2.15.2016

Πολίτες εναντίον πολιτών ή Δήμαρχος εναντίον νομιμότητας;




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής της Τετάρτης 10/2, παρά τις αντιδράσεις των περίοικων, ψηφίστηκε η αλλαγή χρήσης τμήματος του οικοδομικού τετραγώνου, που περικλείεται από τις οδούς Ζαϊμη- Τζαβέλλα- Πρασίνου Λόφου και Μπότσαρη  (Ο.Τ. 437β) από χώρο αθλοπαιδιών σε χώρο ανέγερσης Ιερού Ναού. 

Χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή συζήτηση με τους πολίτες που κατοικούν στην περιοχή, ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι του απέβησαν σε ένα μαραθώνιο παραπλάνησης, συσκότισης σημαντικών στοιχείων και δημιουργίας κλίματος τεχνητών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε πολίτες, με μοναδικό στόχο να αποκρύψουν την αλήθεια και τις τεράστιες ευθύνες τους.
Η αρχή έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις  15/7/2015, όταν καταστρατηγώντας τη σαφή σχετική διάταξη του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, παραχωρήθηκε η χρήση μέρους του ΟΤ 437β στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας.
Σε εκείνη την συνεδρίαση οι σύμβουλοι του Δικτύου Πολιτών δεν ήταν παρούσες, καθώς ήταν ημέρα πανελλαδικής απεργίας και διαδήλωσης στο Σύνταγμα. Είχαν επίσης ζητήσει με έγγραφο την αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αγνοήθηκε παντελώς από την Διοίκηση του Δήμου.
Είναι πλέον προφανές ότι η επιμονή να γίνει εκείνη η συνεδρίαση, δεν οφειλόταν απλά στην γνωστή αποχή από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά και στην σπουδή να περάσει εσπευσμένα ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για τον Δήμαρχο και την παράταξη του.
Η ύψιστη προτεραιότητα φαίνεται και από τον χρόνο ανταπόκρισης σε αίτημα δημοτών που είχαν παρουσιάσει στο Δημοτικό συμβούλιο της 18/6/2015, κείμενο όπου ζητούσαν από τον δήμο να συνδράμει στην προσπάθεια να βρεθεί χώρος για να ανεγερθεί εκκλησία στην περιοχή των Ηπειρώτκων, χωρίς φυσικά να υποδεικνύουν  συγκεκριμένη τοποθεσία. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, μόλις τρεις βδομάδες, ο Δήμαρχος και η διοίκηση του όχι μόνο είχαν εντοπίσει το οικόπεδο που θα παραχωρηθεί, αλλά και είχαν συγκαλέσει και δημοτικό συμβούλιο για αποφασίσει την παραχώρηση.
Και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των πολιτών που κατοικούν στη συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίοι έμαθαν εκ των υστέρων την ήδη ειλημμένη απόφαση. Αλλά η αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Δημάρχου και της παράταξης  του δεν σταμάτησε εκεί. Αγνόησε παντελώς και τις εκατοντάδες υπογραφές του συγκέντρωσαν οι περίοικοι και κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, για να μην αλλάξει χρήση ο χώρος, καθώς η περιοχή τους ασφυκτιά από πολλαπλές επιβαρύνσεις (Γήπεδο, Αττική οδός, κυκλοφοριακή συμφόρηση Πρασίνου Λόφου).
Το έωλο της όλης διαδικασίας αποδεικνύεται από στοιχεία που διαρκώς αποκαλύπτονται. Αναφέρονται (προς το παρόν) δύο χαρακτηριστικά :
Αντί του “τοπογραφικού διαγράμματος” που η Τεχνική  Υπηρεσία  του Δήμου  έθετε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν μόλις πριν αρχίσει η συνεδρίαση ένα ανυπόγραφο από οποιονδήποτε υπηρεσιακό παράγοντα  σχεδιάγραμμα του χώρου, χωρίς την παραμικρή επίσημη και έγκυρη πληροφορία για την έκταση και τον όγκο του κτίσματος
Επιπλέον, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας – Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, το ακριβώς διπλανό οικόπεδο που προορίζεται για ανέγερση νηπιαγωγείου, έχει ήδη παραχωρηθεί από την ΟΣΚ Α.Ε. επίσης στην Μητρόπολη. Μια πληροφορία που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς τα ακριβή σχέδια της Διοίκησης του Δήμου αλλά και της Μητρόπολης για την ευρύτερη περιοχή.
Το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου – Ενωτικό ψηφοδέλτιο, θεωρεί απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε χώρο όπου θα τελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ουδείς όμως νομιμοποείται στο όνομα αυτού του δικαιώματος να αυθαιρετεί πάνω στην πόλη και στους κατοίκους.
Διατυπώσαμε τέσσερις προτάσεις
1. Το Δημοτικό Συμβουλιο ανακαλεί την απόφαση του για παραχώρηση της χρήσης του δημοτικού ακινήτου στην Μητρόπολη.
2. Ο χώρος διατηρεί την χρήση του σαν χώρος αθλοπαιδιών
3.Επισπεύδεται η ανάπλαση του χώρου για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής
4. Ο Δήμος να συνδράμει τον βαθμό που του αντιστοιχεί στην προσπάθεια εύρεσης χώρου για ανέγερση ναού στην περιοχή των Ηπειρώτικών.
Και οι τέσσερις προτάσεις μας αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τον Δήμαρχο.
Αποχωρήσαμε από την διαδικασία,  τονίζοντας ότι ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί του Σύμβουλοι, αναλαμβάνουν την ευθύνη συλλογικά και προσωπικά για την εμπλοκή του Δήμου σε νομικές περιπέτειες.
Επίσης, τονίζουμε ότι πλανάται οικτρά κάθε παράταξη, κάθε δημοτικός σύμβουλος που θεωρεί ότι ψηφίζοντας “παρόν” στην αλλαγή χρήσης του χώρου, απαλάσσονται των ευθυνών σαν Πόντιος Πιλάτος. Πολύ περισσότερο, δεν αποσείουν τις σοβαρότατες ευθύνες τους, όσοι ψήφισαν τον Ιούλιο υπέρ της παραχώρησης δημοτικής περιουσίας.
Το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και θα υπερασπιστούμε με όλους τους τρόπους τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο αγώνας μόλις άρχισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: