8.29.2008

Οι αποκαλύψεις σοκάρουν

Η Ούρσουλα Λεγκέν στον "Αναρχικό του διαστήματος", ένα βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα, προσφέρει διέξοδο στον τραγικό της ήρωα: "Δεν θα μπορέσεις να προχωρησεις στο μέλλον σου αν δεν γνωρίσεις βαθειά το παρελθόν σου". Αν δεν συνδέσεις το νήμα του παρόντος σου με το χθές. Να μια καλή εξήγηση για το πάθος του Μακρυγιάννη όταν με μεγάλη πίστη διακήρυξε: "Για αυτά τα μάρμαρα πολεμήσαμε". Αυτά είναι το παρελθόν μας. Γιατί τα γράφω αυτά; Αναζητώντας το γιατί της εξέλιξης στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα βρήκα μια, αναπάντητη ακόμη, ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη. Είναι ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ. Αφορά σε ένα άλλο οικόπεδο, απέναντι από τον Άγιο Τρύφωνα το οποίο ήδη χτίζεται. Και μόνο η εικόνα του οικοπέδου, εμρητικά κλειστό στα ανήσυχα και περίεργα μάτια των κατοίκων της γειτονιάς, αποκαλύπτει πως κάτι ένοχο κρύβεται μέσα του. Διαβάστε και θα καταλάβετε.

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, βουλευτών ΚΚΕ

Θέμα: Ανέγερση κτιρίου που ανήκει σε ιδιώτη στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ακαδημία Πλάτωνος

Μέσα στο Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος έχει εξαιρεθεί της απαλλοτρίωσης οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί κτήριο και ανήκει σε κατασκευαστική εταιρεία. Το κτήριο προβλέπεται να είναι πενταόροφο με επιφάνεια κάλυψης περίπου 4.500 τ.μ. ανά όροφο και συνολική επιφάνεια 20.000 τμ. Για επαγγελματική χρήση. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον προβλεπόμενο χώρο ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλεως των Αθηνών και μέσο στο περιβάλλοντα χώρο του. Δίπλα, υπάρχουν από τη μία πλευρά η Ιερά Οικία και από την άλλα τα αρχαιολογικά λείψανα του Γυμνασίου και της Παλαίστρας. Παρά την αρχική αρνητική έκθεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το εν λόγω οικόπεδο δεν απαλλοτριώθηκε μαζί με τα άλλα προς απαλλοτρίωση οικόπεδα, με αποτέλεσμα , όταν μεταγενέστερα προσδιορίστηκαν τα όρια του αρχαιολογικού πάρκου να βρεθεί εκτός αρχαιολογικού χώρου. Στη συνέχεια η Αρχαιολογική υπηρεσία έθεσε όρους δόμησης Στηριγμένα σε αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία ο τότε υπουργός Πολιτισμού, κ. Β. Βουλγαράκης εξέδωσε την υπουργική απόφαση (18/4/2007) η οποία έκανε αναφορά μόνο στην ύπαρξη της Ιεράς Οικίας που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση δεν προσβάλλεται αισθητικά από την ανέγερσης του κτιρίου. Είναι φανερό ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι διάτρητος . Η υπουργική απόφαση δεν έκανε καμία αναφορά για τα λείψανα της Παλαίστρας και του Γυμνασίου, ούτε για το προβλεπόμενο να ανεγερθεί ,Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών που έχει εξαγγελθεί για να στεγάσει τα 100.000 και πλέον που έχουν προκύψει από ανασκαφές από το 1960, σύμφωνα με τη μελέτη της Γ. Εφορίας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η σημασία του Άλσους λόγω της Ιεράς Οικίας και των Λειψάνων της Παλαίστρας και του Γυμνασίου, λόγω της ιστορικότητας του χώρου, αφού εκεί προσδιορίζεται ότι ήταν η σχολή του Πλάτωνα , αλλά και ο περιβάλλον φυσικός χώρος στον οποίο προβλέπεται να εκτεθούν υπαίθρια αρχαία ευρήματα και θα είναι επισκέψιμα βλάπτονται από ένα κτίριο 5 ορόφων που θα ανεγερθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο , το οποίο θα δεσπόζει στην περιοχή και θα επισκιάζει ότι υπάρχει γύρω του Με βάση αυτά ερωτάται ο κ. υπουργόςΜε ποια κριτήρια ο συγκεκριμένος χώρος εξαιρέθηκε της απαλλοτρίωσης; Γιατί δόθηκε η άδεια οικοδόμησης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, χωρίς να έχει προηγηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχήςΑν επιμένει η κυβέρνηση στην απόφαση να ανεγερθεί αυτό το κτίριο των 20.000 τμ στο άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος;Αν υπάρχει ακόμη ο σχεδιασμός να ανεγερθεί το αρχαιολογικό Μουσείο της πόλεως των Αθηνών στο Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα;

24-6-08

Οι βουλευτές Σπύρος ΧαλβατζήςΕύα Μελά Κώστας Καζάκος Λιάνα Κανέλη Λίλα ΚαφαντάρηΓιώργος Μαυρίκος

2 σχόλια:

Τσουχτρα είπε...

Ο Μακρυγιάννης πολέμησε γι'αυτά τα μάρμαρα που οι κατασκευαστικές ...ψαλίδες και οι κατ'όνομα υπουργοί πολιτισμού, είναι έτοιμοι να θρυμματίσουν. Γιατί ως γνωστόν λαός χωρίς μνήμη....λαός χωρίς παρόν και αύριο !

Καλώς σας βρήκα.

fantasma είπε...

Για την ιστορία, είναι " Ο αναρχικός των δύο κόσμων". Κατα τ' άλλα φυσικά είμαι μαζί σας!