9.21.2011

Ανακαλούνται οι υπουργικές αποφάσεις για το οικόπεδο της REDS

Το σχεδιαζόμενο κτίριο της REDS στο Πάρκο. 

 Υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν μια εξαιρετική είδηση. Το οίκοπεδο της REDS απαλλοτριώνεται και γίνεται τμήμα του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Όμως σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις στο δημόσιο, τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τη σφαγή μισθών και δικαιωμάτων η χαρά, αναπόφευκτα είναι περιορισμένη.


Το οικόπεδο της REDS, δίπλα στον Οικία του Ακάδημου
Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου (αναρτημένη στη Διαύγεια) ανακαλούνται οι υπουργικές αποφάσεις του 2007 "σχετικά με την έγκριση ανέγερσης πενταόροφης οικοδομής με τριώορο υπόγειο σε οικόπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (REDS) στη συμβολή των οδών Φάωνος και Διονύσου στην περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος". Οι αποφάσεις όπως σημειώνεται ανακαλούνται "προκειμένου να συντελεστεί απαλλοτρίωση ή απ' ευθείας εξαγορά του εν λόγω ακινήτου για αρχαιολογικούς λόγους".

Πρόκειται για μία δικαίωση του αγώνα της Επιτροπής των Κατοίκων της Ακαδημία Πλάτωνα, η οποία και πάλευσε για το αυτονόητο, μη διστάζοντας να συγκρουστεί με όλους εκείνους που δήλωναν πως τα μάρμαρα  αυτά δεν έχουν αξία.
Δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα τέτοιο κτίριο, δίπλα στην Ιερά Οικία και την Οικία του Ακάδημου, δίπλά ακριβώς στο γυμνάσιο της Ακαδημίας. Έγινε μια τεράστια κινητοποίηση μεταξύ ανθρώπων που του ενώνει ακόμη  η κοινή λογική. Χωρίς αυτούς που ήρθαν άδολα και βοήθησαν δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο κινδύνευσε πολλές φορές από την ισχύ του συστήματος. Τώρα ο αγώνας είναι για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος και όσοι ακόμη απεργάζονται με ποικίλους τρόπους, την επιβολή ξεπερασμένων σχεδίων, ας γνωρίζουν πως θα μας βρουν απέναντί τους.

Ο χαμένος αγώνας είναι εκείνος που δεν δόθηκε. Παλεύουμε για τη μνήμη, τη γη και την ελευθερία.

4 σχόλια:

jeta είπε...

Οταν οι αγώνες των ΜΙΚΡΩΝ προκαλούν την ήττα των μεγάλων..

Ανώνυμος είπε...

Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα "κακιά σκουριά" δεν πιάνει

Γεωργία είπε...

Πόσο θα ήθελα , μα πόσο πολύ θα ήθελα να βρίσκομαι στα γραφεία εκείνων των δημοτικών υπαλλήλων που το 2009 προωθούσαν την μελέτη του Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος, για να πάρω και εγώ μέρος στην έξαλλη χαρά-αντίδραση στην δική μας χαρά!!!
Εννοώ τους συγγραφείς –μελετητές που επέμεναν στην "τακτοποίηση “ οικοπέδων πέριξ του αρχαιολογικού Πάρκου “ , οι εξοπλισμένοι με διαφάνειες από κομπιούτερ, με χάρτες χρωματιστούς με μια τεράστια διαφορά .Το γκρίζο τσιμέντο , μας το παρουσίαζαν με πράσινο χρώμα, βιαζόντουσαν να τελειώσουν για να αρχίσουν οι αναθέσεις μέσα στο 2010…

Είναι πολύ μεγάλη η νίκη μας, και πολύ μεγάλη η ήττα τους. Και αυτό , γιατί θέλησαν να κάνουν αλλαγές , χωρίς να λάβουν υπόψη τους!!!!!!!! τον γενικό σχεδιασμό (Πρόγραμμα ΕΑΧΑ, Σχέδιο Νόμου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής , ) για την ένταξη του χώρου στο πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας. Δεν έλαβαν υπόψη τις προτάσεις των πολλών κατοίκων.
Αν λοιπόν , σε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον, παρουσιασθεί από τους ίδιους δημοτικούς υπαλλήλους μια άλλη μελέτη ανάπτυξης –αναβάθμισης της συνοικίας μας, να είμαστε σίγουροι ότι
κάποια άλλη πολεοδομική ενότητα , ετοιμάζονται να τακτοποιήσουν...
Ομως εμείς ,εκεί μπροστά τους ,αφου τόχουμε συνηθίσει να προστατεύουμε οτι αγαπάμε.

jeta είπε...

Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ.
Είναι σίγουρο ότι έχουμε χάσει τον πολιτισμό της εργασίας αν και δεν θα είμαστε και οι μόνοι σε όλον τον πλανήτη .Είναι σίγουρο ότι ξυπνήσαμε πολύ απότομα , αν αναλογισθεί κανείς με πόσους αγώνες και αίμα κατακτήθηκαν ότι χάσαμε τους τελευταίους μήνες . Είμαστε θλιμμένοι, οργισμένοι , αλλά σήμερα ήταν μια μεγάλη ημέρα για την γειτονιά μας. Μια μεγάλη μέρα, που πέρασε απαρατήρητη, νομίζω. Κανονικά , έπρεπε να γίνει μεγάλο γλέντι , για να χαρούμε την νίκη , την μεγάλη νίκη που ελάχιστοι πίστευαν ότι θα την ζούσαν. Μας το στέρησαν. Πάντα κάποιος θα αλλάζει το φινάλε όπως κάναμε και εμείς. Αλλάξαμε το φινάλε. Από καρδιάς όμως και από άποψη. Ποιοι? Μια χούφτα άνθρωποι , άγνωστοι μεταξύ τους ,αν και κατοικούσαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Μια χούφτα άνθρωποι με ιστορική συνείδηση που τους μπόλιασε αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια και που δεν θέλησαν να υποταχτούν παθητικά και να αφεθούν στη μοίρα που όριζαν οι άλλοι ,οι ανιστόρητοι. Και έγιναν πολλοί. αφού ήξεραν τι ήθελαν .
Όταν οι κάτοικοι ξέρουν τι θέλουν και βεβαιώνουν με ανιδιοτέλεια τον πόνο και τον καημό για την κοινωνία και τον τόπο τους, τότε διευκολύνουν τις διεργασίες για να καρποφορήσει το όποιο δίκαιο αίτημα .Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το ΟΡΑΜΑ για την γειτονιά της Ακαδημίας του Πλάτωνα.
Όλα θα ήταν, εντελώς διαφορετικά σήμερα, εάν δεν είχε γίνει η μεγάλη συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο, μια ,μουσική διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια κατασκευής Διοικητηρίου της Νομαρχίας. Τα σχέδια άλλαξαν και το Διοικητήριο θα γίνει νηπιαγωγείο. Η πρώτη μεγάλη και σπουδαία νίκη.
Τότε αντικρίσαμε και τις ανασκαφές ,τότε αντικρίσαμε και τον αρχαιολογικό θησαυρό, θαμμένο στην καρδιά του πάρκου, «ήσσονος αξίας » κατά τους υπευθύνους του Δήμου , και λοιπών Δημοσίων υπαλλήλων. Είχαν ξεκινήσει τα σχέδια τσιμεντοποίησης και κατασκευής μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ενός συγκροτήματος γραφείων, συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 19.000 τ.μ. της ετ.REDS , θυγατρικής του ομίλου Άκτορα του Γιώργου Μπόμπολα. Άρχισαν οι κινητοποιήσεις οι κατοίκων αφού η τότε δημοτική αρχή , όταν εννοούσε ανάπλαση , εννοούσε τσιμεντοποίηση . Κατανοήσαμε ολοι ότι, η υπεράσπιση των συμφερόντων της εταιρείας , για την πρώην Δημοτική αρχή , ηταν πάνω από την αναβάθμισης της ζωής των κατοίκων. Οι κάτοικοι της περιοχής με συγκεντρώσεις και πορείες έδειξαν ότι δεν θα επιτρέψουν τα σχέδια τσιμεντοποίησης ,ότι θα αγωνισθούν για τον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποφάσισαν να βάλουν φρένο στην κερδοσκοπική τσιμεντοποίηση που οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση.
Τα μέλη της ΕΚΑΠ άρχισαν και ξεσκόνισαν κυριολεκτικά τις οικοδομικές άδειες. Ο φάκελος πήγε στην βουλή , για να αποδειχθεί ότι είχε εκδοθεί παράνομη άδεια από την Πολεοδομία του δήμου Αθηναίων στην εταιρεία Reds για την οικοδόμηση 5όροφου κτιρίου στο οικόπεδο, δίπλα ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο. Η πρώην δημοτική αρχή φρόντισε τα "νώτα" της. Πέρασε με ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ την "τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Αθηναίων".
Η Επιτροπή κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα πήγε στη Βουλή και κατέθεσε τις προτάσεις της. Διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με την συμβολή αξιόλογων πνευματικών ανθρώπων που στάθηκαν στο πλευρό της. Η μεγάλη πίεση έφερε αποτέλεσμα .
Υπό πίεση έγινε επανέλεγχος του σχετικού φακέλου από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, η οποία και αναγκάστηκε να συναινέσει στην διακοπή των οικοδομικών εργασιών, καθώς διαπιστώθηκε ότι η σχετική άδεια εκδόθηκε χωρίς έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με ασάφειες και παραλείψεις στο τοπογραφικό διάγραμμά της.
Ένα παρελθόν με αγώνες, και αγώνες ,για να γράψουμε το παρόν αφού φτάσαμε στο ποθητό αποτέλεσμα , που είναι και ο προσδιορισμός της ελευθερίας μας. Παλεύουμε και θα παλεύουμε για την γη που αγαπάμε.
Αξίζουμε πολλά γιατί για ότι αγωνιστήκαμε ηταν πολύ μεγάλα. Ας γλεντήσουμε λοιπόν , ας χαρούμε την επιτυχία μας γιατί απλά μας αξίζει. Οι εκδηλώσεις χαράς στο αρχαιολογικό πάρκο μας είναι η επιβράβευση.