4.14.2011

Με άδεια της μπουλντόζας

πηγή: Ελευθεροτυπία
της Χαράς Τζαναβάρα
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=13/04/2011&id=266722



Με διαδικασίες fast track, το βιομηχανικό συγκρότημα Μουζάκη στη λεωφόρο Κηφισού, στα όρια του Δήμου Αθηναίων, κατεδαφίζεται και προβλέπεται να μετατραπεί σε τσιμεντένιους... κήπους.
Με τη χαρακτηριστική φράση «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 4 του νόμου 1577/1985», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης απέρριψε στις 15 Μαρτίου 2011 το αίτημα να κηρυχτεί διατηρητέο, χωρίς μάλιστα να λάβει υπόψη του ούτε τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Παραδοσιακών Οικισμών του υπουργείου.

Αποτέλεσμα; Οι μπουλντόζες ξεκίνησαν τις κατεδαφίσεις από την περασμένη εβδομάδα και δεν σταμάτησαν, παρά την παρέμβαση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, που με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της στις 11/4/2011 διευκρινίζει ότι «δεν έχει χορηγήσει την απαιτούμενη έγκριση κατεδάφισης» και ζητεί από την πολεοδομία «να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες». Αποκαλύπτει επίσης ότι εκκρεμεί η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης που είναι απαραίτητη για τη χορήγηση άδειας κατεδάφισης. Είχε υποβληθεί στις αρχές του 2009, αλλά δεν έχουν προσκομιστεί τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν.
Το βιομηχανικό συγκρότημα Μουζάκη, σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με ημερομηνία 30/9/2010 που έχει στα χέρια της η «Ε», «είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό και συγκεντρώνει χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τύπων κλωστοϋφαντουργείων που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα». Ο αρχικός πυρήνας, με το μεγάλο κεραμοσκεπές κτήριο σε σχήμα «Γ», κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, διακρίνεται για τη συμμετρία των ανοιγμάτων του και προτείνεται να κηρυχτεί διατηρητέο με τη δυνατότητα να γίνουν προσθήκες. Υπάρχουν και νεότερα κτίσματα που φτάνουν ώς το 1969 και δεν χαρακτηρίζονται αξιόλογα.
Αντιρρήσεις εξέφρασε η ξένη εταιρεία «Artume Α.Ε.», στην ιδιοκτησία της οποίας έχει περιέλθει από το 2006 το ακίνητο, έναντι 34 εκατ. ευρώ. Σε συνεργασία με επενδυτικό fund σχεδιάζει να κατασκευάσει συγκρότημα καταστημάτων και γραφείων συνολικής επιφάνειας 53.000 τετραγωνικών, που μαζί με το υπόγειο πάρκινγκ 2.400 θέσεων θα καλύπτει έκταση 22 στρεμμάτων. Εχει ενδιαφέρον ότι τα σχέδια για τους μελλοντικούς «Academy Gardens», που είχαν παρουσιαστεί πριν από μια διετία, σκοντάφτουν στις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή και προβλέπουν βιοτεχνικό κέντρο.

Κινδυνεύει και το διπλανό
«Με την άδεια κατεδάφισης του συγκροτήματος Μουζάκη υπάρχει κίνδυνος και για τα διπλανά αξιόλογα κτήρια Λαναρά-Κύρτση, με τη μοναδική οδοντωτή κεραμοσκεπή», μας εξήγησε η Ειρήνη Γρατσία, συντονίστρια στη μη κερδοσκοπική κίνηση MONUMENTA, που δραστηριοποιείται για τη διατήρηση της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Είχε στείλει από τον Ιανουάριο του 2010 έγγραφο στο υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας να κηρυχθεί διατηρητέο και στις 7 Απριλίου είχε παρέμβει με νέα επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν εσείς, που έχετε κάνει αγώνα για τη διάσωση και ανάδειξη βιομηχανικών κτηρίων, να εισηγείστε ότι τα κτήρια αυτά δεν είναι άξια διατήρησης, συμβάλλοντας στην καταστροφή τους». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια σημαντικοί φορείς (TICCIH, Πολυτεχνείο, MONUMENTA κ.λπ.) έχουν αναλάβει δράσεις για τη διάσωση και επαναχρησιμοποίηση εγκαταλειμμένων βιομηχανικών συγκροτημάτων, που μπορούν να φιλοξενήσουν πολλές χρήσεις χωρίς να κατεδαφιστούν.
* Αργά το βράδυ από το γραφείο του Μ. Σηφουνάκη μάς ενημέρωσαν ότι η κατεδάφιση ήταν πρόταση του δήμου. *

2 σχόλια:

Λίκα είπε...

Ήταν πρόταση του Δήμου; Ποιας, δηλαδή, δημοτικής αρχής στις 15/3/2011; της προηγούμενης ή της σημερινής; Απ΄όσο γνωρίζουμε η προηγούμενη με μία μελέτη που είχε εκπονήσει για τη γειτονιά, πρότεινε τη διατήρηση του συγκροτήματος. Η σημερινή ρωτήθηκε και πότε; Πάντως τέτοιο θέμα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν έχει περάσει.
Η ιστορία πάντως, σαν διαδικασία, είναι ακριβές αντίγραφο της άλλης με το κτίριο της REDS στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Και σε εκείνη την περίπτωση είχε εκδοθεί άδεια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κατά τα άλλα κραυγάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για τη νομιμότητα.

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι η πολεοδομία του δήμου της Αθήνας ενεργεί παράνομα κατά της Αθήνας.Είναι επικίνδυνοι.

Μ.Γ