Το σημερινό "Ποντίκι" αναφέρεται με ρεπορτάζ του στην μελέτη του δήμου Αθηναίων και τη συνάντηση "δημόσιας διαβούλευσης" στο 4ο διαμέρισμα.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Έκταση 16.700 τ.μ καταλαμβάνει, σύμφωνα με τη μελέτη, το μουσείο, το οποίο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων, κατειλημμένο από σύγχρονα απορρίμματα ως και σε βάθος 7 μέτρων. «Πρόκειται για τον σκουπιδότοπο της Αθήνας» είπε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας τη μελέτη η κ. Νικολέττα Βαλάκου , προϊσταμένη της Γ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων .
Οι εκθεσιακοί χώροι θα καλύπτουν 3.900 τ.μ , η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων 1.000 τ.μ ενώ οι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού θα καταλαμβάνουν έκταση 1.920 τ.μ ( φουαγέ, βεστιάριο, πωλητήριο και βιβλιοπωλείο , αναψυκτήριο, εστιατόριο κ.λ.π). Στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του μουσείου , έκτασης περίπου 8 στρεμμάτων θα υπάρχουν ανοιχτό θέατρο 800 – 1.000 θέσεων και φυσικά χώροι στάθμευσης. (ΒΗΜΑ 11/02/2009).
Παρατήρηση 1: ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ εκθεσιακός χώρος στο μουσείο αφιερωμένος ειδικά στον Πλάτωνα και στα αρχαιολογικά ευρήματα του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Παρατήρηση 2: Το αρχαιολογικό πάρκο έχει έκταση 130 στρεμμάτων. Το βόρειο τμήμα του πάρκου – όπου θα κατασκευαστεί το μουσείο – είναι περίπου 60 στρέμματα. Το μουσείο θα είναι συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων, δηλαδή θα καταλαμβάνει το μισό βόρειο πάρκο!!!!!!!!
Και όπως φαίνεται στο χάρτη, το μουσείο των 30 στρεμμάτων θα κτιστεί στη θέση όπου είναι το σημερινό γήπεδο ποδοσφαίρου και το σημερινό γήπεδο μπάσκετ και θα καταλαμβάνει και χώρο από το υφιστάμενο πράσινο του πάρκου, θα συνορεύει με την ιερά οικία του Ακάδημου και θα φτάνει σε απόσταση λίγων μέτρων από την Μοναστηρίου και την Τηλεφάνους.
Δηλαδή η ΙΕΡΑ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΟΥ θα είναι περικυκλωμένη σε απόσταση 3-4 μέτρων από κτίρια ύψους 15 – 18 μέτρων από τη μια μεριά ( βόρεια, ΒΔ) του Μουσείου και από την άλλη μεριά (νότια) κτίριο πολυτελών γραφείων του οικοπέδου REDS. Αυτά προτείνει η κ. Βαλάκου!!!!!!!!!!
Παρατήρηση 3: Η κ. Βαλάκου, παρουσιάζοντας τη μελέτη, χαρακτήρισε τον χώρο των 30 στρεμμάτων ως σκουπιδότοπο της Αθήνας , και ότι η ανέγερσή του αναμένεται να αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, κρύβοντας την αλήθεια , ότι σήμερα στη θέση των 30 στρεμμάτων υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό χλοοτάπητα, γήπεδο μπάσκετ, διαμορφωμένο πάρκο με γκαζόν και δέντρα , και ότι ουσιαστικά ενταφιάζει την ΙΕΡΑ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΟΥ: από τη μια μεριά με την άδεια που έδωσε στο οικόπεδο της REDS να κτιστεί 5όροφο κτίριο και από την άλλη με την ανέγερση του μουσείου έκτασης 30 στρεμμάτων, ύψους 18 μέτρων και σε απόσταση 3 μέτρων από αυτήν.
Παρατήρηση 4: Είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στο αρχαιολογικό πάρκο. Δεν υπάρχει ούτε μια ταμπέλα που να υποδεικνύει τους αρχαιολογικούς χώρους , την κάτοψη τους , την ιστορία τους. Δε θυμίζει το αρχαιολογικό πάρκο με τίποτα την παγκοσμίου φήμης ιστορία αυτής της περιοχής, ότι είναι ένας αρχαιολογικός χώρος με ευρήματα από το σημαντικότερο πνευματικό κέντρο της αρχαιότητας , τη φιλοσοφική σχολή του Πλάτωνα. .
Δεν υπάρχει ούτε ένα άγαλμα του Πλάτωνα , του Αριστοτέλη, του Σωκράτη. Δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει Αρχαία Ελλάδα . Σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη, η Ακαδημία Πλάτωνος θα ήταν ένα στολίδι αναδεδειγμένο με τρόπο αντάξιο της σημασίας της. Στην Αθήνα είναι απλώς ένα συνοικιακό πάρκο.
Προτάσεις:
1) Ανάπλαση του αρχαιολογικού πάρκου με πινακίδες , αγάλματα , κατόψεις κ.λ.π.
2) Δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Πλάτωνα: Ένα σύγχρονο ψηφιακό κέντρο εκπαίδευσης για τη σχολή του Πλάτωνα, για τη καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, για τη φιλοσοφία.
3) Στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ να υπάρχει εκθεσιακός χώρος ειδικά αφιερωμένος στα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.
4) ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ.
5) Σύνδεση του λόφου του Κολωνού με την Ακαδημία Πλάτωνος.
6) Το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ να μην ανεγερθεί μέσα στο πάρκο, όπως προτείνεται, αλλά να απαλλοτριωθούν οικόπεδα δίπλα από το πάρκο και εκεί να ανεγερθεί με μέγιστο ύψος 9 μέτρων.
7) Κάθε απόγευμα , δεκάδες παιδιά παίζουν και γυμνάζονται και μέσα στο πάρκο και στο γήπεδο. Με το μουσείο στη θέση αυτή , αυτό ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. Το πάρκο πρέπει να παραμείνει ανοικτό και ζωντανό στους κατοίκους και στη νεολαία. Το μουσείο να λειτουργήσει προσθετικά , δίπλα στο πάρκο και το γήπεδο, και όχι αντί αυτού.
Δυστυχώς , στην προτεινόμενη πολεοδομική μελέτη του Δήμου , δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε για τη χωροθέτηση του μουσείου ούτε για το τί θα γίνουν τα γήπεδα.
Γαβριήλ Τ. κάτοικος Ακαδημίας Πλάτωνος
Φτάνει πια η καταστροφή. Υπάρχει κι άλλη λύση, η ανάδειξη του πολιτισμού, η ένταξη του στην καθημερινότητα μας, στις βόλτες μας, στις παρέες μας. Η Ακαδημία Πλάτωνα μπορεί να αποκαλύψει την ιστορία της. Το "στέκι" της Επιτροπής: Θηναίας και Μοναστηρίου, γωνία Επικοινωνία στο mata.pap@gmail.com και στο tostekiekap@gmail.com Βρείτε μας και στο Facebook,στο http://www.facebook.com/akademia.platonos
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Η Δημοτική αρχή το ονομάζει και το αντιλαμβάνεται ως συνοικιακό πάρκο και οχι ως αρχαιολογικό όπως είναι στην πραγματικότητα,γιαυτό και στην ενημέρωση των κατοίκων στο Δημοτικό διαμ/σμα,μας θεώρησαν και τυχερούς που βρισκόμαστε σε μια πράσινη γειτονιά.
Σχετικά με την πρόταση 3) έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή του Πλάτωνα και στην ευρύτερη περιοχή εκτός πάρκου και κάπου φυλάσσονται. Γνωρίζει η Αναστασία.
Διάβασα σήμερα
"Τι μας λείπει από την Αθήνα"
Από την Αθήνα λείπει ένα πάρκο κάπου στο κέντρο της με πολλά δέντρα μικρές λίμνες καθαρό και ασφαλές με ποδηλατόδρομους αγάλματα, άλλοι να διαβάζουν τα βιβλία τους άλλοι να χαλαρώνουν στο πράσινο άλλοι να κάνουν περίπατο διαβάζοντας την ιστορία μας σε αναρτημένες πινακίδες σε όλο το πάρκο.
Λείπει ένας πολυχώρος ανοιχτός και δωρεάν σε κάθε πολίτη όπου θα φιλοξενεί την τέχνη σε όλες της μορφές της
Λείπει η αθήνα του Αυγούστου του 2004 που ήταν γεμάτη events και ευγένεια.
Λείπουν τα μεταφορικά μέσα οι ποδηλατόδρομοι,διάφορες δραστηριότητες γαι οικογένεια και όχι μόνο για τα Σαββατοκύριακα
Λείπουν οι ωραίες εικόνες με ανθρώπους να περπατούν και να συζητούν ανέμελοι ή να χαζεύουν νιώθωντας απαλαγμένοι έστω και λίγο από τα προβλήματα.
Λίγο ειδυλιακό το τοπίο αλλά....γίνεται
Και όμως υπάρχουν
Στη Βαρκελώνη μετά πό 17 χρόνια μετράνε ακόμη τα ωφέλη από τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Είδε ο τουρίστας την αθήνα και ρώτησε "Με δουλευεται? Γι αυτό ξεσηκώθηκα από τα πέρατα της γης"
Εχουμε γεμίσει ψηλά κακόγουστα κτίρια τα αυτοκίνητα γέμισαν τους δρόμους , σκαρφάλωσαν στα πεζοδρόμια σε κάθε απίθανη γωνιά.
Ας βάλει η πολιτεία επιτέλους μια τελεία σε όλα.....
Ας βγεί επιτέλους ένας Δήμαρχος που να είναι δήμαρχος και όχι...........
Η ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΠΟΥ ΤΡΏΕΙ ΑΥΤΉ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΣΩΘΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ (ΔΙΠΛΟ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΟ) ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΔΙΠΛΑ-ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΜΑΣ...ΕΠΕΙΔΗ Ο ΤΩΡΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΡΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ...ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ, ΕΒΓΑΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΙΑ ΑΓΓΕΛΙΑ, ΓΙΑ ΚΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝΩΝ ( ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ). ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ ΠΑΡΑΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ:
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ , ΜΕ ΣΑΦΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ "ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΚΑΙ "ΑΝΑΠΛΑΣΗ", ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ, ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΟΣ,ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. ΔΙΔΕΤΑΙ ΜΙΣΘΟΣ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ. Η ΘΕΣΗ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΕΙ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ :
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ Ή ΥΠΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (ΚΑΙ ΣΕ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ "ΛΕΙΨΑΝΑ" ΗΜΙΤΕΛΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ, ΠΟΥ ΤΑ "ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ" ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΜΑΣ...), ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ...!!!( ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ).
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ, ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟΙ ΚΑΙ "ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ".
ΑΜΕΣΗ ΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΡΑΜ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ( ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ) ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΔΟ ΔΡΑΚΟΝΤΟΣ.ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΜ "ΜΕΣΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ...ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ;
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ΠΑΡΚΑΡΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ( ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ή ΤΗΝ ΠΙΛΩΤΗ ΤΟΥ )ΘΑ "ΤΡΩΕΙ" ΧΟΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ... ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ.
To τράμ δε χωράει στο αρχαιολογικό πάρκο κανα τρενάκι υβριδικό μπορεί.
Μεγάλους μπελάδες θά φερνε το τράμ. Αυτό μας έλειπε. Εδώ δε μπορούμε να βρούμε άκρη με το λεωφορείο που ευτυχώς είναι ευέλικτο. Υβριδικό –πράσινο λεωφορείο μάλιστα ,να μη ρυπαίνει.
Ο τραινάκι που κάνει βόλτα στους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της αθήνας φτάνει και περισσεύει. Μια χαρά ειδικό για τουρίστες και όσους θέλουν να γυρίσουν τους αρχαιολογικούς χώρους.Ας ερθει μεχρι εδώ εξάλλου σε αρχαιολγικό χώρο θα κάνει βόλτα.
Το τραμ, τα λεωφορεία είναι σοβαρό πρόβλημα και το ζούμε κάθε μέρα.
ΟΧΙ ΑΛΛΑ.
Στo τρενάκι στην Ερμού ανεβήκαμε πέρσι με την ανιψιά μου και το καυσαέριο που έβγαζε και αναπνεύσαμε δε λέγεται.
Το θυμάμαι ακόμα. Μόνο υβριδικό.
Μαρία
Δημοσίευση σχολίου