4.16.2009

Ιστορικό Κέντρο, όχι Γκέτο!

Το ιστορικό κέντρο-άρα και η Ακαδημία Πλάτωνος ξανά στο προσκήνιο.

Με ερώτηση τους 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προς τους υπουργούς Οικονομίας, Εσωτερικών , ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Υγείας, Τουριστικής Ανάπτυξης θέτουν το ζήτημα της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου. Υπόθεση που συνδέεται άμεσα με τη διεκδίκηση των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα , καθώς η Νομαρχία προκειμένου για την ανταλλαγή του οικοπέδου της , ζητάει τη Διπλάρειο Σχολη, στην πλατεία Θεάτρου, δηλαδή, στην καρδιά της υποβάθμισης. Η ερώτησή τους έχει ως εξής:

Προς
Υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου,Υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο,Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιά, Υπουργό Πολιτισμού
κ. Αντ. Σαμαρά Υπουργό Υγείας κ. Δ. ΑβραμόπουλοΥπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Μαρκόπουλο

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και αναφέρθηκαν οι ανησυχητικές επισημάνσεις του ΕΜΠ και των συλλόγων πολιτών αλλά και ειδικότερα της Νομαρχίας Αθηνών σε ότι αφορά στην δημόσια υγεία. Επισημάνθηκε επίσης σε όλους τους τόνους, ότι αντίστοιχα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε πόλεις του εξωτερικού, αντιμετωπίστηκαν μέσα από την προσέγγιση της πολιτιστικής αναβάθμισης των περιοχών.
Αυτό που διαπιστώθηκε επίσης είναι η παντελής έλλειψη μίας συντονισμένης πολιτικής για το Ιστορικό Κέντρο με αποτέλεσμα όχι μόνο τα συναρμόδια Υπουργεία να αδυνατούν να αναπτύξουν τις απαιτούμενες συνέργειες αλλά και να εμφανίζονται τελικά αδιάφορα για τα εξελισσόμενα προβλήματα του Κέντρου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
πολεοδομική και αρχιτεκτονική υποβάθμιση,
έλλειψη πρασίνου,
παράνομες χρήσεις,
μαζική γκετοποίηση - αλλοδαποί χωρίς νόμιμα έγγραφα,
εξάπλωση ναρκωτικών,
σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας,
αλλαγή φυσιογνωμίας,
υποβάθμιση επιχειρηματικότητας,
απομάκρυνση τουριστών και μείωση τουριστικής δραστηριότητας.

Απαιτείται ένα σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του Κέντρου, σχέδιο που θα διακρίνεται σε βραχυπρόσθεσμα, μεσοπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα αλλά και θα προβλέπει την αναδιοργάνωση αρμοδιοτήτων αλλά και το συντονισμό των φορέων.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Σε ποιές ειδικότερες ενέργειες στον τομέα αρμοδιότητας τους προτίθενται να προβούν - και με ποιό χρονοδιάγραμμα - για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές Κώστας Καρτάλης, Μαρία Δαμανάκη, Βασίλης Τόγιας
, Συλβάνα Ράπτη, Σπύρος Κουβέλης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Χρήστος Αηδόνης
Πέτρος Ευθυμίου, Θεοδώρα Τζάκρη, Άντζελα Γκερέκου,Μιχάλης Κατρίνης
,Νάσος Αλευράς, Δημήτρης Λιντζέρης, Χρύσα Αράπογλου,Μιλένα Αποστολάκη
Θάλεια Δραγώνα,Άννα Διαμαντοπούλου,Βασίλης Κεγκέρογλου,Μιχάλης Τιμοσίδης
,Σοφία Σακοράφα

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ακαδημία Πλάτωνος δεν υπάγεται στο ιστορικό κέντρο.Δεν έχουμε το χάλι της Πλατείας Θεάτρου όπου τα προβληματα είναι πολύ δύσκολο να
λυθούν.
Άννα

Ανώνυμος είπε...

· ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Π8: Παράρτημα του Άρθρου 22

δ) Σύνδεση Ιστορικού Κέντρου Αθήνας με Ακαδημία Πλάτωνος:
· Προωθούνται οι σχετικές μελέτες και ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Ακαδημίας Πλάτωνος, για μορφολογικές επεμβάσεις στις όψεις των κτιρίων, για διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων και για την ανάπλαση πλατειών και ελευθέρων χώρων.
· Με την υλοποίηση των μελετών αυτών εξασφαλίζεται η ανάδειξη του χώρου και των επιμέρους στοιχείων ιστορικού, αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Ανώνυμος είπε...

· ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
· Άρθρο 13. Οικιστική Ανάπτυξη και Πολεοδομική Αναμόρφωση
ΙΙ. Κατευθύνσεις Πολεοδομικής Αναμόρφωσης
β) Η αποκέντρωση των οχλουσών λειτουργιών, η διατήρηση/επαναφορά της κατοικίας, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η διεύρυνση και αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων.

Άρθρο 22. Προστασία και Ανάδειξη του Ιστορικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος

5. Για την προστασία και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
β) Προωθείται η προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Καθορίζονται ζώνες προστασίας μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Ρυθμίζονται με ειδικές διατάξεις χρήσεων γης, τόσο ο άμεσος όσο και ο ευρύτερος περιβάλλον χώρος μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, ώστε να εξασφαλίζεται :
· Η απρόσκοπτη θέα προς και από τα μνημεία
. Η απομάκρυνση ασύμβατων χρήσεων

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Μαρία Γ.Κ

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως αν δεν αντιδράσουμε θα γίνουμε πολύ χειρότερα από την πλατεία θεατρου. Δυστυχώς αυτοι που ψηφίζουμε φροντίζουν και πλουτίζουν πουλώνας ακόμη και τον ήλιο και τον ουρανό μας και τον αέρα που αναπνέουμε!!!!
Αν. Παπαγεωργίου.

Ανώνυμος είπε...

Έπρεπε να δείξει το αίσχος του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, η εκπομπή Δράση του Σκάι, για να αποκαλυφθεί σε ολο το μεγαλείο η υποβάθμιση του?
Τόσα χρόνια, οι της βουλής μακριά από τα προβλήματα του Έλληνα, των κατοίκων, άφησαν το πρόβλημα να διογκωθεί και να φτάσει στο απροχώρητο.
Πόσο εύκολο είναι να το αντιμετωπίσουν τώρα ?
Πόσο χρειάζεται να περιμένουμε για να ενδιαφερθούν επιτέλους οι πολιτικοί?
Άραγε μπορεί να βρουν λύση τώρα απο την στιγμή που αυτοί οι ίδιοι είναι οι δημιουργοί της υπαβάθμισης του ιστορικού κέντρου και των γύρω συνοικιών της Αθήνας μας?

ΟΜΗΡΟΣ ΣΥΜΕΝΗΣ