12.22.2010

Πράσινο αντί για τσιμέντο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αλλον ένα περίπατο με αρχαιότητες αποκτά η Αθήνα. Θα ξεκινάει από τον Κεραμεικό, την οδό Πειραιώς, και θα καταλήγει στην οδό Κρατύλου στο περιστύλιο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου στην αρχαιότητα συναντιούνταν οι σοφοί και αντάλλασσαν τις σκέψεις τους.
Σε 130 στρέμματα θα εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, δίνοντας πνοή στην υποβαθμισμένη περιοχή Σε 130 στρέμματα θα εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, δίνοντας πνοή στην υποβαθμισμένη περιοχή Πρόκειται για μια γενναία απόφαση, που λήφθηκε ομόφωνα χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αφορά την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εντάσσονται επιπλέον 10 στρέμματα ιδιοκτησιών, που θα απαλλοτριωθούν, αλλά και 6 ακόμη στρέμματα πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, για να μετατραπούν σε πράσινο. Παράλληλα, προωθείται ένα σχέδιο ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων, που έχουν τα τελευταία χρόνια αποκαλυφθεί, όπως αυτά του Δημοσίου Σήματος και άλλων παρόδιων νεκροταφείων.

Ανάμεσα στα απαλλοτριωτέα, το μεγαλύτερο οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας REDS (ΑΚΤΩΡ Α.Ε.), στο οποίο επρόκειτο να κτιστεί ένα πενταώροφο κτήριο γραφείων. Προηγήθηκε, όμως, ανασκαφή και βρέθηκαν τάφοι, που δεν κρίνονται ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας. Ωστόσο, το ακίνητο, συνολικής έκτασης 6.668 τ.μ., εισχωρεί κατά το μεγαλύτερο τμήμα του στον αρχαιολογικό χώρο. «Απέχει λίγα μόνο μέτρα από την Ιερά Οικία, το σημαντικότερο μνημείο της Ακαδημίας Πλάτωνος», σύμφωνα με την έφορο Εφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη. Γι' αυτό κρίθηκε απαλλοτριωτέο ως προς τα 5.520 τ.μ. του, που μπαίνουν στο όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Απαλλοτριώνονται επίσης μερικές μικρές ιδιοκτησίες επί της οδού Φάωνος και εξαιρούνται της παλιάς απαλλοτρίωσης μόνο κάποια ακίνητα επί της οδού Πλάτωνος, γιατί δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί η οδός που διέρχεται από εκεί, ώστε να ενταχθούν και αυτά στον αρχαιολογικό χώρο. Ετσι, επεκτείνεται το αρχαιολογικό πάρκο, που σήμερα είναι ανοικτό και επισκέψιμο σε έκταση 130 στρεμμάτων. Στα 30 στρέμματα έχει χωροθετηθεί ήδη το Μουσείο της πόλης των Αθηνών, η ανέγερση του οποίου βρίσκεται στα χαρτιά εδώ και 40 χρόνια. Με μία χορηγία της Νομαρχίας Αθηνών, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, δρομολογούνται οι μελέτες ανέγερσης του κτηρίου, σύμφωνα με τη γ.γ. του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη.
Ολο αυτό το σχέδιο έχει στόχο την ανάπλαση και αναβάθμιση της υποβαθμισμένης αυτής περιοχής. Για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με τις αντίστοιχες του υπουργείου Περιβάλλοντος και την εταιρεία Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας. Τα δύο υπουργεία έχουν αναλάβει εξ ημισείας και το κόστος των απαλλοτριώσεων, που έχει εκτιμηθεί στο ποσόν των 3.617.790 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων ανέλαβε να διαμορφώσει μια πορεία αρχαιολογικής διαδρομής από τον Κεραμεικό μέχρι την Κρατύλου, μέσω της οδού Πλαταιών. Δεν προβλέπονται επί του παρόντος πεζοδρομήσεις και άλλες πολυδάπανες παρεμβάσεις. Η πορεία θα σημανθεί επί της ασφάλτου με κάποιο χρώμα, θα γίνουν κάποιες φυτεύσεις, φωτισμοί μνημείων τις βραδινές ώρες και κυρίως θα αναρτηθούν ενημερωτικές πινακίδες, ώστε να μαθαίνει ο περιπατητής την ιστορία του αρχαίου δρόμου και 20 από τα 100 μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή.
Μελλοντικά δεν αποκλείεται να πεζοδρομηθούν η Πλαταιών και η Κρατύλου. Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει προτείνει την κατάργηση της οδού Δράκοντος-Κρατύλου, που τέμνει σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να υπάρξει έξοδος στην εθνική οδό. Ο ΟΑΣΑ, όμως, δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αυτό θετικά, γιατί χρησιμοποιεί το δρόμο αυτό για τα λεωφορεία του. Υπέρ της επέκτασης του αρχαιολογικού χώρου στο ακίνητο ιδιοκτησίας REDS τάχθηκε η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοικτή Πόλη» του Δήμου Αθηναίων, Ελένη Πορτάλιου, όπως και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. *

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας υποθέσουμε ότι αδιαφορούσαμε για τον τόπο μας και η Reds είχε τώρα χτίσει το μεγαθήριό της δηλ τα γραφεία πολυτελείας.
Τι θα τα έκανε; ΄Ηδη από το 2009 και το 2010 ακόμα χειρότερα, υπάρχει κρίση για τα γραφεία.Οι εταιρίες κλείνουν η φεύγουν από την Ελλάδα.
Εξαιρετικά δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, να βρεθεί αγοραστής στην παρούσα κακή οικονομική κατάσταση που όλοι λένε ότι θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

Η Reds θα είχε σπαταλήσει πολλά χρήματα για το κτίσιμο και θα εξακολουθούσε να ξοδεύει για τη φύλαξη του άδειου κτιρίου της,
χώρια το άγχος των μετόχων.

Γιαυτό πιστεύω ότι οι μέτοχοι της Reds πρέπει να μας χρωστούν ευγνωμοσύνη, εικόνα πρέπει να μας κάνουν. γιατί με τις κινήσεις μας γλύτωσαν τα χειρότερα.

Βλέπω στο κείμενο, ότι πάνω από ένα στρέμμα ,μάλλον προς τη Φάωνος, δεν θα απαλλοτριωθεί θα παραμένει στην ιδιοκτησία της Reds.
Μάλλον κάποια συμφωνία έχει γίνει. εμετάλλευση χώρων στάθμευσης του μουσείου ; κάτι άλλο; θα δούμε .
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι κάτι παράλογο που θα μας βάλει πάλι σε μπελά.

Μαρία

jeta είπε...

Αχ Μαρία, Μαρία, πόσο δίκιο έχεις Ένα love story τόσων χρόνων δύσκολα τελειώνει.
Σε αναμονή

jeta είπε...

Kαλά Χριστούγεννα,ή Feliz Navidad, ή Joyeux Noel,ή Buon Natale,ή Merry Christmas,ή Feliz Navidad para todos ,η Hauskaa Joulua Sheng Tan Kuai Loh,
η Sretan Bozic,η Bara Din Mubarrak Ho και τέλος God Jul.

Από το protagon.

Κάτω από την γέφυρα τής Κατεχάκη
Σ ένα ωραίο γκραφίτι,

Διάβασα το πιό όμορφο απ όσα εχω δει Γραμμένα στούς τοίχους από πιτσιρικάδες.Έλεγε
«Η εκδίκησή μας θάναι η ευτυχία».

Ευχές σε όλους ,ευχές μόνο ευχές.