5.19.2009

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Δελτίο Τύπου


Στη συνοικία μας έχει σωρευτεί μεγάλος όγκος προβλημάτων που την έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση. Υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατοικίας, του Αρχαιολογικού χώρου, των κοινωνικών συνθηκών και των χώρων που συγκεντρώνονται διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Επισήμως αυτή η υποβάθμιση αναγνωρίζεται από το 1988 στο κείμενο και τις προτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων. 21 χρόνια τώρα καμία ουσιαστική ενέργεια από πλευράς Δήμου ανάλογη της σοβαρότητας των προβλημάτων δεν έχει προωθηθεί.
Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες μιας εντεινόμενης προσπάθειας άλωσης κάθε αδόμητου χώρου – ανάμεσά τους και πολλών χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστων, που όμως δεν έχουν απαλλοτριωθεί από το Δήμο, όπως τα 25 στρ. στους Λαχανόκηπους - για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων που «πουλάνε» και με πρόσχημα μια ανάπτυξη μακριά και σε αντίθεση από τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της συνοικίας αλλά και της πόλης συνολικά.

Ένα από τα πρόσφατα επεισόδια στο σίριαλ αυτό έχει τον τίτλο «ΝΕΟ ΠΕΝΤΑΟΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΦΑΩΝΟΣ & ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ», ιδιοκτησίας REDS Α.Ε., μέσα στη Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου.

Η ιστορία ξεκινά το 2000, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού με απόφασή του επεκτείνει τα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου εξαιρώντας μια σειρά εκτάσεις που οι κάτοικοι διεκδικούσαν τη συμπερίληψή τους. Μεταξύ αυτών είναι και η έκταση που σχετίζεται με το πιο πάνω κτίριο και εισέρχεται στην κυριολεξία μέσα στο σώμα του Αρχαιολογικού Χώρου (διάγραμμα ΦΕΚ 393/Β/2000).
Επισημαίνεται ότι το όριο επέκτασης του Αρχαιολογικού Χώρου διαμόρφωσε νέα δεδομένα σε σχέση με το ισχύον από το 1968 σχέδιο πόλης (κυκλοφοριακό δίκτυο και οικοδομικά τετράγωνα) και θα έπρεπε ο Δήμος να προχωρήσει σε τροποποίησή του, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Στη συνέχεια, το 2003, με το σκεπτικό του καθορισμού Ζώνης Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου διαμορφώνεται εισήγηση της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων για τη μείωση των υψών σε μια ζώνη γύρω από αυτόν. Επίσης, συντάσσεται εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ για τον καθορισμό χρήσεων στη Ζώνη Προστασίας.
Και γίνεται ένα από τα θαύματα που έχουν συνηθίσει πολιτισμός και πολίτες.
Η κρίσιμη ζώνη νότια και σε επαφή με τον Αρχαιολογικό χώρο, προς τη Λ. Αθηνών, που προστατεύονταν από το θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Αθηναίων ως «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ» (χάρτης Π.1 του Γ.Π.Σ.), παίρνει τη χρήση «ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ» για λόγους προστασίας!!
Το 2004 οι πιο πάνω ρυθμίσεις δημοσιεύονται ως Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 911/Δ/13-10-2004).

Το 2005, η ΤΕΒ Α.Ε., μητρική των εταιρειών ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και REDS Α.Ε., προχωρά σε προσύμφωνο αγοράς του οικοπέδου. Το οικόπεδο αγοράζεται οριστικά από τη REDS το 2006.

Το 2007 κατατίθεται από την ιδιοκτήτρια εταιρεία στο Υπουργείο Πολιτισμού αίτηση έγκρισης ανέγερσης κτιρίου. Εκδίδεται Απόφαση έγκρισης τον Απρίλιο του 2007 με κάποιους ελάχιστους όρους προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου ενάντια στην οποία η εταιρεία προσέφυγε με Αίτηση Θεραπείας, την οποία και κέρδισε. Η νέα Απόφαση απαλείφει τις κυρίως υποχρεώσεις για τις αποστάσεις του κτιρίου από το κηρυγμένο όριο απόλυτης προστασίας, τη διαμόρφωση πρασιών – πεζόδρομων και τη δενδροφύτευση, παραγνωρίζοντας ότι στην περιοχή δεν υφίσταται σχέδιο πόλης παρά μόνο στα χαρτιά.

Το 2008 εκδίδεται η 579/14-5-2008 Οικοδομική Άδεια από την Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η Άδεια είναι για κτίριο 19150 τ.μ., όγκου 70.283 κ.μ. και με υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων 380 θέσεων, σε περιοχή χωρίς διαμορφωμένο οδικό δίκτυο, με αποστάσεις κτιρίου 4,80- 5,00 μ. από το κηρυγμένο όριο απόλυτης προστασίας και οδική εξυπηρέτηση κατά τις βόρειες πλευρές του μέσα από τον Αρχαιολογικό Χώρο !!

Οι κάτοικοι μέσα από την Επιτροπή Κατοίκων Ακ. Πλάτωνος άρχισαν να κινητοποιούνται από το Νοέμβριο του 2008 όταν αντιλήφθηκαν τις εκσκαφές στο χώρο. Με την έντονη παρουσία τους στις συζητήσεις της αρμόδιας επιτροπής της Νομαρχίας Αθηνών, όπου είχε φθάσει ο φάκελος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, και τη συμπαράσταση που βρήκαν από συμβούλους των παρατάξεων «Ενεργοί Πολίτες» και «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις ασφυκτικές πιέσεις για λήψη απόφασης και να σταματήσει προς το παρόν η συζήτηση.
Όσο οι κάτοικοι απευθυνόντουσαν σε διάφορες Υπηρεσίες, όσο συγκέντρωναν στοιχεία με πολύ δυσκολία και εμπόδια, τόσο αναρωτιόντουσαν αν όλα αυτά, είναι όντως παράτυπα έως παράνομα ή μήπως οι ίδιοι δεν γνωρίζουν από πολύπλοκες διαδικασίες και νομοθεσίες.

Στις 24 Μαρτίου 2009 κατατίθεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, Περικλή Κοροβέση και Άννα Φιλίνη ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και Εσωτερικών για όλα τα πιο πάνω ζητήματα.
Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι για τις χρήσεις γης που πρότεινε το 2003 - 2004 τηρήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου, κάτι που δεν ισχύει όπως προκύπτει από το χάρτη που συνοδεύει το Σχέδιο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά ότι κινήθηκε στο πλαίσιο των Υπουργικών Αποφάσεων του 2000 και 2004 για να δώσει την άδεια να ανεγερθεί μεγαθήριο σε απόσταση ενός δωματίου από το όριο προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα, αναγνωρίζει την ύπαρξη προβλημάτων με το ρυμοτομικό και υπόσχεται ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της περιοχής.
Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά ότι η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων με επείγον σήμα της στις 30 Απριλίου σταματά τις εργασίες εκσκαφών γιατί η έκδοση της οικοδομικής άδειας έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και γιατί το τοπογραφικό διάγραμμα της άδειας έχει ασάφειες και παραλείψεις. Σοβαρότατες παραβάσεις λένε οι ειδικοί.

Οι κάτοικοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ο αγώνας μας για:
- την πραγματική προστασία και αναβάθμιση του σημαντικού Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνα
- τη σωτηρία των τελευταίων αδόμητων χώρων όλης της πόλης
θα είναι δύσκολος και συνεχής. Γνωρίζουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε ταυτόχρονα και τη μεγάλη αξία των μικρών επιτυχιών μας.

Η επιτυχημένη πορεία κατοίκων με τα παιδιά τους από την πλατεία Αγίου Γεωργίου προς το Πάρκο, η συγκέντρωση στην πλατεία Πλάτωνα και η συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων που οργανώθηκαν στις 9 Μαΐου είναι απλά ένας ακόμη κρίκος.

Επιτυχία του αγώνα μας θεωρούμε και την ψήφιση απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, για 1 χρόνο, σε μια ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Αρχαιολογικό χώρο προκειμένου να γίνει τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Οι πρώτες προτάσεις όμως που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι θέλουν απλά μια τακτοποίηση της κατάστασης και όχι προστασία και αναβάθμιση της περιοχής.

Οι κάτοικοι της περιοχής θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και ζητάμε:

• Να αποσυρθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση του 2004 με τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για τη Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου. Οποιαδήποτε πρόταση, εφ΄ όσον ισχύει η έωλη αυτή απόφαση, δεν θα είναι παρά στάχτη στα μάτια μας και δεν θα την δεχτούμε.

• Η άμεση προώθηση Τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης να συνοδευτεί από Μελέτη Ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνος με επίκεντρο τον Αρχαιολογικό χώρο και στόχους:
1. Την επέκταση, ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου. Την εφαρμογή του προγράμματος της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας έτσι όπως προβλέπεται στο νόμο.
2. Τη δημιουργία μεγάλων ελεύθερων χώρων σε κοινή χρήση με τη μορφή συνεχούς δικτύου αναψυχής, κοινωφελών λειτουργιών όπως σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, και πρασίνου.
3. Την αύξηση του δημόσιου χώρου με ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων και αναβάθμιση της αισθητικής των περιοχών κατοικίας.
4. Τη μείωση των Συντελεστών Δόμησης και των υψών.
5. Την οργάνωση των δικτύων μεταφορικής υποδομής, συγκοινωνίας και στάθμευσης με γνώμονα τη συνοχή της συνοικίας και όχι το διαμελισμό της.

• Τη θεσμική εξασφάλιση και κατοχύρωση όλων των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων.

• Την απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων με άμεση προτεραιότητα στην έκταση 25 στρ. των «Λαχανόκηπων» και του παλαιού κτιρίου επί της πλατείας Πλάτωνος.

• Τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή κτιρίου γραφείων της Νομαρχίας, στις οδούς Αίμωνος – Ευκλείδου – Δημοσθένους, σε χώρο σχολείου.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

2 σχόλια:

koskit69 είπε...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γειτονιά μας πρέπει να γίνει μία από τις 10 καλύτερες γειτονιές του λεκανοπεδίου, για αρχή,(δανείζομαι το πρόσφατο debate (sic) των 10 μεγαλύτερων Ελλήνων) με στόχο να μπει στην πρώτη τριάδα. Για να φτάσει όμως εκεί, χρειάζεται πρώτα πολιτική βούληση και κατόπιν την ολόψυχη "συνδρομή" ΟΛΩΝ των κατοίκων της!!! Η Ε.Κ.Α.Π πολεμά και στα 2 "μέτωπα". Οι κάτοικοι σιγά-σιγά αναθεωρούν και συντάσσονται στον τίμιο αγώνα μας. Οι εκλεγμένοι εκπρώσωποι-αντιπρόσωποι του λαού, πλην ελαχίστων, είναι ... αλλού!!!! Πότε θα καταλάβουμε ότι αυτός ο σηψαιμικός υμένας που διατηρεί η ελιτοκρατία/εταιρειοκρατία πρέπει να σπάσει και μέσα της να εκκολαφθούν αντιλήψεις, ιδέες και δράσεις για το ΚΟΙΝΟ καλό και την ΚΑΛΙΣΤΗ ποιότητα ζωής και ασφάλειας που ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να διαβιούμε;

Ν. Θεοδωράκης είπε...

Το διεκδικούμε με τον τίμιο αγώνα μας. Θα τα καταφέρουμε Κώστα, φτάνει να είμαστε ενωμένοι στον κοινό αγώνα.