10.24.2009

Γιατί λέω ΟΧΙ

...στην πρόταση του δήμου για πολεοδομικό ανασχεδιασμό της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Υπάρχει άλλη πρόταση;

Η μελέτη του δήμου για τον πολεοδομικό ανασχεδιασμό έρχεται για να τακτοποιήσει το πολεοδομικό χάος που υπάρχει στην περιοχή, από το πάρκο μέχρι και την Λ. Αθηνών και από τον Αγ. Τρύφωνα μέχρι τον Κηφισό. Έρχεται να τακτοποιήσει την περιοχή γύρω από τον «λαχανόκηπο» , την περιοχή δηλαδή Αντιγόνης – Λένορμαν – Ιφιγενείας – Αίμωνος , καθώς και μικρές παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Μας φέρνει δηλαδή έναν πολεοδομικό σχεδιασμό που μας λέει ότι εδώ θα γίνει δρόμος , εδώ κατοικίες, εδώ κτίρια και βιοτεχνίες, εδώ σχολεία, εδώ πλατείες και αθλητικές εγκαταστάσεις , έρχεται δηλαδή να δείξει στους κατοίκους και στους μεγαλοεργολάβους πού μπορούν να κτίσουν.

Είναι μια μελέτη καλή για τους μεγαλοεργολάβους , και μια μελέτη κακή για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος και γενικότερα της Αθήνας. Είναι μια μελέτη καλή για τους μεγαλοεργολάβους, γιατί:

 Δίνει το δικαίωμα να κτίσουν μεγάλα πολυώροφα κτίρια από την Λ. Αθηνών μέχρι το αρχαιολογικό πάρκο. Τους φτιάχνει νέους ωραίους δρόμους – Αντιγόνης, Ιφιγενείας, Σβώλου (νέα χάραξη) , Φάωνος – για να μπορούν εύκολα και γρήγορα να πηγαίνουν στα γραφεία των πολυώροφων κτιρίων τους.

 Δίνει το δικαίωμα στους μεγαλοεργολάβους να χτίσουν πίσω από το Χρηματιστήριο και τον Βωβό, και άλλα κτίρια τύπου Χρηματιστηρίου, Βωβού, WIND, μέχρι το αρχαιολογικό πάρκο.

 Δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία REDS να χτίσει – νόμιμα μεν "ανήθικα" δε – «μέσα» στο αρχαιολογικό πάρκο, εκμεταλλευόμενη την αδιαφορία της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

 Δίνει το δικαίωμα να κατασκευαστούν πολυώροφες πολυκατοικίες με σ.δ 3,0 ή 2,4 εκεί που υπάρχει σήμερα ο λαχανόκηπος , δηλαδή το οικοδομικό τετράγωνο ΗΡΟΥΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ – ΛΕΝΟΡΜΑΝ , κομμάτια του λαχανόκηπου, μεταξύ της Ιφιγενείας και των πολυκατοικιών, από την Ηρούς μέχρι την Αίμωνος - πάνω από την Αίμωνος στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου μέχρι την Αντιγόνης - κάτω από την Αίμωνος στο οικόπεδο του τελωνείου - το οικόπεδο κάτω από την Αίμωνος μεταξύ Καλικλέους και Ιφιγενείας κ.λ.π.

Δηλαδή χώροι που σήμερα είναι καλλιεργήσιμοι ή αδόμητα οικόπεδα, θα γίνουν σύγχρονες πολυώροφες πολυκατοικίες . Για τα χάλια του αρχαιολογικού πάρκου δεν κάνει καμία πρόταση. Για την ολοκλήρωση – επέκταση της πλατείας της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν κάνει καμία αναφορά. Κανένα σχέδιο. Αυτό το κομμάτι δεν αφορά τον Δήμο; Και αν είναι αρμοδιότητας της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ο Δήμος δεν έχει να κάνει καμία πρόταση;

Όμως το μεγάλο ερώτημα είναι: ΑΥΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος; Να υποδείξει ο Δήμος που θα κατασκευάσουν οι μεγαλοεργολάβοι τα κτίρια τους ή που γίνουν οι πολυώροφες πολυκατοικίες; Αυτά είναι τα προβλήματα που έχουμε σαν κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα σαν κάτοικοι της Αθήνας; Έχουμε σκεφτεί πως θα είναι η περιοχή μας 30 – 50 χρόνια μετά , εάν εφαρμοστεί το προτεινόμενο πολεοδομικό σχέδιο;

Τα κομμάτια πρασίνου ή πλατείας που προτείνονται , πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουν στο χαρτί. Και είναι πολύ λιγότερα από το υπάρχον πράσινο. Η περιοχή μας θα έχει 3-4 ωραίους δρόμους με πεζοδρόμια, πολυώροφα κτίρια ωραίων γραφείων οκταώροφες και εξαώροφες σύγχρονες πολυκατοικίες , που όμως θα τσούζουν τα μάτια μας από το νέφος και την ατμοσφαιρική ρύπανση Τα καλοκαίρια θα είναι πιο θερμά με παρατεταμένους καύσωνες , οι κλιματικές συνθήκες θα είναι οδυνηρές για τον άνθρωπο, όπως ισχυρίζονται όλοι οι επιστημονικοί φορείς

Είμαστε κάτοικοι της Αθήνας και οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Έχουμε μια πόλη που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγάλη. Μια πόλη που η αντιστοιχία πράσινου ανά κάτοικο είναι 2,3 τ.μ ενώ το ελάχιστο πρέπει να είναι 7,5 τ.μ ανά κάτοικο. Σε άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις είναι 12 τ.μ, 15 τ.μ και σε κάποιες άλλες τα 17 τ.μ ανά κάτοικο.

Η θερμοκρασία συνεχώς αυξάνεται , τα δάση μας τα κάψαμε (Πάρνηθα, Γραμματικό, Υμηττός) , τα ποτάμια τα σκεπάσαμε με μπετόν, κλείσαμε δηλαδή όλους τους φυσικούς αεραγωγούς.

Όλοι οι επιστημονικοί φορείς, όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις φωνάζουν. Φτιάξτε πάρκα, φυτέψτε δέντρα, δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε πολυκατοικίες , μπορούμε όμως όλες τις αδόμητες περιοχές να τις χρησιμοποιήσουμε για να καλυτερεύσουμε το περιβάλλον όπου ζούμε.

Στην Αθήνα, οι αδόμητες περιοχές είναι ελάχιστες. Είναι η περιοχή του Βοτανικού και της Ακαδημίας Πλάτωνος. Γι’ αυτό , για όλους τους λόγους που προανέφερα, πρέπει λοιπόν τώρα, σήμερα, να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση για το μέλλον των παιδιών μας.

Να κατασκευάσουμε έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου, που θα εκτείνεται από τον Άγιο Τρύφωνα μέχρι τον Κηφισό και από την Λένορμαν μέχρι τη Λ. Αθηνών. Ένα πάρκο με δέντρα, νερά, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδηλατοδρόμιο, ανοικτό θέατρο, σχολεία κ.λ.π. Ένα πάρκο ανάσα για όλη την Αθήνα, ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον. Και έχουμε την τύχη στην περιοχή μας να υπάρχει το αρχαιολογικό πάρκο.

Αυτό το πάρκο λοιπόν τώρα πρέπει να το αναδείξουμε για την μεγάλη παγκόσμια ιστορία του. Γιατί η Ακαδημία του Πλάτωνα ήταν το πνευματικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας, με την φιλοσοφική σχολή του Πλάτωνα , με το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου. Πιστεύω λοιπόν ότι η πραγματική ανάγκη της κοινωνίας μας είναι η ανάπλαση - επέκταση του αρχαιολογικού πάρκου μέχρι τον Κηφισό και τη Λ. Αθηνών.

Στο πολεοδομικό χάος που υπάρχει σήμερα στην Ακαδημία Πλάτωνος η απάντηση είναι ένα νέος πολεοδομικός ανασχεδιασμός με επίκεντρο το νέο μεγάλο αρχαιολογικό – περιβαλλοντικό πάρκο που θα εκτείνεται από την Λένορμαν μέχρι την Λ. Αθηνών και από τον Αγ. Τρύφωνα μέχρι τον Κηφισό. Να καταλάβουν οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί του δήμου ότι οι ανάγκες των κατοίκων και της κοινωνίας μας ΔΕΝ είναι πού θα κτίσουν οι εργολάβοι αλλά πως θα συμβάλουμε στο να σώσουμε την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον που ζούμε, την Αθήνα μας. Στα έργα και όχι στα λόγια.

Γι’ αυτό λοιπόν λέμε ΟΧΙ στην τακτοποίηση με το πολεοδομικό σχέδιο που προτείνει ο Δήμος. Λέω ΝΑΙ στο «ΟΡΑΜΑ» , ένα πραγματικό σχέδιο για την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος από την Επιτροπή των Κατοίκων.

Δύο προτάσεις για το κυκλοφοριακό: 1) δεν πρέπει να γίνει λεωφορειόδρομος η Αίμωνος λόγω των σχολείων και 2) δεν προέβλεψαν την σύνδεση της Ακαδημίας Πλάτωνος με στάση του ΜΕΤΡΟ. Δηλαδή να υπάρχει τοπικό λεωφορείο που να συνδέει τις γειτονιές με τη στάση του ΜΕΤΡΟ στα ΣΕΠΟΛΙΑ.


Οι δρόμοι Σβώλου, Αντιγόνης, Ιφιγενείας, δεν θα έχουν να παίξουν κανένα ρόλο στο πάρκο μας. Το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών θα μπορούσε να γίνει δίπλα στο υπάρχον πάρκο, στα διπλανά οικόπεδα ώστε να μην στριμώχνει – ενταφιάζει την ιερά οικία του Ακάδημου. Οι νέοι συντελεστές δόμησης , στο δικό μας το πάρκο, να είναι οι συντελεστές των δέντρων, των λουλουδιών , του θεάτρου και των σχολείων.

Να δημιουργηθεί, μέσα στην πράσινη νησίδα, ένα παιδικό χωριό , όπου τα παιδιά θα έρχονται κοντά στη φύση, στα πουλιά και τα ζωάκια. Θα γνωρίζουν τα ξεχασμένα επαγγέλματα του χωριού , με νερόμυλο και παραδοσιακό φούρνο. Καλό είναι τα παιδιά μας να γνωρίζουν το INTERNET και το laptop, όμως πρέπει να γνωρίζουν και τον πλάτανο, την ελιά, το χελιδόνι, το σπουργίτι. Τη φύση αν δεν την σεβαστείς δεν θα σε σεβαστεί και αυτή.


Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε

Γαβριήλ Τ.
κάτοικος Ακαδημίας Πλάτωνος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αχ και να γινόταν έτσι!νάχαμε ένα μαγικό ραβδί!

Ανώνυμος είπε...

Tο 051 και αυτά που περνούν από
τη Λένορμαν λεωφορεία ,τρόλευ 12
μια χαρά μας εξυπηρετούν
για το ΜΕΤΡΟ στο Μεταξουργείο.
Να μην επιβαρυνθούν οι γειτονιές
με επιπλέον λεωφορεία - κίνηση-μόλυνση.

Άννα

Ανώνυμος είπε...

"δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε πολυκατοικίες , μπορούμε όμως όλες τις αδόμητες περιοχές να τις χρησιμοποιήσουμε για να καλυτερεύσουμε το περιβάλλον όπου ζούμε."

Για μένα , η ουσία είναι το παραπάνω κομμάτι που γράφεται στην ανάλυση του ΓΙΑΤΙ ΛΕΩ ΟΧΙ. Και εκεί , συγκάτοικοι αυτής της περιοχής, πρέπει να επικεντρωθούμε.
Τί λέτε εσείς;

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα με τη Βροχή είχα δουλειά και έπρεπε να φύγω.
Στεκόμουν στη στάση του Λεοφωρείου 051 και εγινα παπί.
Δεν έχει ουτε στεγαστρα τα αυτοκίνητα που περνούσαν με τα στενά πεζοδρόμια με τακτοποίησαν ακόμη καλύτερα και τελικά ξαναγύρισα σπίτι
Εγινα λοιπόν παπί, εχασα τη δουλειά σήμερα και εχω και νεύρα.
Τι εχουμε να πουμε γι αυτό?

Ανώνυμος είπε...

1 ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
2. ΝΑΙ ΣΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΔΟΜΗΣΗ
3. ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
4. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
5. ΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ
6. ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.
1. ΟΧΙ ΣΕ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
2. ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΠΕΤΑ
3. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ
4. ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ
Α Ρ Κ Ε Τ Α

Ανώνυμος είπε...

Για τον παραπάνω άγνωστο. Άλλη φορά να έχεις 2 ομπρέλες μία
για τη βροχή επάνω και μία
προς το δρόμο για τα αυτοκίνητα
να μη σε βρέχουν.