6.21.2009

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Επιστρέφεται!

Πριν ένα μήνα περίπου το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων έλαβε απόφαση αναστολής των οικοδομικών αδειών στην Ακαδημία Πλάτωνος, πέριξ του αρχαιολογικού άλσους. Βάση της συζήτησης η οποία μπορεί να μη γινόταν ποτέ αν δεν πίεζε η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα και δεν υποστήριζαν δημοτικοί σύμβουλοι των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δήμο Αθήνας, ήταν η πρόταση-εισήγηση της διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως, τμήμα Πολεοδομικών Μελετών.
Η εισήγηση της επιστρέφεται ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
Και εξηγούμαστε.
Ο τίτλος της είναι: Πρόταση ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ(!) του ορίου του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ο δήμος της Αθήνας βλέπει και κρίνει τα προβλήματα της ιστορικής περιοχής μας ως "τακτοποίηση" οικοπέδων. Εδώ εντάσσεται και η έκδοση άδειας για το κτίριο της REDS( η άδεια ανακλήθηκε ως "παράνομη" μετά τις ενέργειες των κατοίκων). Τα σχέδια του αποδεικνύουν με πολλούς τρόπους το πως ακριβώς εννοεί την "τακτοποίηση", οδηγώντας σε χτίσιμο ελεύθερους χώρους που εμείς ζητάμε να γίνουν πράσινο.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν το πως ο δήμος Αθηναίων λειτουργεί εν κρυπτώ και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Η πρόταση-εισήγηση της διεύθυνσης ολοκληρώθηκε στις 17 Μαρτίου 2009, δυο μέρες μετά στις 19/3 παραδόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν πήγε όμως προς ενημέρωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ούτε των δημοτών. Ο δήμος αποκάλυψε με αυτό τον τρόπο τις προθέσεις του για το μέλλον του αρχαιολογικού Πάρκου.
Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε τελικά στις 11 Μάϊου και αφού οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση ενημέρωσης όπου παρουσιάσαμε το δικό μας "όραμα" για την Ακαδημία Πλάτωνα (8 Μαρτίου) και κάναμε διαδήλωση-πορεία-μουσική συναυλία στις 9 Μάϊου.
Η πρόταση επιστρέφεται στο δήμο Αθηναίων ως απαράδεκτη. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο δήμος είναι ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής εν κρυπτώ. Περιμένουμε ενημέρωση και δημόσια διαβούλευση, κάτι που οφείλει να κάνει. Δεν έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το όριο του αρχαιολογικού Πάρκου, κόβοντας "φιλετάκια" του δικού μας ελεύθερου χώρου που θα προσφέρονται σε μεγαλοεργολάβους.
Η προστασία, σωτηρία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων είναι πολιτική δράσης και όχι δημόσιες σχέσεις για μια βραδιά εγκαινίων.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η περιοχή μας εχει ανάγκη πραγματικής αναβάθμισης.Πήγα σήμερα στο καινούργιο μουσείο. Η ενέργεια που εισπρατεις σου αλλάζει την διάθεση και αναρωτιόμουν γιατί μας έχουν βάλει στην άκρη. Πόσο ακόμη θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν επιτέλους τα βήματα για να καλύτερέψει η ποιότητα ζωής μας.Φωνάζουν για την επιστροφή των μαρμάρων και καλά κάνουν. Ας κοιτάξουν όμως και εδώ που τα έχουν θαμένα. Θα πέσει το σπίτι μας να μας πλακώσει.

koskit69 είπε...

ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΘΑ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΩΝ...
ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΛΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ), ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΑΝ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ ΣΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΜΑΣ. ΑΜ ΔΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ...ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ!!! ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ...ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΟΡΜΙΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ!!!! ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Η ΑΝΕΧΕΙΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ...

jeta είπε...

Τα Κυριακάτικα φύλλα των, ΕΘΝΟΥΣ , του μεγαλοεκδότη Μπόμπολα, Ελευθεροτυπίας(και εκεί μέσα θα είναι σίγουρα) και του κυριακάτικου Βήματος έγραφαν για την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, η οποία είχε αναβληθεί.
Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα, ότι τα κάθε χρώματος παπαγαλάκια δημοσιογράφοι ,με ευκολία κατασκευάζουν ειδήσεις που στην συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από το πόσο βλάκες είναι αποδεικνύονται και επικίνδυνοι.
Στην δική μας περίπτωση ,στα φύλλα τους ,τους υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ,και Εσωτερικών ,τους παρουσιάζουν με τα άρθρα τους ως πετυχημένους ,για το ανύπαρκτο έργο τους ,αλλά μόνο εμείς ,οι κάτοικοι της υποβαθμισμένης περιοχής της Ακαδημίας του Πλάτωνα, γνωρίζουμε για το ανύπαρκτο αλλά και καταστροφικό έργο τους.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλουμε ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ( όπως το σχέδιο του δήμου ) αλλά θέλουμε επέκταση - αναβάθμιση του αρχαιολογικού πάρκου , αντάξια της ιστορίας του.
Δυστυχώς, ιδιώτες, εργολάβοι και δήμος, προσπαθούν τον τελευταίο καιρό(εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία τόσων ετών) να συρρικνώσουν και να καπελώσουν το αρχαιολογικό πάρκο και τους ελεύθερους χώρους γύρω από αυτό.
Πρέπει να αντιδράσουμε, να δώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε και εμείς εδώ.
Δεν υπάρχει κανένας κάτοικος της Ακαδημίας Πλάτωνος που να μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής μας.
Τώρα όλοι γνωρίζουν.
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.
Γι'αυτό ζητάμε :
1) ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ είτε από το κέντρο του πάρκου (Δράκοντος) είτε από την άκρη ( Αλκμαίονος - νέα χάραξη)
2) Όλοι οι ελεύθεροι χώροι - οικόπεδα που βρίσκονται μέσα ή περιμετρικά του πάρκου ΑΝΗΚΟΥΝ στο αρχαιολογικό πάρκο.Δηλ.τα οικόπεδα δίπλα στον Αγ. Τρύφωνα , REDS ,πίσω από το γήπεδο, στο τέλος της Μοναστηρίου τα οικόπεδα που είναι μέσα στο πάρκο (πλαστικά, αποθήκη μεταφορικής εταιρείας, άστεγοι), τα οικόπεδα γύρω από την πλατεία της Ακαδημίας Πλάτωνος (Κρέοντος & Μοναστηρίου, Ολύμπου - Μοναστηρίου - Κρέοντος).
3) Θέλουμε ΜΟΥΣΕΙΟ αφιερωμένο στον ΠΛΑΤΩΝΑ και στην αρχαία φιλοσοφική - μαθηματική σκέψη (εκπαιδευτικό - ψηφιακό μουσείο).
4) Αναβάθμιση του αρχαιολογικού πάρκου με ενημερωτικές στήλες - αγάλματα - μονοπάτια.
5) Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων.
6) Το νέο μουσείο Αθηνών να μην καταστρέψει το υπάρχον πάρκο.

Το ΟΡΑΜΑ μας είναι, στην περιοχή από την Λένορμαν μέχρι την Καβάλας και από την Κων/πόλεως μέχρι τον Κηφισό, ενώνοντας όλους τους ελεύθερους χώρους , όλες τις αδόμητες περιοχές, με κέντρο το αρχαιολογικό πάρκο, να δημιουργηθεί μια νησίδα πράσινου, πνεύμονας οξυγόνου και πολιτισμού για την Αθήνα.
Ένα ΑΛΣΟΣ πολιτισμού και αρχαίας ιστορίας, με μουσείο για τον Πλάτωνα, ανοικτό θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, ποδηλατοδρόμιο, θερινό σινεμά.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε την ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ του αρχαιολογικού πάρκου , όπως την προτείνει το τμήμα πολεοδομίας του δήμου ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ.

Γαβριήλ Τόβας

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμος της Αθήνας ανοίγει το δρόμο για τους μεγαλοεργολαβους!!!!!
Η τακτοποίηση που αναγκάστηκαν να κάνουν για να ρίξουν σταχτή στα μάτια του κόσμου διευκολύνει αλλά συμφέροντα και όχι την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ακαδημίας του Πλάτωνα.
Η ενοποιήσει των Αρχαιολογικών χώρων που αναφέρεται?
Την διέγραψε ο Δήμος της Αθήνας?
Όλοι αυτοί που αποφάσισαν για μας χωρίς εμάς, όλοι αυτοί που ξεπουλάνε τον πολιτισμό μας και κανείς δεν τους στήνει στον τοίχο σαν αρχαιοκάπηλους. (γιατί ο χώρος που κτίζει ο ΑΚΤΩΡΑΣ και ο κάθε μεγαλοεργολάβος που του ανοίγουν τις πόρτες, οι πολιτικοί άρχοντες αυτής της χώρας είναι αρχαιολογικός χώρος, είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο του Κόσμου είναι ο πολιτισμός μας.
Κύριε Δήμαρχε θέλουμε αποφάσεις για την Ακαδημία του Πλάτωνα και όχι ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ των οικοπεδων.

A. Papagevrgiou

Ανώνυμος είπε...

Τι θα γίνει με την ενοποίηση κ Δήμαρχε; Πού είναι τόσες μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν και έχουν μείνει στα χαρτιά Γιατί;Ποιός σας είπε ότι θέλουμε τακτοποίηση.Αθήνα δεν είναι μόνο το Κολωνάκι και τα πέριξ.Τι λιγότερο έχουμε εμείς
Γ.Τ

Ανώνυμος είπε...

το da capo ... ίσως;

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΤΙΝΑ κουραγιο
Μ.Β.

jeta είπε...

Ματ, σε σκέπτομαι.Φτωχά τα λόγια αλλά πολύ πλούσιο το συναίσθημα της φιλίας αν και μόλις ενός έτους η γνωριμία μας.
Δύναμη για έναν δυναμικό άνθρωπο

Ανώνυμος είπε...

Η περιοχη μας εχει αναγκη απο μπορντελα και τιποτα αλλο.

Ανώνυμος είπε...

Γράψε που μένεις, για να ξέρουμε που θα μεταφέρουμε κάποιο, απο την οδό Φυλής δίπλα στο σπίτι σου.
Μαρίνα Τάσση

Ανώνυμος είπε...

Αντί να μπούμε στον κόπο να το μεταφέρουμε από τη φυλής δεν μας κάνει τη χάρη να ασκήσει ο ίδιος το επάγγελμα στο χώρο του μιας και το χρειάζεται
Γ.Τ

Ανώνυμος είπε...

Η Νομαρχία Αθηνών δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι το οικόπεδο στην Ακαδημία Πλάτωνος είναι το μοναδικό της περιουσιακό στοιχείο. Επί της οδού Πατησίων και αριθμό 91-93 ( έναντι ΑΣΟΕΕ) υπάρχει πινακίδα ( παρόμοια με αυτή στο "δικό μας" οικόπεδο που αναφέρεται σε έργο για κατεδάφιση κτισμάτων ( και άρα ανέγερση νέων έτσι;) που ανήκουν στην ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ.
Μιας λοίπόν , εκεί είναι και κέντρο μεριά και όχι γειτονίτσα μπορεί να κάνει επιτέλους την φωλίτσα της εκεί η Νομαρχία για να ησυχάσει αυτή να ηρεμήσουμε και εμείς;
Τα τσακάλια του blog μπορούν να το κοιτάξουν αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία 3 Ιουλ 2009

Ακούσαμε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι ο Δήμος Αθηναίων ………… ονειρεύτηκε να δώσει συναυλίες λαϊκής μουσικής, χορωδίας και μαντολινάτας, όπως επίσης θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και Καραγκιόζη -πού παρακαλώ;- στην Ακαδημία Πλάτωνος. Στον χώρο που ο δύσμοιρος προπάππος μας ο Πλάτωνας το 387 π.Χ. ίδρυσε την περίφημη Σχολή του, που λειτούργησε εκεί μέχρι το 526 μ.Χ. οπότε και έκλεισε επί Ιουστινιανού.
Ο χώρος αυτός γενικά δεν παραχωρείται για εκδηλώσεις. Ιδίως αν κάποιος θέλει να στήσει ένα μικρό φεστιβάλ (με πανηγυράκι μοιάζει περισσότερο) μακράς διάρκειας (5 Ιουλίου - 3 Αυγούστου) όπως αυτό, για το οποίο ζητούσε άδεια ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.
Δεν ξέρουμε πώς το έχει δει ο δήμος, αλλά η Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κράτησε «άμυνα». Γιατί «ο αρχαιολογικός χώρος τελεί υπό γενική ανασυγκρότηση στο πλαίσιο Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και δεν προσφέρεται για εκδηλώσεις. Επιπλέον σ' αυτόν διατηρούνται σημαντικότατα αρχαία κατάλοιπα (η πρωτοελλαδική αψιδωτή οικία που θεωρείται του ήρωα Ακάδημου, η "Ιερά οικία" γεωμετρικών χρόνων, ένα περίστυλο κτίριο του 4ου αι. π.Χ. που ταυτίστηκε με παλαίστρα και τα κατάλοιπα αρχαίου γυμνασίου των ρωμαϊκών χρόνων), μερικά εκ των οποίων το βράδυ μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για τους επισκέπτες». Χώρια που δεν υπάρχει ικανός αριθμός φυλάκων για την προστασία τους τις βραδινές ώρες. Το ΚΑΣ δέχθηκε τις αντιρρήσεις της διευθύντριας της Εφορείας, Νικολέττας Βαλάκου, η οποία προσπαθεί εδώ και καιρό να εξασφαλίσει μια μικρή χρηματοδότηση για την ανάδειξη του μείζονος αυτού χώρου που λίγοι -για να μην πω ελάχιστοι- μπορούν να ισχυριστούν πως γνωρίζουν.
Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Το θεατράκι στο λόφο του Κολωνού δεν του φτάνει του δημάρχου;
Τα προηγούμενα καλοκαίρια στις εκδηλώσεις δεν γέμιζε,
δεν υπήρχε αρκετή πληροφόρηση πιστεύω.
Εγώ πέρσι και πρόπερσι το έμαθα τυχαία τις τελευταίες μέρες.
Μάλιστα είχα πεί στους εκάστοτε εκπροσώπους του δήμου
να γίνεται καλύτερη ενημέρωση στην περιοχή με αφίσες ,
αλλά έδειξαν αδιάφοροι.
Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Επισκέφτηκα το χώρο της έκθεσης στο γκάζι για την διπλή ανάπλαση.Στους χάρτες που είναι αναρτημένοι και δείχνουν την ανάπλαση στον Ελαιώνα και τις γύρω περιοχές που περιβάλλουν αυτόν δεν αναφέρεται ή μάλλον είναι σαν να μην υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της ακαδημίας του Πλάτων (βλέπεις μόνο δρόμους) ενώ αναφέρονται διάφορες άλλες τοποθεθεσίες των άλλων περιοχών και όταν ρώτησα γιατί δεν αναφέρεται ο αρχαιολογικός χώρος δεν ήξεραν να μου απαντήσουν. Γ.Τ