3.11.2014

"Καμπάνια" υπέρ της Artume στον Τύπο: Στο στόχαστρο η συζήτηση στο ΣτΕ και η στάση των 42 κατοίκων

Είναι σε εξέλιξη μια άτυπη "καμπάνια" υποστήριξης σε site και εφημερίδες, υπέρ της Artume για τη διαμόρφωση κλίματος υπέρ της εταιρείας στην υπόθεση κατασκευής του εμπορικού κέντρου "Academy  Gaderns" σε απόσταση 500 μέτρων, μεταξύ της άκρης του οικοπέδου και της άκρης του αρχαιολογικού χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Περιέργως κάνενας από τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ real estate ή τους "ευαίσθητους" για την Αθήνα, δεν αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο με το όνομα "Academy Gardens" ("Κήποι της Ακαδημίας") στην περιοχή όπου δίδασκε ο Πλάτωνας.


Το βασικό χαρακτηριστικό  των ρεπορτάζ είναι η απόπειρα υποβάθμισης του ρόλου του Συμβουλίου της Επικρατείας και η έμμεση αμφισβήτηση του δικαιώματος των πολιτών, σε μια δημοκρατία να προσφεύγουν σε αυτό. Δηλώνεται, μεταφέροντας έμμεσα τις απόψεις της εταιρείας πως η επένδυση θα προχωρήσει ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ, είτε πως αυτή θα δικαιώσει την θυγατρική της BlackRock,  Artume, αποφεύγοντας κρίσιμες αλλά ουσιαστικές λεπτόμερειες επί της διαδικασίας. Η υπόθεση στο ΣτΕ δεν έχει ολοκλήρωθεί καθώς θα πρέπει ως τις 25 Μαρτίου, η κάθε πλευρά(Artume-Δημόσιο) και 42 κατοικοι να καταθέσουν τα υπομνήματα με τις απόψεις τους, και πως είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το ΥΠΕΚΑ, μετά από δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας". Μετά από αποκάλυψη της "Ελευθεροτυπίας" είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το γεγονός πως το ΥΠΕΚΑ, αγνόησε τη γνωμοδότηση του ΣτΕ για το Συντελεστή Δόμησης στη ζώνη 3(οικόπεδο Artume) και διατήρησε τον υφιστάμενο (2,4). Επί της πράξης αυτής έχουν προσφύγει οι 42 κάτοικοι, κατι που οι δημοσιογράφοι του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, συστηματικά δεν καταγράφουν.

Στα οικονομικά στοιχεία: Η επένδυση ξεκινάει από 240 εκατ. ευρώ και φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ διατυπώνεται και η πληροφορία πως η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει τα 126 εκατ. ευρώ για την αγορά του οικοπέδου, σε φόρους και μελέτες.




Ο κύκλος των δημοσιευμάτων ξεκίνησε από τη "γειτόνισσα"- επί της Λενορμάν- "Ναυτεμπορική" με την υπογραφή της Τέτης Γουμενίδη,  όπου γινόταν η προαναγγελία: "Επένδυση 240 εκατ. ευρώ "ανθίζει" στην Ακαδημία Πλάτωνος", με την υπόμνηση της γραφειοκρατικής περιπέτειας που αντιμετώπιζε η  Artume και η μητρική της BlacRock.

Ο Νίκος Ρουσάνογλου στην "Καθημερινή". Εκεί επικαλούμενος δηλώσεις της διοίκησης γινόταν αναφορά στην καταβολή φόρων άνω των 12 εκατ. ευρώ και σημείωνε πως "δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν προκύψουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίησης της επένδυσης, καθώς κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην ανάπτυξης της έκτασης, με βασικό επιχείρημα το ότι αυτή γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος"

Ακολούθησε το προσωπικό άρθρο του Δημήτρη Ρηγόπουλου, με τίτλο "Επενδύσεις και συμβούλιο της Επικρατείας" και πάλι στην "Καθημερινή" . Το νόημα του άρθρου ήταν πως πως το δικαίωμα της προσφυγής των πολιτών στο ΣτΕ καθυστερεί τις επενδύσεις :  "Άλλη μια προσφυγή στο ΣτΕ: γιατί να χτιστέι εμπορικό κέντρο σε οικόπεδο που απέχει 1,5 χιλιόμετρο από το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος". Ο ίδιος δημοσιογράφος ανέπτυξε τον ίδιο προβληματισμό και στη Lifo.

Μετά την κύρια εκδίκασης της προσφυγής των 42 πολιτών κατά του ΥΠΕΚΑ για το ύψος του Συντελεστή Δόμησης στην επίμαχη περιοχή, τη σκυτάλη πήρε το www.euro2day.gr . Εκεί η επένδυση ξαναέγινε 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναφερόταν πως η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει 126 εκατ. ευρώ για την αγορά του οικοπέδου, για φόρους και μελέτες. Σε αυτό το ρεπορτάζ η Πέννυ Κούτρα έγραφε πως η εταιρεία περιμένει "πράσινο φως" για την  "επένδυση" της εταιρείας. Ο Δημήτρης Δελεβέγκος από το www.capital.gr που γράφει διαρκώς υπέρ των σχεδίων της εταιρείας  μας είπε πως παρά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, θα ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις για να συνεχιστεί η επένδυση. Και εδώ ο δημοσιογράφος αμφισβητεί τη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να προσφεύγουν στο ΣτΕ "σε βάρος των επενδυτών", διατυπώνοντας με άλλο τρόπο τα όσα έγραψε ο Δ. Ρηγόπουλος στην "Καθημερινή" : "Κατ΄αντιστοιχία με τη συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων στην Ελλάδα, κατά της υλοποίησης του Academy Gardens έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία εκδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη. Με πιο επιθετικό τρόπο, αλλά ακριβώς με τα ίδια λόγια το site   http://realestatenews.gr/  το οποίο γράφει πως "Τεντώνουν το σκοινί στην Ακαδημία Πλάτωνος".  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΑΝΥΣΗΧΟΥΝ.

Μ.Κ