Προτάσεις για τη σωτηρία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας
Τα αποτελέσματα της δημόσιας συζήτησης
Ο σύλλογος Παναθήναια και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MOnuMENTA διοργάνωσαν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010 δημόσια συζήτηση με θέμα «Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές 2010». Στη συζήτηση κλήθηκαν και συμμετείχαν υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες της Αττικής, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου που παρά τη βροχή ξεπέρασε τα 140 άτομα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν από τους υποψηφίους οι τρόποι επίλυσης της ανεξέλεγκτης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ιστορικό κέντρο.
Τη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου ξεκίνησε η εκπρόσωπος της MOnuMENTA η οποία παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση του ιστορικού κέντρου, όπου καθημερινότητα πια αποτελούν η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα (εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία, παράνομη δράση μεταναστών, κλοπές), η υποβάθμιση κάθε ποιότητας ζωής (έλλειψη καθαριότητας, έλλειψη υποδομών, εγκαταλειμμένα κτήρια, απειλούμενοι ελεύθεροι χώροι, θόρυβος), η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (εκμετάλλευση ανθρώπων, έλλειψη ασφάλειας, έλλειψη ελευθερίας κίνησης), οι άστεγοι, η εκδίωξη των πραγματικών κατοίκων των περιοχών αυτών και η παράδοσή των περιοχών στα κέντρα διασκέδασης και στις κτηματικές εταιρείες. Η MOnuMENTA και ο σύλλογος Παναθήναια ζήτησαν την επίλυση του προβλήματος, την επαναφορά του ιστορικού κέντρου στην ανθρώπινη διάστασή του, διαφωνώντας με οποιαδήποτε ενέργεια που θα εκδιώξει τους κατοίκους, θα εκδιώξει τους λεγόμενους ανεπιθύμητους, θα αλλοιώσει την ταυτότητα του ιστορικού κέντρου.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι που παραβρέθηκαν πρότειναν τα εξής: Ο Γιώργος Καμίνης, επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη», έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη ενίσχυσης της κατοικίας μέσω μιας στεγαστικής πολιτικής που ποτέ δεν υπήρξε στον δήμο της Αθήνας, ο Λευτέρης Σκιαδάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, εκπροσώπησε τον Νικήτα Κακλαμάνη του οποίου η απουσία προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής και μίλησε για λύσεις που στηρίζονται στο τρίπτυχο κοινωνία-πολεοδομία-αστυνομία. Η Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια δήμαρχος από την «Ανοιχτή Πόλη», έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων για τα οποία είναι αρμόδιος ο δήμος, όπως είναι η καθαριότητα, ο εξωραϊσμός, η απομάκρυνση των νυχτερινών κέντρων, η διοργάνωση εκδηλώσεων και οι χρήσεις γης. Οι Γ. Αμυράς με τον συνδυασμό «Μένουμε Ελλάδα» και Πέτρος Κωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πρότειναν ο πρώτος την ενεργοποίηση των πολιτών και ο δεύτερος την άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών και τη χορήγση ασύλου.
Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες που συμμετείχαν ήταν οι Γρ. Ψαριανός (Αττική Γη), Κώστας Διάκος (Οικολόγοι Πράσινοι), Νίκος Μπελαβίλας (Ελεύθερη Αττική) Χρ. Κουρούσης (συνδυασμός Γ. Δημαρά) και ο Γιάννης Μηλιός υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Αλέξη Μητρόπουλο, οι οποίοι επεσήμαναν την επιδείνωση της κατάστασης στο κέντρο λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων της Κυβέρνησης, την καλλιέργεια φόβου, τη μεθοδευμένη απαξίωση των περιοχών και πρότειναν την ενεργοποίηση των πολιτών, την ενίσχυση των θεσμών, την εξασφάλιση πόρων, την ενίσχυση της κατοικίας, τη χορήγηση ασύλου και στέγης στους μετανάστες, την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών κ.ά.
Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στους κατοίκους των περιοχών οι οποίοι εξέφρασαν για άλλη μια φορά τον θυμό τους για την ανυπαρξία μέτρων και την αδιαφορία της Πολιτείας. Μια γενική διαπίστωση είναι η απογοήτευση των κατοίκων από τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, με αποτέλεσμα να μην πιστεύουν ότι υπάρχει υποψήφιος που θα δώσει λύση και το χειρότερο ότι η αγανάκτησή τους δεν στρέφεται μόνο ενάντια στους πραγματικά υπαίτιους της κατάστασης αλλά και στις ευπαθείς ομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου