8.05.2011

Ακαδημία Πλάτωνος, το νέο μεγάλο στοίχημα της Αθήνας

"Καθημερινή" 04.08/201
Του Δημητρη Pηγοπουλου

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος ακουγόταν ειλικρινής. «Πηγαίνω στο εξωτερικό και ορισμένοι μάλιστα με άγαρμπο τρόπο μου υπενθυμίζουν τι θησαυρό έχουμε στα χέρια μας. Και πως αν ήταν οι ίδιοι στη θέση μας θα έβγαζαν αρκετά χρήματα από την αξιοποίηση ενός τόπου με τόσο έντονη ιστορική φόρτιση».
Οσοι έχετε φτάσει μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος θα ξέρετε γιατί ακριβώς μιλάει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο οποίος είδε προχθές με ανακούφιση να εγκρίνεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη μουσειακών αποθηκών και ενοποίησης τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου. «Στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο δήμαρχος Αθηναίων θα παρουσιάσουν ένα ευρύτερο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας και στο οποίο η ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους».

Για όσους δεν έχουν περπατήσει στο πάρκο της Ακαδημίας, δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν τον ειρμό της σκέψης του κ. Γερουλάνου. Σήμερα, δεν υφίσταται οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος. Λείψανα του μεγαλείου του παρελθόντος βρίσκονται διάσπαρτα σε διαφορετικούς χώρους μέσα στο πάρκο, έναν φυσικό πνεύμονα 135 στρεμμάτων. Η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να αποδώσει στην Ακαδημία Πλάτωνος την αξία που ανακαλούν μόνο και μόνο διαβάζοντας τις δύο αυτές λέξεις. Ακαδημία Πλάτωνος.
Και πρέπει να γίνουν πολλά για να πούμε ότι βλέπουμε, έστω και από μακριά, έναν τόσο φιλόδοξο στόχο.
Χθες, ας πούμε, ότι έγινε ένα πρώτο βήμα. Σημαντικό. Και αφορά στην «τακτοποίηση», την οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου που θα παραμείνει ανοιχτός, χωρίς εισιτήριο, αλλά θα κλείνει το βράδυ. Το σημαντικότερο από όσα ανακοινώθηκαν είναι ότι καταργούνται τέσσερις παλιές αποθήκες που βρίσκονται στις οδούς Κρατύλου και Μοναστηρίου εντός του αρχαιολογικού χώρου και περιέχουν πληθώρα ευρημάτων από παλιότερες ανασκαφές. Χωρίς αυτές τις αποθήκες το πάρκο «κερδίζει» τέσσερα επιπλέον στρέμματα. Τα αντικείμενα που φυλάσσονταν εκεί θα μεταφερθούν σε νέα κατασκευή εκτός αρχαιολογικού χώρου, στις οδούς Δράκοντος και Ιφιγενείας. Επίσης, προβλέπεται ένα στέγαστρο 50 τ.μ. με περιμετρική περίφραξη, που θα φιλοξενεί μαρμάρινες σαρκοφάγους Ελληνιστικής Εποχής από την Ακαδημία Πλάτωνος, καθώς και άλλες περιοχές της Αθήνας. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν αξιοσημείωτο το γεγονός ότι με τις μελλοντικές παρεμβάσεις ενοποιούνται τα σημαντικά αρχαία κατάλοιπα, όπως είναι το Γυμνάσιο, η παλαίστρα και το Περιστύλιο. Στο ίδιο το αρχαιολογικό πάρκο που ούτως ή άλλως ταυτίζεται με τον χώρο πρασίνου θα γίνουν επιχωματώσεις, φυτεύσεις, διαδρομές, πλατώματα, καθιστικά και σταθμός πληροφόρησης του κοινού. Το μισό περίπου τμήμα του αρχαιολογικού χώρου θα αναβαθμιστεί με περίφραξη, φυλάκιο, τουαλέτες, βελτίωση διαδρομών και ενημερωτικές πινακίδες. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ και η προχθεσινή έγκριση επιταχύνει τις διαδικασίες για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Στο Υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζουν τα έργα αναβάθμισης της Ακαδημίας Πλάτωνος σε σχέση με τη διαμόρφωση ενός αρχαιολογικού περιπάτου που θα συνδέει την περιοχή με τον Κεραμεικό και κατ’ επέκτασιν με τον «πυρήνα» της αρχαίας Αθήνας.
Σαν κερασάκι στην τούρτα, ο κ. Παύλος Γερουλάνος μας ενημερώνει ότι τον Νοέμβριο προγραμματίζεται η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών στα πρότυπα του διαγωνισμού για το Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί θα βρουν στέγη πολλά από τα εκατοντάδες χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται σήμερα κλειδωμένα στις αποθήκες των τοπικών εφορειών αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: