6.07.2011

Η επιστολή των κατοίκων σε Κακλαμάνη- Μπιρμπίλη



Αθήνα 26-02-2010                                        
Προς Δήμο Αθήνας, κ. Νικήτα Κακλαμάνη
4ο Διαμέρισμα Δ. Αθήνας, 
Κοινοποίηση: 
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής, Κα. Τίνα Μπιρμπίλη
Δημοτικές Κινήσεις Δήμου Αθήνας
ΜΜΕ, Αθλητικούς Συλλόγους,
Ένωση Γονέων και Συλλόγους Γονέων
Σχολείων 4ου Διαμερίσματος Αθήνας

Κύριοι
Εμείς κάτοικοι της Αθήνας, της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνα (και συγκεκριμένα των οικοδομικών τετραγώνων που περικλείονται από τις οδούς Λένορμαν – Αντιγόνης – Ιφιγένειας – Ηρούς – Ζηνοδώρου – Αίμωνος – Αμφιάραου – Κρέοντος – Κάδμου – Οιδίποδος - Λεάνδρου κλπ), διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη μελέτη «πολεοδομικής τακτοποίησης» της γειτονιάς μας, στην οποία οι υπηρεσίες σας προχώρησαν ερήμην μας.

Θεωρούμε ότι οι πρώτοι που έχουν λόγο για οποιεσδήποτε πολεοδομικές παρεμβάσεις στην γειτονιά είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που ζουν σε αυτή.Διαπιστώνουμε ότι οι τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδιασμού στις οποίες προχωράτε ουδόλως εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίες δεν είναι άλλες παρά η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων για κοινωφελείς σκοπούς:
·        πρώτιστα για την δημιουργία χώρων υψηλού πρασίνου και αναψυχής, ώστε να βελτιωθεί το επιβαρυμένο μικροκλίμα της περιοχής, τόσο από την ύπαρξη βιοτεχνιών όχλησης, από την έντονη μόλυνση λόγω της κυκλοφορίας (και βαρέων οχημάτων), αλλά κι από την συνολική αρνητική κατάσταση που έχει  διαμορφωθεί έπειτα από τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα.
·        για δημιουργία ήπιων αθλητικών υποδομών όπου θα βρίσκουν διέξοδο τα παιδιά μας, τα οποία είτε δεν έχουν ευκαιρία άθλησης, είτε αναγκαζόμαστε με επιβάρυνση χρόνου και χρημάτων να προσφεύγουμε σε λύσεις άλλων κοντινών δήμων
·        για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε σχολικές υποδομές
Θεωρούμε ότι οι παραπάνω ανάγκες δεν μπορεί να ικανοποιηθούν χωρίς ένα συνολικό σχεδιασμό όχι τακτοποίησης αλλά πραγματικής ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ της περιοχής, με κεντρικό άξονα το τι πραγματικά βελτιώνει την ζωή των κατοίκων, καθώς επίσης την ουσιαστική προστασία - ανάδειξη και ενοποίηση του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της περιοχής μας.
Ειδικότερα για την γειτονιά μας, με μεγάλη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχετε φροντίσει για την απαλλοτρίωση  της, εδώ και δεκαετίες και με  μεγάλους αγώνες των κατοίκων, δεσμευμένης περιοχής των «ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΩΝ», αλλά με τις παραλείψεις σας η συγκεκριμένη έκταση οδηγείται στην τσιμεντοποίηση, αρχής γενομένης από τα 7 στρέμματα στην πρόσοψη της οδού Λένορμαν.
Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι με τις διανοίξεις των οδών Ιφιγένειας, Ηρούς και Αντιγόνης, έτσι όπως προβλέπεται στο σχέδιό σας και με στοιχεία υπερβολής (31 και 38 μέτρα πλάτος), επιχειρείται η εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων και των εμπορικών χρήσεων που σχεδιάζονται στην γύρω περιοχή (εργοστάσια Μουζάκη – Λαναρά στην Κηφισού – Καβάλας) και όχι η πραγματική αποσυμφόρηση της γειτονιάς.
Ακόμα είναι εμφανές ότι προχωράτε σε διανοίξεις δρόμων και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από τα σχολεία της γειτονιάς (162ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο), χωρίς καν να πάρετε υπ’ όψη τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια των παιδιών μας αυτός ο σχεδιασμός.  
Αποτέλεσμα των παραπάνω σχεδιασμών είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της περιοχής, και η εξάντληση κάθε δυνατότητας αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων (που ακόμα υπάρχουν) με κοινωνικό πρόσημο.  
Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι απορρίπτουμε την πολεοδομική τακτοποίηση την οποία εμφανίσατε.

Απαιτούμε την άμεση κίνηση των διαδικασιών για την απαλλοτρίωση από τον Δήμο της Αθήνας  των «ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΩΝ». 

Ζητάμε την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της γειτονιάς μας για κοινωνικές χρήσεις, στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ  και όχι την παραχώρηση κάποιων μικροχώρων σαν φιλανθρωπία, με την τακτική της σαλαμοποίησης.

Ζητάμε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που να εξυπηρετούν τις δικές μας ανάγκες στην κίνηση μέσα στην γειτονιά, στην στάθμευση, στην ασφαλή διέλευση των παιδιών μας, στην μετακίνηση στα σχολεία, στο παιχνίδι. 
Δεν θα αποδεχτούμε τον εγκλωβισμό μας μέσα σε ένα εμπορικο-κυκλοφοριακό εφιάλτη (Καβάλας – Λένορμαν – Κηφισός), τα ΚΤΕΛ, τις νταλίκες και τις αποθήκες στο γύρω από εμάς ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.
Η γειτονιά μας θα παραμείνει γειτονιά και δεν θα μετατραπεί σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης τύπου «Γκάζι» και «Ψυρρή».
Σας καλούμε να αποσύρετε άμεσα το εν λόγω σχέδιο και να προχωρήσετε σε ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς της γειτονιάς.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να προσφύγουμε με κάθε νόμιμο μέσο ώστε να βάλλουμε φραγμό σε σχέδια που υποθηκεύουν την ζωή μας.
Οι κάτοικοι της περιοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια: