2.02.2014

Το πρόγραμμα της "Πολιτείας" για τον Φεβρουάριο

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 Φεβρουαρίου, ώρα 17.00
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Η όμορφη Μπελ βρίσκεται παγιδευμένη στο κάστρο ενός μεταμορφωμένου σε τέρας πρίγκιπα, του οποίου θα κλέψει την καρδιά.Η δεύτερη νιότη της Disney ξεκίνησε από εδώ. Ρομαντισμός, μουσική, τραγούδι, ζωντανοί χαρακτήρες και μια εξελιγμένη τεχνική (στα χρώματα, τις φωτοσκιάσεις, τις "κινήσεις" της κάμερας) ανέδειξαν την ταινία σε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.
Παραμένει το μοναδικό animation που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας (ο κανονισμός άλλαξε ύστερα από δέκα χρόνια), κερδίζοντας τελικά αυτά για το μουσικό σκορ και το τραγούδι.
Ακολουθεί συζήτηση.Συντονίζουν: Αθηνά Κακλαμάνη & Αθηνά Ρουμπέν

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «Βιριδιάνα»

Viridiana

Σινεφίλ 1961 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 90'
Ισπανική ταινία, σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ με τους: Σιλβάνα Κορσίνι, Σίλβια Πινάλ, Φερνάντο Ρέι, Φρανσίσκο Ραμπάλ, Κριστιάν Βαντίμ, Μαργκαρίτα Λοθάνο
Η δόκιμη μοναχή Βιριδιάνα επισκέπτεται τον θείο της, ο οποίος αποπειράται να τη βιάσει και αυτοκτονεί. Εκείνη, γεμάτη τύψεις, εγκαταλείπει το μοναστήρι και αφιερώνεται σε αγαθοεργίες.
Ακολουθεί συζήτηση. Συντονίζει η Αθηνά Κακλαμάνη

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Φεβρουαρίου, ώρα 21.00
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «Οι 12 Ένορκοι»
12 Angry Men
Δραματική 1957 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 96'
Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λιούμετ με τους: Χένρι Φόντα, Μάρτιν Μπάλσαμ, Λι Τζ. Κομπ, Τζακ Γουόρντεν
Δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για να εκδώσουν την απόφαση σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας. Κι ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός κατηγορούμενος είναι ένοχος, ένας από αυτούς προσπαθεί να τους πείσει να επανεξετάσουν τα στοιχεία.
Ακολουθεί συζήτηση.

Συντονίζει η Άννα Μπαμπίλη
ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Φεβρουαρίου, ώρα 21.00
39 χρόνια «Τραβέρσο» ανάποδο
ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
Η Χρυσάνθη Νικολοπούλουστο πιάνο&Ο Στέλιος Κρεούζης
στην αφήγηση και το τραγούδι. Θα μας παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα ψυχής στον αγαπημένο ποιητή του άγριου ταξιδιού.
Το Μαχαίρι, ο Δόκιμος, ο Ιδανικός κι Ανάξιος Εραστής, ο Λύχνος του Αλλαδίνου και οι 7 Νάνοι, η Φάτα Μοργκάνα το Πούσι και πολλά άλλα αγαπημένα μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία.
O Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Γενάρη 1910 στη Ματζουρία. Ηρθε στην Ελλάδα το 1914 και από το 1920 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Μαθη­τής του Δημοτικού έγρα­ψε τα πρώτα του ποιήματα. Το 1929 μπαρκάρισε ως ναύτης, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να δημοσιεύει τις εμπειρίες του από τα ταξίδια.
Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου επιστρατεύτηκε ως ημιονηγός και τις εμπειρίες αυτές τις κατέγραφε στο πεζογράφημα «Στο άλογό μου». Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών. Την περίοδο αυτή άρχιζε να δημοσιεύει και τα αντιστασιακά του ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη». Το 1945 δημοσίευσε το «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το ποίημα «Αντίσταση». Ο Νίκος Καββαδίας ανέλαβε για ένα διάστημα επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών μέχρι που μπάρκαρε πάλι, ενώ το 1946, μαζί με άλλους διανοούμενους, υπέγραψε διαμαρτυρία κατά του Γ΄ Ψηφίσματος που ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του αντικομμουνιστικού οργίου.
Λίγο πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό «Πανσπουδαστική», όπου αφιέρωσε και το ποίημά του «Σπουδαστές». Στη διάρκεια της δικτατορίας αξιοποιήθηκε ως σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις. Το 1974, ο ποιητής συνέβαλε με την υπογραφή του στον αντιμοναρχικό αγώνα.
Ο Νίκος Καββαδίας «έφυγε» στις 10 Φλεβάρη 1975 στην Αθήνα, χωρίς να προλάβει να δει τυπωμένη την τρίτη συλλογή του «Τραβέρσο» και ν' ακούσει μελοποιημένα τα ποιήματά του.
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Φεβρουαρίου, ώρα 17.00
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Toy Story (Η Ιστορία των Παιχνιδιών
Toy Story (Η Ιστορία των Παιχνιδιών, αγγλικά: Toy Story) είναι αμερικανική ταινίακινουμένων σχεδίων παραγωγής 1995. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Pixar καθώς και η πρώτη που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τη χρηματοδότηση και τη διανομή της ανέλαβε η Disney.
Την ταινία σκηνοθέτησε οΤζον Λάσιτερ και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τους Άντριου Στάντον, Τζόελ Κοέν και Άλεκ Σόκολοβ. Οι Τομ Χανκς και Τιμ Άλεν δανείζουν τις φωνές τους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Η υπόθεση είναι βασισμένη στην ιστορία μιας ομάδας παιχνιδιών, τα οποία προσποιούνται ότι είναι άψυχα αντικείμενα μπροστά στους ανθρώπους και εστιάζει στην υφασμάτινη κούκλα Σερίφη Γούντι και στον πλαστικό αστροναύτη Μπαζ Λαϊτγίαρ
Ακολουθεί συζήτηση.

Συντονίζουν: Αθηνά Κακλαμάνη & Αθηνά Ρουμπέν
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «ΦΡΙΝΤΑ»
FRIDA

Κοινωνική 2002 | Έγχρ. | Διάρκεια: 123'

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τζούλι Τέιμορ με τους: Σάλμα Χάγιεκ, Άλφρεντ Μολίνα, Τζέφρι Ρας, Βαλέρια Γκολίνο, Αντόνιο Μπαντέρας, Έντουαρντ Νόρτον
Δεκαετία του 1920. Ένα φρικτό ατύχημα στο τραμ όπου επέβαινε τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη νεαρή Φρίντα Κάλο σε όλο της το σώμα. Εγκλωβισμένη σε γύψους και νάρθηκες, βρίσκει παρηγοριά στη ζωγραφική. Ο αναγνωρισμένος ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα, ένθερμος κομμουνιστής της εποχής διακρίνει το ταλέντο της και αρχίζει η εικοσιπεντάχρονη θυελλώδης σχέση τους. Όσκαρ μουσικής και μακιγιάζ σε μια εξαιρετικά φροντισμένη παραγωγή, που πετυχαίνει να δώσει πειστικά το πορτρέτο της ιδιόρρυθμης αυτής προσωπικότητας.
Ακολουθεί συζήτηση. Συντονίζει η Αθηνά Ρουμπέν

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Φεβρουαρίου, ώρα 21.00
Απόψε αυτοσχεδιάζουμε…

ΑΠΟΚΡΙΕΣ και μοιραζόμαστε την χαρά μας σε ένα διαφορετικό «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» με μουσική, αστεία μαντινάδες και πειράγματα.!!!! Πάρτε λοιπόν μαζί σας μουσικά όργανα, καλή διάθεση και ελάτε να γίνουμε μια παρέα !!! Θυμηθείτε τα πιο τρελά αστεία που ξέρετε κι ελάτε να περάσουμε καλα. Θα αυτοσχεδιάζουμε πηγαίνοντας κόντρα στην κατάθλιψη της εποχής που μας θέλει όλους κλεισμένους στα σπίτια μας και μόνους μας.
Ελάτε να κάνουμε τη διαφορά και να τη δείξουμε σε όσους μπορούμε. Πού ξέρετε;
Κάτι μπορεί να κερδίσουμε στο τέλος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει»
Cesare deve morire / Caesar Must Die

των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι
με τους Κόσιμο Ρέγκα, Σαλβατόρε Στριάνο, Τζιοβάνι Αρκούρι, Αντόνιο Φράσκα, Χουάν Ντάριο Μπονέτι, Βιντσέντσο Γκάλο, Ροζάριο Μαχοράνα, Φραντσέσκο Ντε Μάσι, Τζενάρο Σολίτο, Βιτόριο Παρέλα, Πασκουάλε Κραπέτι, Φραντσέσκο Καρουζόνε, Φάμπιο Ριτσούτο, Φάμπιο Καβάλι, Μαουρίλιο Τζιαφρέντα

Υπόθεση:
Η κάμερα των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι εισχωρεί στη φυλακή Ρεμπίμπια, στα προάστια της Ρώμης, και καταγράφει τις οντισιόν, τις συζητήσεις και τη διανομή των ρόλων, τις προετοιμασίες, και εντέλει το ανέβασμα της παράστασης “Ιούλιος Καίσαρας”, με πρωταγωνιστές πραγματικούς κρατουμένους των φυλακών. Το θέατρο βρίσκεται στη φυλακή Ρεμπίμπια, στη Ρώμη.

Η παράσταση “Ιούλιος Καίσαρας” του Γουίλιαμ Σαίξπηρ έχει μόλις τελειώσει εν μέσω ενθουσιασμού και επιδοκιμασιών. Τα φώτα σβήνουν και οι ηθοποιοί είναι και πάλι φυλακισμένοι, επιστρέφοντας στα κελιά τους.

Ακολουθεί συζήτηση.

Συντονίζει η Ευγενία Βιλλιώτη



Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΧΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: