3.23.2009

Η πλατεία Πέτρουλα ανήκει... στην Εκκλησία!

Διαβάζαμε και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Το είδαμε στο blog του φίλου Νίκου και μείναμε έκπληκτοι. Διαβάστε: http://nikosth.blog.com/

Πλατείες και κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνει στη δήλωσή της στο Κτηματολόγιο, η Εκκλησία της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έγιναν μέσω της Ιεράς Συνόδου, ανάμεσα στους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας ανήκουν πλατείες όπως της Μαβίλη, του Κολωνού, του Αγ. Θωμά στο Γουδί, του Αγ. Ανδρέα δίπλα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, καθώς επίσης και δυο πλατείες του δήμου Κορωπίου, τις οποίες φέρεται να διεκδικεί και ο Δήμος Αθηναίων.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται, η υπόθεση να οδηγείται στα δικαστήρια. Το θέμα ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για «μείζον σκάνδαλο», καθώς και για το ότι «είναι απαράδεκτη η οδός που επέλεξε η Εκκλησία να κατοχυρώσει κοινόχρηστους, δημόσιους χώρους μέσω του Κτηματολογίου, προκειμένου να αυξήσει τα μεγάλα και αφορολόγητα έσοδά της».

Ο γενικός διευθυντής της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Α. Ζαμπέλης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Το Βήμα» τόνισε ότι «δεν κάναμε τίποτα παράνομο, δηλώσαμε την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως οφείλαμε να πράξουμε, και έχουμε ‘‘καθαρούς’’ τίτλους κυριότητας για κάθε ένα από τα παραπάνω οικόπεδα».

Την ανησυχία του για την ‘‘ιδιόρρυθμη’’ κατάσταση εξέφρασε ο δήμαρχος Κορωπίου, Θ. Αθανασόπουλος, σχετικά με το «τι πραγματικά σχεδιάζει η Εκκλησία με την εν λόγω καταγραφή», μεταφέροντας παράλληλα και τους φόβους των κατοίκων της περιοχής. Απαντώντας στις κατηγορίες, ο κ. Ζαμπέλης εξέφρασε την πρόθεση της Εκκλησίας να μην αλλοιωθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των πλατειών αυτών, αλλά να αξιοποιηθούν, ώστε η Εκκλησία να φανεί συνεπής απέναντι στην ενίσχυση του φιλανθρωπικού της έργου, όπως έχει δηλώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Ιερώνυμος. (Αναδημοσίευση από το ΤVXS.gr )

Δηλαδή με άλλα λόγια η Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου δήλωσε στο Κτηματολόγιο ότι της ανήκει η πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα! Και αν καταλάβαμε καλά, κάνει χάρη στους κατοίκους που τους αφήνει να τη χαίρονται...Όπως φαίνεται η Εκκλησία δυστυχώς έμεινε στην εποχή της Τουρκοκρατίας, στην αντίληψη κοτζαμπάσηδων και ραγιάδων, όταν έπαιρνε εκτάσεις γης με τα περιβόητα "χρυσόβουλα". Και αν θυμόμαστε καλά πάλι η Εκκλησία ήταν υπέρ της κατασκευής του κτιρίου της Νομαρχίας.

6 σχόλια:

jeta είπε...

Η Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου ,το 1900, ηταν μια παράγκα απ' οτι λένε οι παλαιοί κάτοικοι του Κολωνού.
Βρισκόταν δε εκεί πού είναι σήμερα η Εμπορική Τράπεζα.
Κατά τούς παλιούς κατοίκους του Κολωνού ,το 1910, αποφάσισαν όλοι οι έμποροι της οδού Λένορμαν να δώσουν χρήματα, και να χτισθεί στην τοποθεσία που είναi σήμερα.
Εφ' όσον η πλατεία της ανήκε γιατί δεν κατασκευάσθηκε η νέα εκκλησία στην Πλατεία?
Συνεπώς , όσο μου ανήκει η Πλατεία άλλο τόσο ανήκει και στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε αυτό το χρηστικό blog για ενημέρωση για θέματα του Δήμου της Αθήνας και των κινημάτων πολιτών του δήμου.

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ.
ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ.

ΧΑΡΗΣ

Ανώνυμος είπε...

O ιερέας του Αγίου Τρύφωνα,(όχι η Εκκλησία) ήταν υπέρ της κατασκευής του κτιρίου της Νομαρχίας.
Το θεωρούσε αναβάθμιση.
Δεν ήταν καλά ενημερωμένος. Τάχουμε πει.
Αν και η περιοχή που είναι το οικόπεδο της νομαρχίας δεν υπάγεται στη ενoρία του.
΄Αννα

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ mata.pap.

NOMIZΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΔΙΑΓΡΑΨΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ
ΣΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ,ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ.
ΜΑΡΙΑ