3.15.2015

Στον αέρα επένδυση 1 εκατ. € για το ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνα


ΠΗΓΗ: "ΕΘΝΟΣ"

της Αφροδίτης Καριμάλη, Φώτο: Γρηγόρης Χρυσοχοϊδης

Στον «αέρα», πριν καν ξεκινήσει η ανέγερσή του, κινδυνεύει να τιναχθεί το ψηφιακό Μουσείο του Πλάτωνα, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Το έργο που έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία της πλατωνικής φιλοσοφίας, κινδυνεύει να βγει από το ΕΣΠΑ χάνοντας χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ, καθώς ο δήμος καθυστέρησε δραματικά την έναρξη των εργασιών. Επιπλέον χάνονται άλλα τόσα χρήματα από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, που επρόκειτο να δοθούν στον Δήμο Αθηναίων για τον εξοπλισμό του ψηφιακού μουσείου.
Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος αντιδρά με το σημείο που έχει χωροθετηθεί, υποστηρίζοντας ότι θα τσιμεντοποιηθεί μια ελεύθερη έκταση που σήμερα παίζουν παιδιά και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64155704

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τη χρηματοδότηση. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου του δήμου ήταν 495000, πάνω στον οποίον δόθηκε έκπτωση από τον εργολάβο, για την οποία έκπτωση ο καθένας λέει και άλλα. Υπηρεσιακός του δήμου μίλησε για 40%. Ο αρχικός προϋπολογισμός αλλά και μετά την έκπτωση δείχνει ένα έργο πανάκριβο, ενώ πρόκειται για ελαφριά κατασκευή, χωρίς εκσκαφές, μπετά και με έτοιμο περιβάλλοντα χώρο. Τελικά, ποια και τι είδους χρηματοδότηση χάνεται;
Το σοβαρό ζήτημα είναι ότι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, όπως αυτό το μουσείο, αντιμετωπίστηκε εξ αρχής και παρά τις προσπάθειες των φορέων των κατοίκων πρόχειρα, περίεργα και αναντίστοιχα με τη σημασία του. Και γι αυτό δεν έχει ευθύνες μόνον ένας.

Μιχάλης Βαρλάς είπε...

Εξαιρετικό ρεπορτάζ από το οποίο απουσιάζουν κραυγαλέα οι ερευνητές και οι δημιουργοί του Μουσείου. Ακριβώς λες και τα Μουσεία είναι απλά κατασκευές που τις εγκρίνουν Δημοτικά Συμβούλια και τις εκτελούν εργολάβοι. Οπότε καλό είναι να θεωρηθεί κι αυτό το ρεπορτάζ όπως και τα ανάλογα του ως μη γενόμενο.