4.13.2011

"Το Δημόσιο Σήμα" ενώνει


Συμμετέχει και η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας
Κάτοικοι και επαγγελματίες του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, δυο τοπικές οργανώσεις, το «Δημόσιο Σήμα» και η «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά», η «Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», οι atenistas, το Διεθνές Μη κυβερνητικό δίκτυο «Ο Κόσμος της Αθήνας», με την συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και των χορηγών μας doxiadis+, diathlasis, ΓΙΑΛΥΨΟΣ ΕΠΕ, ERGOGREEN, ΕΚΚΑ, KS Construction, ADAP, θα συναντηθούμε την Κυριακή 17 Απριλίου για να φροντίσουμε και ν’ αναδείξουμε τον τόπο που κατά τον 5ο – 4ο π.Χ αι. οι Αθηναίοι ενταφίαζαν τους πολεμιστές και τους επιφανείς, δημόσιους άνδρες της πόλης, μέχρις ότου ξεκινήσουν οι σωστικές ανασκαφές.
Μια συμβολική πρωτοβουλία με άμεσα θετικά αποτελέσματα για το κέντρο της Αθήνας αναδεικνύει την επιθυμία μας να ζωντανέψουμε την πόλη, βάζοντας στο επίκεντρο την ιστορικότητα της γειτονιάς του Κεραμεικού και την υποχρέωση που έχουμε όλοι να σεβαστούμε και να αναδείξουμε τα αρχαία και τα νεότερα μνημεία μας.
Επιθυμώντας η ιστορία της πόλης μας να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, προγραμματίζουμε τον καθαρισμό και την προσωρινή διαμόρφωση του υπό απαλλοτρίωση οικοπέδου στο Δημόσιο Σήμα, που ορίζεται από τις οδούς Πλαταιών και Λεωνίδου, στον Κεραμεικό, θέλοντας να δείξουμε ότι τα ιστορικά μας μνημεία δεν είναι απόμακρο παρελθόν αλλά αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την ουσιαστική βελτίωση της ζωής στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11/4/2011 και η δράση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17/4/2011 με φυτεύσεις, ξεναγήσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ξεναγήσεις αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και προβολή του επίκαιρου Επιτάφιου Λόγου του Περικλή στο BIOS.

Με αυτή τη συμβολική κίνηση στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε Πολιτεία και πολίτες ως προς τη δημιουργική συνύπαρξη της αρχαίας, νεότερης και σύγχρονης κληρονομιάς στην καρδιά της πρωτεύουσας, προβάλλοντας το ιστορικό αλλά και σύγχρονο πρόσωπο της πόλης. Το φιλόδοξο εγχείρημά μας επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα διαδρομή μέσα στο κέντρο της Αθήνας, που θα γκρεμίσει την εικόνα της εγκατάλειψης και θα γεννήσει ευρύτερα θετικές προοπτικές.
Η ανάδειξη του Δημόσιου Σήματος μπορεί, 2500 χρόνια μετά,  να επανασυνδέσει τις γειτονιές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου με την Ακαδημία Πλάτωνος και το υπόλοιπο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας στους Αθηναίους, αλλά και στους επισκέπτες της πρωτεύουσας, μια ξεχωριστή διαδρομή που θα θέτει σε άμεση επικοινωνία την ιστορική μνήμη και το δυναμικά ζωντανό παρόν της πόλης μας.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: το Δημόσιο Σήμα γίνεται συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε ομάδες πολιτών, τοπικούς συλλόγους και πολιτιστικές εταιρείες που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια υπέρ μιας ενεργητικής κοινωνίας των πολιτών που διεκδικεί, προτείνει, πράττει! Λίγα λόγια για το Δημόσιο Σήμα
Το Δημόσιο Σήμα αποτελεί το σημαντικότερο δημόσιο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, τον κοινό τόπο ταφής των Αθηναίων πεσόντων στην μάχη (εξαιρουμένων των Μαραθωνομάχων).
Στο σημείο αυτό θεωρείται ότι ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο Επιτάφιο λόγο του για να τιμήσει τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου, το 431/430 π.Χ.
Το Δημόσιο Σήμα βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης, στο κράσπεδο της οδού που συνέδεε τον Κεραμεικό – και πιο συγκεκριμένα το Δίπυλο, μία από τις σημαντικότερες πύλες της αρχαίας Αθήνας – με την Ακαδημία Πλάτωνος. Κατά μήκος αυτής της οδού, γνωστής ως «Δρόμος» ή απλά ως «Κεραμεικός», είχαν επίσης ταφεί επιφανείς Αθηναίοι, όπως ο Περικλής, ο Κλεισθένης, ο Αρμόδιος, ο Αριστογείτων, ο Θρασύβουλος κ.α.,  καθώς και οι Λακεδαιμόνιοι πεσόντες στην μάχη κατά των Αθηναίων δημοκρατικών, το 403 π.Χ. Ο Κεραμεικός ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με το Δημόσιο Σήμα, και ο χαρακτηρισμός του από τον Θουκυδίδη ως το «κάλλιστον προάστειον της πόλεως» ασφαλώς αναφέρεται τόσο στην ομορφιά, όσο και στην ιδιαίτερη συμβολική σημασία του, ως τόπος ταφής ηρώων και σημαντικών δημοσίων ανδρών.
Στην σύγχρονη Αθήνα, το Δημόσιο Σήμα τοποθετείται κάτω και μεταξύ των οδών Πλαταιών και Σαλαμίνος, που ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και καταλήγουν στις γραμμές του τρένου, καθώς και κάτω από την οδό Μοναστηρίου, που αποτελεί την συνέχειά τους προς την Ακαδημία Πλάτωνος.
Τμήμα του Δημοσίου Σήματος έχει αποκαλυφθεί σε οικόπεδο στον αριθμό 35 της οδού Σαλαμίνος στον Κεραμεικό. Στο κεφάλαιο της τεκμηρίωσης στην έκθεση της ανασκαφής από τη Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  αναφέρεται ότι:
"Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός καμένων οστών (που αποδίδονται σε αρκετούς σκελετούς στιβαρών ανδρών) στις επιχώσεις των χώρων και κυρίως στην κατά χώραν στρώση, με κτερίσματα χωρίς ίχνη καύσης (που παραπέμπει σε πιθανή μεταφορά νεκρών από μακρινό σημείο), ο μεγάλος αριθμός ταφικών αγγείων και οστράκων (ερυθρόμορφων και λευκών ληκύθων) με σκηνές μάχης και αποχαιρετισμού, ο αποκλεισμός της ταύτισης των αρχιτεκτονικών στοιχείων με ναόσχημο κτίσμα, η μορφολογική ομοιότητα των κτισμάτων με τάφους τύπου "θήκης" και ο υπόγειος - εντός ορύγματος - χαρακτήρας του μνημείου, οδηγούν στο να αναγνωριστούν τα αποκαλυφθέντα αρχαία ως πολυάνδρια".
Πρόσφατα βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα  σε οικόπεδο στην οδό Μυκάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: