11.16.2015

Ο Βατόπουλος βλέπει "γκέτο" τα Εξάρχεια, "τζανκ" την Ακαδημία Πλάτωνος και λατρεύει το Λύκειο του Αριστοτέλη


H "Αντιγόνη" του Σοφοκλή στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος από το Εθνικό Θέατρο το 2010.

Ο Νίκος Βατόπουλος θεωρείται από ορισμένους ως ο κορυφαίος δημοσιογράφος σχετικά με τα θέματα της "Αθήνας". Στην "Καθημερινή" της περασμένης Κυριακής, διατύπωσε εκ νέου τη θεωρία περί "άβατου των Εξαρχείων" σε ένα κείμενο με εκλεπτυσμένη γλώσσα, ως συνήθως:

"Η «δημοκρατία» των Εξαρχείων, καθώς έχει δημιουργήσει το δικό της άβατο και τον δικό της νόμο, ζει με ρυθμούς παλαιού ημερολογίου."

Ο δημοσιογράφος έχει την άποψη πως δεν μπορούν να περπατήσουν όλοι στα Εξάρχεια, χωρίς να προσδιορίζει ποιοι είναι αυτοί:



"Πολλοί είναι αυτοί που δεν πηγαίνουν στα Εξάρχεια ακόμη και τη μέρα παρά μόνο αν δεν μπορούν να το αποφύγουν. Δεν τους αδικώ."


Σίγουρα πολλοί από τους υπουργούς θα δυσκολευτούν με τον ίδιο τρόπο που θα προκαλέσει την εγρήγορση των υπηρεσιών security ένας απλός άνθρωπος που θα περπατάει το βράδυ σε κάποιο από τα στενά πεζοδρόμια της Εκάλης.

Στο κείμενο "συμβάλει" και η φωτογραφία της "μπλε πολυκατοικίας των εξαρχείων" ασφυκτικά περιορισμένη στην είσοδό της.



Αν όμως ο φακός ανοίξει η εικόνα είναι άλλη. Στο περιγραφόμενο "γκέτο", δίπλα ακριβώς στην επιβαρυμένη από τις αφίσες είσοδο της μπλε πολυκατοικίες, υπάρχουν στα δύο ισόγεια καφέ, άνθρωποι που απολαμβάνουν τον καφέ τους.


Ο Νίκος Βατόπουλος δεν σταματάει την περιγραφή του στα Εξάρχεια. Προχωράει και προς τα κάτω, και ενημερωνόμαστε πως είμαστε ανάμεσα στα "τεράστια χάσματα στην αστική συνέχεια".  

"Και αυτά είναι απλώς τα φαινόμενα, οι επιπτώσεις και οι πρόχειρες αναγνώσεις ενός συστήματος εσωτερικής άλωσης της πόλης που κορυφώνεται στα Εξάρχεια αλλά εξαπλώνεται σε μια αχανή περιοχή κάτω από την Πατησίων και πέρα προς τη Λιοσίων, στο Πεδίον του Αρεως, στον Σταθμό Λαρίσης και στο Μεταξουργείο."

Την ίδια αντίληψη,  αλλά υπό τη μορφή "τζάνκ ομολόγου" έχει εκφράσει και για την Ακαδημία Πλάτωνος, ο αρθρογράφος. 




Τελικά τι μένει:  Αυτό που δεν ομολογείται ευθέως.  Τα μέρη των "καλών Αθηναίων" Η "αστική Αθήνα" στα περίξ του Κολωνακίου, το Λύκειο του Αριστοτέλη, με τη συνδρομή των "Atenistas" και του ίδιου του αρθρογράφου ως ομιλητή. Εκεί όπου το έργο ανάδειξης του χώρου ξεκίνησε αργότερα από την Ακαδημία Πλάτωνος και ξεκίνησε νωρίτερα. Και αυτά που συμβαίνουν εδώ στο Πάρκο με τις ομιλίες, τις περιηγήσεις και τις παραστάσεις από το 2008, περιγράφονται ως "αστικός θεσμός" που γεννιέται από τους "Atenistas" το 2015!  

"Με την πεποίθηση ότι γεννήθηκε ένας νέος αθηναϊκός θεσμός, έφυγαν χιλιάδες Αθηναίοι το βράδυ της Κυριακής από το Λύκειον του Αριστοτέλους. Ο αχανής αρχαιολογικός χώρος της οδού Ρηγίλλης υποδεχόταν από το απόγευμα (4 μ.μ.) έως το βράδυ (8 μ.μ.) Αθηναίους που έσπευδαν να ανακαλύψουν τον χώρο στην καρδιά της Αθήνας με δέλεαρ την πρόταση των atenistas: τους Διαλόγους, δημόσιες, δηλαδή, εναλλάξ ομιλίες κατά το πρότυπο της αρχαίας αγοράς με θέματα σύγχρονα ή ιστορικά"

Το αστείο παρατράβηξε, με το "χρηματιστήριο" των περιοχών, αλλά είναι ζήτημα των κινημάτων και της κυβέρνησης, να αλλάξει πρόσωπο η Αθήνα.

  







1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από ποιους άραγε να θεωρείται "κορυφαίος"; Κουίζ