4.08.2011

Λεφτά υπάρχουν για τους Λαχανόκηπους

Το ποσό των 260 εκατ. ευρώ διαθέτει το "Πράσινο ταμείο" του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα έσοδα της νομιμοποόησης  των ημιυπαίθριων χώρων και προορίζονται για αναπλάσεις εντός των πόλεων, ειδικά σε υποβαθμισμένες περιοχές, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού, Τ. Μπιρμπίλη. Οι δήμοι, στην περίπτωση που διαθέτουν αδόμητες ή πράσινες περιοχές και θέλουν να τις αναπλάσουν μπορούν να καταθέσουν τα σχέδια τους στο ΥΠΕΚΑ και να χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο ταμείο.


Αυτό το "εργαλείο", ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης,  προτρέπει το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη να χρησιμοποιήσει ο δήμος Αθηναίων στην περίπτωση των Λαχανόκηπων ("Περιβολάκια")  μίας  έκτασης περίπου 25 στρεμμάτων, ώστε να γίνουν οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που εκκρεμούν από το ...1968 και να μετατρεπεί η περιοχή σε χώρου πρασίνου και αθλητισμού.  Ήδη σήμερα η ύπαρξη αυτής αδόμητης έκτασης, που είναι βορείως του Αρχαιολογικού Άλσους και εφάππτεται της Λένορμαν, σύμφωνα με τους κατοίκους, "ρίχνει" τη θερμοκρασία κατά 4 βαθμούς κελσίου το Καλοκαίρι.  Είναι δηλαδή μαζί με το πάρκο, μια ανάσα στο Κέντρο της Αθήνας , ειδικά μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα, το 2007.


Το ερώτημα για το δήμο Αθηναίων είναι απλό: πράσινο ή τσιμένο;

Εμείς πάντως , αυτή την Κυριακή , στις 12.00 το μεσημέρι, έξω από τα σχολεία , στους Λαχανόκηπους,("Περιβολάκια") διαδηλώνουμε για το πράσινο, τη ζωή μας και την ιστορία που κρύβει αυτός ο τόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: