12.26.2012

Διάταξη επικίνδυνη για τη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟ



Αντίθετη με κάθε έννοια Κράτους Δικαίου η ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας απέναντι στην άσκηση βίας από αστυνομικά όργανα Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας απέναντι στα πολυάριθμα κρούσματα αστυνομικής βίας, τα οποία εκτός από άμεσα θύματα, έχουν πλέον και έμμεσα, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που προσπαθούν να τα αποτρέψουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοσίου υπάλληλου Πέτρου Καπετανόπουλου, που στην προσπάθεια του να αποτρέψει την άσκηση αστυνομικής βίας σε βάρος μετανάστη, ύποπτου για αρπαγή τσάντας, βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία συνέργειας σε ληστεία.


Η κρατική αυθαιρεσία που ξεκίνησε με τη χρήση βίας κατά μετανάστη και συμπληρώθηκε από τις ψευδείς καταθέσεις αστυνομικών και το αστήρικτο κατηγορητήριο από πλευράς εισαγγελέως, ολοκληρώθηκε τελικά με τη διάταξη του ν.4093/12, η οποία θέτει τους δημοσίους υπαλλήλους σε αργία από την παραπομπή τους και μόνο στο αρμόδιο δικαστήριο για κακούργημα, ανεξάρτητα από το αδίκημα που φέρεται να έχουν διαπράξει.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούμε την κατάργηση της εν λόγω διάταξης διότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος, αφού στην ουσία καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, με την προκαταβολική τιμωρία των δημοσίων υπαλλήλων με την ποινή της αργίας, πριν την τελική κρίση της Δικαιοσύνης.

Αναρωτιόμαστε αν τελικά στόχος μίας Δημοκρατικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η δημιουργία πολιτών φοβικών ή πραγματικά αλληλέγγυων. Αν η ιδιότητα του Πολίτη πρέπει να ενισχύεται ή να ευτελίζεται. Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης εν τω μεταξύ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι ο περιορισμός που υφίστανται οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών πρέπει να σταματήσει. (http://humanrightscomment.org/2012/12/19/restrictions-on-defenders-of-migrants-rights-should-stop/)
Και η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου...

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/


Δεν υπάρχουν σχόλια: