10.27.2012

Η δράση "Διάλογοι" στη γειτονιά μας στο πρόγραμμα "Ακαδημία Πλάτωνος




Παρουσίαση από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 Η δράση «Διάλογοι» απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και αποσκοπεί να εξοικειωθούν οι μαθητές με τη φυσιογνωμία της αρχαίας Ακαδημίας, με όψεις της πλατωνικής φιλοσοφίας και με την εν γένει λειτουργία του φιλοσοφικού στοχασμού ως δημόσιου αγαθού και πολιτικού διακυβεύματος. Ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει το ρόλο του εμψυχωτή και του διαμεσολαβητή για να εξοικειώσει τους μαθητές με τη μεθοδολογία της αναζήτησης, της έρευνας, του ορθού και του κριτικού λόγου. Η αναλυτική παρουσίαση βρίσκεται στον ηλεκτρονικό κόμβο της δράσης.

Για την καλύτερη υποστήριξη των «Διαλόγων» το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ως φορέας υλοποίησης, αναλαμβάνει την εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε μεθόδους και εργαλεία αξιοποίησης του Πλατωνικού έργου στην εκπαιδευτική διαδικασία σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Η εκπαίδευση αφορά εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων και θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:
• Η πρώτη (πιλοτική) αφορά σχολεία της Αθήνας υλοποιείται κατά το εκπαιδευτικό έτος 2012-2013. Προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία της Ακαδημίας Πλάτωνος και όμορων περιοχών.
• Η δεύτερη φάση θα υλοποιηθεί κατά το εκπαιδευτικό έτος 2013-2014 και 2014-2015 στην Αττική και σε άλλες τέσσερις περιφέρειες της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Κρήτη). Δυνατότητα να συμμετάσχουν θα έχουν εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία των περιοχών αυτών.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί προσκαλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλογος υποψηφίων, από τον οποίο επιλέγονται τελικά εκείνοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σχολείο είναι η συμμετοχή τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικών από αυτό. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά τις επόμενες χρονιές μεταφέροντας την τεχνογνωσία αυτή στις σχολικές μονάδες τους.
Η εκπαίδευση ξεκίνησε με διήμερη παρουσίαση του έργου και εκπαίδευση στη διαδικασία υλοποίησης της δράσης, η οποία διοργανώθηκε, για τις ανάγκες της πιλοτικής φάσης, στην Αθήνα, στο κέντρο πολιτισμού του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος» την Τετάρτη 17 και την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα το έργο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου στο ευρύ κοινό.
Για τις επόμενες φάσεις ανάλογες διημερίδες θα οργανωθούν στις πρωτεύουσες των περιφερειών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 41067/Γ7 (10/4/2012), με την οποία ορίζονται διοικητικά θέματα σχετικά με την κάλυψη των εξόδων για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν και τις δυνατότητες ένταξης των δραστηριοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα.
Δυνατότητα συμμετοχής έχουν και εκπαιδευτικοί πέραν του αριθμού αυτών που θα επιλεγούν από το φορέα υλοποίησης ανά περιφέρεια. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται μόνον εκπαιδευτική άδεια.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το ΙΜΕ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο dialogoi@ime.gr, αναφέροντας τη δράση «Διάλογοι», το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητά τους καθώς και το σχολείο στο οποίο υπηρετούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: