8.05.2011

«Ανάσα» 135 στρεμμάτων

 "'Εθνος" 03.08.2011, 
της Αντιγόνης Καραλή
Ενοποιείται ο αρχαιολογικός χώρος, γκρεμίζονται οι παλιές αποθήκες, απελευθερώνεται μια "ζώνη πρασίνου" 4.000 τ.μ. και δημιουργούνται νέα στέγαστραΜια περιοχή της Αθήνας ιστορική, αναδεικνύεται και αλλάζει όψη και χρήση, ομορφαίνει, με στόχο να γίνει πόλος πολιτισμού αλλά και ξεκούρασης και περιπάτου. 

Η Ακαδημία Πλάτωνος, μια "γειτονιά που χρειάζεται χρώμα και ενέργεια", με τη συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού φαίνεται ότι θα βγει από τον μαρασμό και την υποβάθμιση. Θα αναβαθμιστεί. Ενα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η, χθεσινή, ομόφωνη, απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την έγκριση της μελέτης των μουσειακών αποθηκών για την ενοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.
Η μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ θα λύσει αρκετά προβλήματα τόσο του αρχαιολογικού χώρου όσο και αποθήκευσης, συντήρησης και φύλαξης των αρχαίων. Από την αναδιαμόρφωση του χώρου θα κατεδαφιστούν οι παλιές αποθήκες φύλαξης και, κατ΄αυτόν τον τρόπο, θα ενοποιηθούν τα δύο χωρισμένα τμήματα της Ακαδημίας Πλάτωνος (Παλαίστρα Γυμνασίου Λυκείου και Περιστύλιο). Οι νέες μουσειακές αποθήκες θα χτιστούν εκτός αρχαιολογικού χώρου και θα μπορούν να είναι επισκέψιμες.
Ετσι έχουμε χωροταξική συγκέντρωση του συνόλου του αρχαιολογικού υλικού, αποθήκευση με βάση τις κατηγορίες μνημείων και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε υλικού, αναβάθμιση συνθηκών φύλαξης για την ασφάλεια των αρχαίων, διευκόλυνση μελέτης του υλικού από επιστημονικό κοινό με τη δυνατότητα παροχής στοιχείων από τη βάση δεδομένων της Γ΄ΕΠΚΑ, ενημέρωση του μη ειδικού κοινού με ενημερωτικές πινακίδες και δυνατότητα πραγματοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων. "Δεν πρόκειται για μεμονωμένη παρέμβαση" σημείωσε η γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ.Τ, Λίνα Μενδώνη.

Με το γκρέμισμα των τεσσάρων παλαιών αποθηκών στον αρχαιολογικό χώρο, έκτασης περίπου 135 στρεμμάτων, θα απελευθερωθούν τέσσερα στρέμματα, τα οποία θα ενοποιηθούν με τον αρχαιολογικό χώρο και θα αποδοθούν στο κοινό. Μια "ζώνη πρασίνου" θα "καταλάβει" τον χώρο, μια βόλτα ξεκούρασης, όπου θα πραγματοποιηθούν επιχωματώσεις για την εξομάλυνση του τοπίου, φυτεύσεις, διαδρομές, ενημερωτική πινακίδα και σταθμός πληροφόρησης.
Επίσης θα τοποθετηθεί νέο στέγαστρο 50 τ.μ. με γυάλινο φεγγίτη και φύλλα χαλκού στην οροφή, περιμετρική περίφραξη, για την έκθεση περίπου 30 μαρμάρινων σαρκοφάγων. Θα διατηρηθεί η μία αποθήκη των λιθίνων (ένα παλιό υφαντουργείο που χρησιμοποιείται ως αποθήκη), στην οποία θα τοποθετηθεί πλευρικό στέγαστρο.
Το έργο, κόστους 1 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, συνδέεται με άλλα ανάλογα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή και βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται, όπως: ο αρχαιολογικός / πολιτιστικός περίπατος που θα συνδέει τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος, η ανάδειξη του Δημοσίου Σήματος, η αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων εντός του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, η σχεδιαζόμενη ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Για το τελευταίο έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα, 2 εκατ. ευρώ, με προγραμματική σύμβαση με τη νομαρχία.
"ΠΗΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
"Η ανάδειξη και ενοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ένα έργο που έχει αργήσει να γίνει. Είναι ένας χώρος, από τους πολλούς της Αθήνας, ο οποίος δεν έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σωστά. Η βούληση του υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναδειχθεί ως χώρος δημιουργικός και ζωντανός. Ενας χώρος που χρειάζεται χρώμα και ενέργεια. Εχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τους τρόπους καταστολής των προβλημάτων της Αθήνας, ενώ δεν σκεφτόμαστε την ανάδειξη της Αθήνας, των σημείων εκείνων που κρύβεται η ενέργεια της Αθήνας. Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι πηγή πλούτου για την Αθήνα και ως τέτοια πρέπει να αναδειχθεί" δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
  • ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού ανέγερσής του, οι οποίες θα είναι ίδιες με αυτές του Μουσείου της Ακρόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια: