα στον Δήμο της Αθήνας είναι οι απαντήσεις που έστειλαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας (αρμόδια η ΚΕΔ για την πρόταση ανταλλαγής του οικοπέδου της) προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη...

για την αντιγραφή Μαρία Γ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΘΟΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ 11/01/2009

Μαρία Γ.Κ.