4.01.2011

"Όχι" στην πρόταση του Δήμου για τους Λαχανόκηπους


      Ανακοίνωση της "Ανοιχτής Πόλης" για την Ακαδημία Πλάτωνος
1.  1.Θέλουμε κατ’ αρχήν να κάνουμε γνωστό στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ότι τα θέματα που αφορούν στην Ακαδημία Πλάτωνος πήραν δημοσιότητα και αντιμετωπίστηκαν από τη δραστήρια Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής, η οποία απέτρεψε, με τους αγώνες της, την οικοδόμηση του κτιρίου της Νομαρχίας στην περιβάλλουσα περιοχή, έθεσε το θέμα της παράνομης οικοδόμησης του κτιρίου της εταιρείας REDS σε χώρο μη οικοδομήσιμο κατά το ΓΠΣ , καθώς και την ανάγκη διεύρυνσης και ενοποίησης του Αρχαιολογικού Άλσους και σχεδιασμού της γειτονιάς, με συνεκτίμηση των δεδομένων της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων (Κεραμεικός – Ακαδημία Πλάτωνος – Ιππείος Κολωνός).
Η Ανοιχτή Πόλη έχει παρακολουθήσει το θέμα σε όλες τις φάσεις του και έχει καταθέσει θέσεις και προτάσεις, μετέχοντας στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που απέδωσαν στη διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου με απαλλοτριώσεις οικοπέδων από το ΥΠΠΟΤ. Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ γι’ αυτή την απόφαση μετείχαν τόσο η Ανοιχτή Πόλη όσο και η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος.

2.  2. Τα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά στην Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο , το οποίο είναι αρμόδιο για τη λήψη απόφασης. Δεν έχουμε λάβει τις ειδικότερες εισηγήσεις για τα θέματα  Α, Β, Γ - μόνο το γενικό εισηγητικό. Με βάση αυτό θέλουμε να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας με το σημείο ΙΙ του θέματος Α, γιατί αφορά στην αποδοχή της άρσης απαλλοτρίωσης του χώρου των «λαχανόκηπων», ζωτικού πνεύμονα για κοινόχρηστο πράσινο και αθλητικές δραστηριότητες.

3.  3. Η μελέτη του ΥΠΕΚΑ δεν μας είναι γνωστή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μας  βρίσκει αντίθετους η άποψη της υπηρεσίας που «Διατυπώνει επιφυλάξεις όσον αφορά στην επιλογή αλλά και στη δυνατότητα χρήσης των διατάξεων του Ν2508/1997, γενικότερα, και επί πλέον αντιρρήσεις όσον αφορά την καταλληλότητα/αποτελεσματικότητα των διατάξεων αυτών για τη Γειτονιά Ακαδημία Πλάτωνος»
Η Ανοιχτή Πόλη έχει υποδείξει  την ανάγκη να εισαχθεί στο σχεδιασμό ο Ν. 2508/1997 που αφορά στις αναπλάσεις και σε εργαλεία απόκτησης δημόσιας γης.

  4. Είχαμε εξ’ αρχής επιμείνει στην ανάγκη να σχεδιαστεί η περιοχή σε συνεργασία ΥΠΠΟΤ – ΥΠΕΚΑ και Δήμου Αθήνας, όπως σαφώς επιβάλλεται από τον χαρακτήρα της. Η πρόταση της υπηρεσίας του Δήμου μάς βρίσκει αντίθετους γιατί εφαρμόζει το Ρυθμιστικό του 1968, που είναι απολύτως ακατάλληλο για τα σημερινά δεδομένα.
Επαναφέρουμε την ανάγκη συνεργασίας των αρμοδίων φορέων ώστε ο χρόνος της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών να αξιοποιηθεί για τη μελέτη και θεσμοθέτηση νέου πολεοδομικού σχεδίου και νέων όρων δόμησης στην περιοχή. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αγαπητή Κυρία Παπακωνσταντίνου για τα πράκτικά, είχε στην διάθεση της τους φακέλους ένα 4 μηνο τουλάχιστον τώρα και δεν τους προωθουσε προκειμένου να λήξει ο χρόνος που είχε οριστεί για της ενστάσεις. Τα παρέδωσε 8 μέρες μόλις πριν την λήξη της προθεσμίας ώστε να παρεμποδίσει την διαδικασία. Περιτό να πω στους φίλους κατοίκους πια είναι η κυρία. Νομίζω την γνωρίζουμε όλη πια είναι και τι συμφέροντα εξυπηρετεί. Ηταν και ο λόγος που έγινε καυγάς στην συνεδρίαση η "Κυρία" δέχτηκε φραστική επίθεση για τις μεθοδέυσεις της.

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα μας το έπαιζε εύθικτη και υπεράνω η κυρά πονήρω, για να μη γράψω τίποτα χειρότερο.

Γιάννης Π.