10.17.2012

Η κοινωνία και η πόλη σε τεντωμένο σκοινί


πηγή: ΑΠΕ

Μια συζήτηση για τη φυσιογνωμία της σύγχρονης μεγαλούπολης, την εποχή της παγκοσμιοποίησης αλλά και της οικονομικής κρίσης, διοργανώθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών όπως ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Richard Plunz, ο κοσμήτορας και καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτονικής του Cooper Union της Νέας Υόρκης Anthony Vidler, ο καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης και ο Πάνος Δραγώνας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεπιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στην Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Η νέα αστική πραγματικότητα παρουσιάζει προκλήσεις για τους ειδικούς. Γι αυτό ξανασκέφτονται, και την Αθήνα, όπως κάθε άλλη μεγαλούπολη του καιρού μας μέσα από το πρόγραμμα «Re-Think Athens» αλλά και το «Made in Athens», την ελληνική συμμετοχή στην Biennale Αρχιτεκτονικής.
Ο Πάνος Δραγώνας μίλησε για την Αθήνα, την κατεξοχήν παγκόσμια πόλη, την πρωτεύουσα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως είπε, στην οποία η πολυκατοικία είναι ισχυρό στοιχείο της ταυτότητάς της και επίσης το ενδιαφέρον για το δημόσιο χώρο είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
«Για τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν είμαι αισιόδοξος για την πόλη, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και νομίζω ότι η κοινωνία είναι σε τεντωμένο σκοινί, ο δημόσιoς χώρος είναι κατακερματισμένος και αυτός ο κατακερματισμός κινδυνεύει να οδηγήσει σε ρήξη και διάλυση. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί. Τα γεγονότα δείχνουν ότι μπορεί να συμβεί, αλλά ελπίζω να υπάρξει κάτι που θα συγκρατήσει αυτή την αρνητική πορεία των πραγμάτων» είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Π. Δραγώνας.
Στην εποχή της ραγδαίας αστικοποίησης που η ύπαιθρος εγκαταλείπεται όλο και περισσότερο, εξαιτίας των οικονομικών και άλλων θέλγητρων των πόλεων επιβάλλονται νέοι πολεοδομικοί σχεδιασμοί ώστε να ενσωματωθεί αυτή η πραγματικότητα που ενδυναμώνεται μέρα με τη μέρα, αλλά και να συνδυαστεί με τα επιθυμητά επίπεδα στην ποιότητα της ζωής μας. Ο καθηγητής Richard Plunz μιλώντας για την Νέα Υόρκη, για την οποία είπε ότι βρίσκεται σε καμπή, αναφέρθηκε στη δυνατότητα παραγωγής εντός των ορίων της πόλης αλλά και τον καθοριστικό ρόλο του νερού στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.
«Οι πόλεις κάνουν τους κύκλους τους, τα κτίρια σαπίζουν, γκρεμίζονται και ξαναφτιάχνονται, δεν είναι εκεί το πρόβλημα, η πόλη ξαναφτιάχνεται, το ζήτημα είναι τι γίνεται στην οικονομία, διότι η οικονομία είναι η μηχανή, και κυρίως ότι γίνεται στις σχέσεις των ανθρώπων. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι στις σχέσεις των ανθρώπων, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Η πόλη θα ξαναφτιαχθεί, είναι τεχνικό το ζήτημα να ξαναζωντανέψει η πόλη, το θέμα είναι αν τα καταφέρουν οι άνθρωποι» είπε στο ΑΜΠΕ ο κ.Δραγώνας που προέβλεψε ότι οι πολίτες θα επιστρέψουν στο κέντρο της Αθήνας και ως κάτοικοι και ως εργαζόμενοι και έτσι θα αναγεννηθεί.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή το διεθνή διαγωνισμό Re-Think Athens που διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση, και πραγματοποιείται στο Πλαίσιο του Έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης» που αποτελεί μέρος της Πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: