8.30.2008

Η αρχή έγινε

Τρεις μέρες κύλησαν με πολύ δράση. Ενημέρωση των κατοίκων, συζητήσεις και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής μας. Το πιο ελπιδοφόρο ίσως είναι, ότι οι πόρτες άνοιξαν, οι άνθρωποι σε κοιτάνε στα μάτια, θυμούνται και εξιστορούν. Λοιπόν, ευχαριστούμε για τα σχόλια. Βεβαίως και ο φίλος "fantasma" έχει δίκιο. Το μυθιστόρημα της Ούρσουλα Λεγκέν είναι "Ο αναρχικός των δυο κόσμων". Στα ΜΜΕ θα πάμε αλλά πρώτα από όλα χρειάζετε η κινητοποίηση όλων μας στην περιοχή. Μάθαμε με μεγάλο ενδιαφέρον πως ο χώρος που στεγάζει σήμερα τα δυο δημόσια σχολεία στην οδό Αίμωνος ανήκε παλαιότερα στη ΔΕΗ που ήθελε να κατασκευάσει υποσταθμό. Και τότε η γειτονιά ξεσηκώθηκε. Και έτσι κέρδισε το χώρο για τα δημοτικά σχολεία. Έτσι αλλάζουν τα σχέδια. Με κινητοποίηση και ξεσηκωμό.
Ψάχνοντας λοιπόν την υπόθεση μαθαίνεις πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Πως εξελίχθηκε η γειτονιά, σε ποιούς ανήκουν τα γύρω οικόπεδα, ποιοί θέλουν να τα εκμεταλλευτούν, τι θέσεις κατέχουν στη διοίκηση, πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια. Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Μπορεί πράγματι η πληροφορία να μην είναι ενημέρωση αλλά σίγουρα προσθέτει στη γνώση.
Σε ότι αφορά τις εργασίες στο οικόπεδο της Αίμωνος βρίσκονται μέσα οι αρχαιολόγοι και σκάβουν. Βρέθηκε κομμάτι ενός ρωμαϊκού τοίχου και οι ανασκαφές συνεχίζονται. Η άποψη των αρχαιολόγων, προφανώς λόγω πολιτικής κατεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού, είναι ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα ευρήματα αν δεν είναι είναι τάφος ή κάποιο χρυσό στεφάνι. Είναι όμως λογική αυτή; Σε κάθε ξεχωριστό οικόπεδο στα όρια της Ακαδημίας Πλάτωνος βγαίνουν στο φώς μικρά κομμάτια της ιστορίας μας. Αν ζούσαμε σε άλλο κράτος, αυτά τα ερείπια θα γινόντουσαν ... επένδυση. Εδώ στην Ελλάδα κυριαρχεί το δίκαιο του εργολάβου. Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σεβασμό, χωρίς προβλέψεις ποιότητας ζωής, χωρίς, χωρίς, χωρίς. Έτσι κλείνονται οι άνθρωποι στα σπιρτόκουτα τους, ασφαλίζουν τις πόρτες τους, αδιαφορούν.
Λέμε να το αλλάξουμε αυτό. Να προσπαθήσουμε τουλάχιστον. Η αρχή έγινε. Στόχος μας να δοθεί το οικόπεδο στην περιοχή. Υπάρχουν κι άλλες προτάσεις. Ας γίνει χώρος αθλητικής παιδείας. Ας θυμηθεί εν τέλει ο νομάρχης το αθλητικό του παρελθόν. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις για την ελεύθερη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: