6.24.2014

Αναγνωστήριο για μαθητές στο πρώην Καπνεργοστάσιο


Τη δυνατότητα να μελετούν μαθητές από 12 έως 18 ετών, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Βιβλιοθήκης του Κοινοβουλίου, στο πρώην Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218), παρέχει η Βουλή των Ελλήνων, από τις 30 Ιουνίου έως τις 29 Αυγούστου.

Στο Αναγνωστήριο, οι μαθητές θα μπορούν να διαβάζουν δικά τους βιβλία ή να δουν μικροταινίες εφημερίδων και περιοδικών και να διατρέξουν, δύο αιώνες βιβλιακής παραγωγής, αναζητώντας και μελετώντας βιβλία (από τον 19ο αιώνα έως τις τελευταίες κυκλοφορίες) που περιλαμβάνονται στις συλλογές της Βιβλιοθήκης. Στο χώρο του Αναγνωστηρίου, παρέχεται δωρεάν σύνδεση wi-fi, και επιτρέπεται η χρήση προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (laptops, tablets κ.α.). Ξενάγηση στα βιβλιοστάσια της βιβλιοθήκης και τους χώρους του Καπνεργοστασίου μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης.


Το δημόσιο Καπνεργοστάσιο που καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Λένορμαν, Αμφιάρου, Λεάνδρου και Κρέοντος (συνολικού εμβαδού 9.085 τ.μ.), οικοδομήθηκε το 1927, βάσει σχεδίων του πολιτικού μηχανικού Ν. Γαβαλά. Πρόκειται για ένα αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής του, με υπόγειο και δύο ορόφους που αναπτύσσονταν σε μια τετράγωνη κάτοψη, περιμετρικά γύρω από ένα αίθριο καλυπτόμενο από ένα τζαμωτό στέγαστρο με μεταλλικό σκελετό. Στον χώρο αυτό συστεγάστηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα περί τις 25 συνολικά καπνοβιομηχανίες. Το 1989, το καπνεργοστάσιο μαζί με τον μηχανολογικό του εξοπλισμό, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Την ίδια χρονιά περιήλθε στην κυριότητα της Βουλής των Ελλήνων, αρχικά ένα τμήμα του συγκροτήματος, και το 2000 στο σύνολό του.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: