3.03.2015

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα-Βίλα Μποργκέζε, ούνα ράτσα καμία ...φάτσα!

Διαβάζοντας το "ρεπορτάζ" της υποδοχής και ξενάγησης των φίλων μας από την Κίνα και την Ταϊβάν που αναζητούσαν εναγωνίως το χώρο που δίδαξε ο Πλάτωνας, εξοργίστηκα. Για μια ακόμη φορά.
Στη Ρώμη που λέτε, υπάρχει η Βίλα Μποργκέζε. Πάνω-κάτω είναι όση και το Αρχαιολογικό Πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνα. Σε έκταση. Επίσης βρίσκεται στα όρια του κέντρου της Ρώμης. Περίπου όσο και το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ακόμη τοποθετείται ανάμεσα σε τρεις κεντρικούς-βασικούς οδικούς άξονες της πόλης της Ρώμης. Όπως δηλαδή και το Πάρκο στη γειτονιά μας.
Αυτά είναι όλα. Κάπου εδώ σταματούν οι ομοιότητες με το Πάρκο της Βίλα Μποργκέζε.
Όσοι το έχουν επισκεφθεί με κατανοούν απόλυτα. Στη Βίλα Μποργκέζε υπάρχουν τρία ή τέσσερα Μουσεία, υπάρχουν τέσσερα ή πέντε συντριβάνια,
υπάρχει συγκοινωνία που συνδέει το Πάρκο εσωτερικά. Υπάρχουν βασικά δρόμοι να περπατήσεις. Ελεύθεροι χώροι να κάτσεις ή να οργανώσεις πικ -νικ.
Υπάρχει λιμνούλα.
Το Πάρκο διαθέτει ποδηλατοδρόμο και χώρο για πεζούς. Έχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σε τρία σημεία του για τις ανάγκες των σκυλιών. Και-θαύμα ε;- οι επισκέπτες με σκυλάκια σε αυτούς ακριβώς τους χώρους πηγαίνουν. Και μόνο σε αυτούς. Φυσικά η Βίλα Μποργκέζε ως ένας από τους νούμερο ένα χώρους τουριστών στη Ρώμη διαθέτει το δικό της σύστημα ασφάλειας και καθαριότητας. Το αυτοκίνητο του δήμου βρίσκεται εντός Πάρκου για να καθαρίζει συνεχώς, το ίδιο και οι υπάλληλοι του δήμου.
Εννοείται πως τη Βίλα Μποργκέζε επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες στη Ρώμη, όλο το χρόνο. Αλλά στη Ρώμη ο δήμος της πόλης φροντίζει για όλα αυτά. Ενώ ο δήμος Αθηναίων ας μη πούμε καλύτερα τι ακριβώς φροντίζει...
Και εννοείται πως στο Πάρκο της Ρώμης δεν δίδαξε ο Πλάτωνας!

Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: