1.14.2016

Πράσινες ταράτσες σε σχολεία χωρίς πρόβλεψη για τα λούκια


Καλό, δεν λέμε, το ΕΣΠΑ. Κι ακόμη καλύτερες οι 14 πράσινες ταράτσες που ολοκληρώθηκαν με χρήματα του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2015 σε ισάρριθμα σχολεία της Αττικής.
Πρασίνισαν οι ταράτσες, το ΕΣΠΑ και οι εργολάβοι έφυγαν, ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε την φροντίδα της πράσινης ταράτσας.
Και τότε ανακαλύφθηκαν οι "συνήθεις;" τσαπατσουλιές της ελληνικής περίπτωσης εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δεν μιλάμε για κάτι φοβερό, ούτε για τα χρήματα που κόστισε το εν λόγω έργο. Μιλάμε για την απουσία στοιχειωδούς σκέψης και σχεδιασμού.

Το παράδειγμα του 60ου δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή μας απέκτησε πράσινη ταράτσα είναι ενδεικτικό.  Το σχολείο πλημμύρισε!
Γιατί συνέβη αυτό εντοπίζεται στην απουσία πρόβλεψης του προγράμματος από την εποχή του σχεδιασμού του στο υπουργείο περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία πρόβλεψη για το που θα πηγαίνει το νερό από το πολύ συχνό πότισμα των φυτών!
Έτσι σχεδόν καθημερινά, το προαύλιο του σχολείου είναι πλημμυρισμένο με νερά που τρέχουν από τα λούκια.
Η απλή σκέψη πως έπρεπε να συνδεθούν τα λούκια της ταράτσας με έναν μικρό αγωγό ώστε να νερά να καταλήγουν είτε στον κεντρικό αγωγό του δρόμου, είτε εναλλακτικά στον κήπο του σχολείου, δεν έγινε ποτέ.

Ο εργολάβος του έργου που ρωτήθηκε για το θέμα, φυσικά απάντησε πως δεν ήταν μέσα στη σύμβασή του, καθώς δεν προβλεπόταν κάποια τέτοια εργασία. Ο δήμος που επίσης ρωτήθηκε σήκωσε τα χέρια ψηλά.
Και έτσι κύριοι του υπουργείου Περιβάλλοντος τα 14 σχολεία αντί να χαρούν με την απόκτηση της Πράσινης ταράτσας τους, πρόσθεσαν ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην καθημερινότητα τους. Τα προαύλια πλημμυρίζουν, οι μαθητές πλατσουρίζουν...
Ποιος θα δώσει τη λύση σε αυτή την ανόητη τσαπατσουλιά; Με χαρά θα αναμένουμε απαντήσεις.


Ματίνα Παπαχριστούδη 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω, τα πρώτα που σκέφτομαι όταν ακούω ταρατσόκηπο είναι η μόνωση της ταράτσας
και η αποστράγγιση των υδάτων και δεν είμαι του επαγγέλματος, η προχειρότητα και η ανευθυνότητα σε όλο τους το μεγαλείο.
Μαρία