1.25.2009

Συζητάμε τις προτάσεις της δικής μας ανάπτυξης

Λίγα λόγια για την καθυστέρηση αναρτήσεων. Δίκιο έχουν οι φίλοι που επισημαίνουν πως το blog έχει μέρες να ενημερωθεί. Ζητούμε συγγνώμη αλλά ήταν αδύνατον εξαιτίας πολλών προβλημάτων και έλλειψης χρόνου. Εργαζόμενοι είμαστε όλοι και καταλαβαινόμαστε. Επιστροφή λοιπόν στα δικά μας.
Είναι βέβαιο ότι απαιτείται η ενεργοποίηση όλων μας στο στόχο του οικοπέδου της Νομαρχίας αλλά και της συνολικής πρότασης για την Ακαδημία Πλάτωνα. Η πρώτη συζήτηση μεταξύ μας έγινε και οι πληροφορίες για το μέλλον της περιοχής μας δεν είναι ευχάριστες. Καθώς ορισμένοι έχουν ιδέες για εμπορικό κέντρο...
Φαίνεται πως και για τη γειτονιά μας υπάρχει ένα μεγάλο "μυστικό" που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί Η εμπειρία από τον αγώνα στον Ελαιώνα είναι πολύτιμη για όλους μας. Και όπως πρόσφατα διαβάσαμε στον τύπο (δέστε και στο blog του Ελαιώνα: http://elaionas.wordpress.com) τα ΚΤΕΛ θα μετακομίσουν εκεί ενώ στη δική μας γειτονιά οι υπερ-εργολάβοι ονειρεύονται εκατοντάδες τόνους μπετόν και γυαλιού για την υλοποίηση της "ανάπτυξης" τους.
Λοιπόν οι πρώτες προτάσεις από τη δική μας πλευρά για ολόκληρη την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα έχουν ήδη συζητηθεί από τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων και σύντομα ελπίζουμε θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο 4ο διαμέρισμα μέσα στον Φεβρουάριο. Συγκέντρωση που φυσικά θα ανακοινωθεί με όλους τους τρόπους για την ενημέρωση των κατοίκων. Ας μην ξεχνάμε πως πρόσβαση στο Internet δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι. Η πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ πρέπει να μας απασχολήσει γιατί δεν αποκλείεται σύντομα να αποφασίσουμε και για αυτό. Πριν όμως από την προσφυγή και για έχει τύχη πρέπει να κινητοποιηθούμε. Δυστυχώς χωρίς αγώνες κανείς με καρέκλα εξουσίας, μικρής, τοπικής ή μεγάλης κεντρικής, δεν ακούει λέξη από δίκαια αιτήματα των κατοίκων.
Για το οικόπεδο της Νομαρχίας απαιτείται εγρήγορση. Μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την Κ.Ε.Δ για το οικόπεδο που ζητά ως ανταλλαγή η Νομαρχία. Πρέπει να πιέσουμε πάλι για την ανέγερση πρότυπου περιβαντολλογικού-πολιτιστικού παιδικού σταθμού-νηπιαγωγείου και τη σύνδεση του οικοπέδου με το φυσικό του χώρο, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Προτάσεις για πεζοδρομήσεις μέρους των οδών Ευκλείδου, Αίμωνος και Δημοσθένους έχουν επίσης συζητηθεί.
Καλό θα ήταν να κατατεθούν και σε αυτό το χώρο δημόσιου διαλόγου ορισμένες προτάσεις, πέρα από προβληματισμούς, γκρίνιες ή χαρακτηρισμούς.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα.

Ανώνυμος είπε...

Στου κουφού την πόρτα...παρ' την πόρτα και φύγε....λέγαμε μικροί!!!

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να είμαι πολεοδόμος ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα του mpapa και προτείνω :
Ολόκληρη η Τριπόλεως από Λένορμαν μέχρι Μοναστηρίου και ολόκληρη η Ευκλείδου από Μοναστηρίου μέχρι Λένορμαν να γίνουν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.
Πεζόδρομος να γίνει η Αίμωνος από Τριπόλεως μέχρι Ευκλείδου.
Απαραίτητη προυπόθεση η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης για τα αυτοκίνητα των κατοίκων.
Τα σχολικά όπως και τα αυτοκίνητα των δασκάλων στα προαύλια των σχολείων τους.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρωματικά:
Πεζόδρομος και η Δημοσθένους από Τριπόλεως μέχρι Ευκλείδου.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.

ΣΥΜΕΝΗΣ ΟΜΗΡΟΣ είπε...

Επανέρχομαι στο θέμα της Λακωνικής σχολής του ΙΩΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΗ που μαζί με τον Παιδικό σταθμό της ενοχλεί σε αφάνταστο βαθμό όλο το οικοδομικό τετράγωνο,ή μάλλον ολόκληρη την περιοχή μας.Δεν διαθέτει χώρους στάθμευσης για τα 15 περίπου σχολικά ,που κινούνται με πετρέλαιο.
Τα πρωινά είναι κλειστοί οι στενοί δρόμοι γύρω απο τά τσιμεντένια του κτήρια, (Θεμισκύρας,Λεβιδίου,πεζόδρομος Αγίου Ανδρέου και Αίμωνος)απο τα λεωφορεία του και απο τα αυτοκίνητα των γονιών που μεταφέρουν τούς μαθητές.Μιά βόλτα το πρωί 8,00 θα σας πείσει.Οι οδηγοί του με θράσος τα παρκάρουν μπροστά απο τα σπίτια μας ,με αναμμένες τίς μηχανές τους για αρκετή ώρα. Οπότε γεννάται ένα ερώτημα.Το Υπουργείο Παιδείας τί έκανε? Τίποτα.Γιατί διαφορετικά το οικόπεδο που η Νομαρχία το διεκδικεί για το Διοικητήριο της, θα απαιτούσε να κατασκευασθεί ενα νηπιαγωγείο διαφορετικό από το τσιμεντένιο κουτί του ΙΩΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΗ.
Η ασφάλεια των μικρών μαθητών δεν υπολογίζεται μπροστά στο κέρδος ενός ιδιώτη?
Οι μικροί μαθητές εισέρχονται απο την είσοδο της οδού Αίμωνος,διανύουν το δημοτικό πεζοί,διασχίζουν τον πεζόδρομο της Αγίου Ανδρέου με κατεύθυνση τον παιδικό σταθμό. Επίσης τα παιδάκια του νηπιαγωγείου μεταφέρονται στην αυλή του Παιδικού σταθμού για να παίξουν ,γιατί απλά δεν υπάρχει αυλή.Παντού τσιμέντο και αντί για γκαζόν πράσινη μοκέτα!!!Δεν υπάρχει ίχνος χώματος ,στο σχολείο του και τα δένδρα που υπάρχουν φυτεύθηκαν απο γείτονες στον πεζόδρομο.
Θα πρέπει οι πεζόδρομοι να γίνονται για ολους μας και οχι για εναν επιχειρηματία που μας γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και μέχρι τώρα το μόνο που εχει καταφέρει, είναι να υποβαθμίζει την περιοχή μας.
Επειδή είμαι κάτοικος της οδου Θεμισκύρας, εχω θυμώσει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει μια ολόκληρη συνοικία το σχολικό συγκρότημα του Ιωάννη Φραγκή και αυτή την φορά δηλώνω οτι μας τελείωσε η ανοχή.

jeta είπε...

Επίσης κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στην περιοχή αφού οι μεγαλοεργολάβοι βράδυ και κρυφά, κάνουν πολλά ,είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να τοποθετούν ανεξέλεγκτα και τις περισσότερες φορές κρυφά (μέσα σε θερμοσίφωνες, καμινάδες, φυτά, διαφημιστικές πινακίδες, μεταλλικές κατασκευές κλπ.) τις κεραίες τους, δίπλα και μέσα στα σπίτια των ανυποψίαστων πολιτών, δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, τοποθετώντας όχι μία αλλά τις περισσότερες φορές 2 και 3 κεραίες, αθροίζοντας ανησυχητικά την εκπεμπόμενη ακτινοβολία.
Oι περισσότερες «παράνομες» αφού δεν είχαν ούτε τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις (EETT) τοποθετούνται νύχτα, σε περιόδους διακοπών, αποδεικνύουν την ασυδοσία και την καταπάτηση κάθε νομιμότητας από τις ευυπόληπτες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Aλλά και οι δήθεν «νόμιμες» με ποια κριτήρια τοποθετούνται;Tα ήδη μεγάλα όρια ακτινοβολίας στη χώρα μας τηρούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Tι εμπιστοσύνη μπορούμε νά ‘χουμε στις μετρήσεις, όταν έχουμε δημοσιεύματα για μετρήσεις «μαϊμού». Oι περισσότεροι δήμοι δίνουν ανεξέλεγκτα άδειες με πλήθος πολεοδομικών παραβάσεων, αλλά και χωρίς τον παραμικρό έλεγχο επιβάρυνσης για την περιοχή, χωρίς να παίρνουν υπόψη τις αντιδράσεις των κατοίκων που ζητούν να μην εγκατασταθούν.
H εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας με μεγαλύτερη ευκολία στις υποβαθμισμένες γειτονιές εγκυμονεί επιπλέον κινδύνους για τους φτωχούς ανθρώπους καθώς η πρόσβαση γι’ αυτούς στο σύστημα υγείας γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη.Μην ξεχνάμε οτι και η Ακαδημία Πλάτωνος υποβαθμισμένη θεωρείται.Οι γειτινιές μας εχουν ανάγκη απο Πράσινο,χώρους αθλητισμού,Πάρκα για να παίζουν τα παιδιά,και ΟΧΙ Πάρκα Κεραιών.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε μόνο τι συνέβη στην οδό Κύπρου. Ο ίδιος δήμος που μοιράζει άδειες για να χτίζονται οι όποιοι ελεύθεροι χώροι, ξεριζώνει τα δέντρα από μια μικρή ανάσα ζωής στην Κυψέλη. Η παρέμβαση του Παρατηρητήριου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής είναι αποκαλυπτική.
Να προετοιμαζόμαστε για τα δικά μας...

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων
Έκοψαν και τα 45 δέντρα του πάρκου, τα τεμάχισαν και τα φόρτωσαν, ξήλωσαν την παιδική χαρά, εξαφάνισαν τα δέντρα που είχαν φυτέψει οι κάτοικοι και... «έτοιμο το οικόπεδό σας κύριε επιχειρηματία, των 2.400 τμ», για ιδιωτικό υπόγειο πάρκινγκ και από πάνω τσιμέντο, αεραγωγοί, καφετέρια, τραπεζοκαθίσματα, ζαρντινιέρες κλπ.

Ποιος κατέστρεψε τα 45 δέντρα;
Η ίδια η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων (τι ειρωνεία!) κατ' εντολή του Δήμαρχου κ. Κακλαμάνη, ενεργώντας για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΔΟΜΟΤΕΚ Α.Ε., στην οποία έχει παραχωρήσει το χώρο για 30 χρόνια για υπόγειο τριώροφο πάρκινγκ.

Τι έχει πει ο Δήμος πριν από χρόνια;
Αντιδήμαρχος κ. Ακριτίδης: «Το πάρκο είναι βρώμικο, εγκαταλελειμμένο και αποτελεί χώρο παράνομης στάθμευσης».

Και; Το καθάρισε;
Επί χρόνια είχε εγκαταλείψει την παιδική χαρά, με σπασμένο εξοπλισμό, και μέσα στις λάσπες. Κανένας γονιός δεν πήγαινε εκεί τα παιδιά του. Το πράσινο ήταν απεριποίητο. Δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός. Το βράδυ ήταν επικίνδυνο. Έτσι φρόντιζε ο Δήμος το μοναδικό πράσινο στην πυκνοδομημένη Πατησίων. Οι κάτοικοι αποκόπηκαν σιγά-σιγά από το Πάρκο. Αυτοκίνητα άρχισαν να σταθμεύουν. Δημιουργήθηκε επιτροπή των κατοίκων για την υπεράσπιση του Πάρκου.

Τι δεδομένα είχε ο Δήμαρχος;
· Το 1989 τροποποιήθηκε το ρυθμιστικό σχέδιο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το Πάρκο χαρακτηρίστηκε ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, παιδικής χαράς και δημιουργίας Κέντρου Νεότητας. Αυτή η αλλαγή χρήσης άνοιξε την όρεξη για ιδιωτικοποίηση.
· Ο Δήμος το 2006 υπόγραψε σύμβαση με την Κοινοπραξία "ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε." και της παραχωρεί "τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση" του πάρκινγκ για 30 χρόνια. Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει στον υπέργειο χώρο: ράμπες, αεραγωγούς, ασανσέρ, κυλικεία, καταστήματα κλπ. Μπορεί στις διάφορες μακέτες του έργου να παρουσιάζεται ότι πάνω από τον χώρο πάρκινγκ θα δημιουργηθεί υψηλό πράσινο, όμως όλες οι μελέτες (μηχανικών, τοπογράφων και γεωπόνων) απέδειξαν το αντίθετο ακριβώς. Άλλωστε υπάρχει και η πικρή τσιμεντένια πραγματικότητα στα υπόγεια πάρκινγκ της Πλατείας Πρωτομαγιάς (Ευελπίδων), της Πλατείας Αιγύπτου (Πατησίων και Αλεξάνδρας), της Πλατείας Κάνιγγος, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Εθν. Αντίστασης, που η κατασκευή υψηλού πρασίνου έμεινε μόνο στα χαρτιά και τις μακέτες. Οι δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας την προώθηση αυτού του καταστροφικού έργου.
· Το δασαρχείο, στο οποίο απευθύνθηκε ο δήμος, απάντησε με έγγραφό του ότι δεν επιτρέπει την κοπή ούτε ενός δέντρου! Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας, σε έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Κατασκευών του δήμου Αθηναίων τον Μάιο του 2007, η κοπή δένδρων στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο αντίκειται στο άρ. 24 του Συντάγματος και των νόμων που απορρέουν από αυτό. «Δεν εγκρίνουμε ούτε την υλοτομία οιουδήποτε δασικού δένδρου, ούτε και την απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης, καθ' οιονδήποτε τρόπο, σε περίπτωση δε που επιχειρηθεί ανεπίτρεπτος μεταβολή του προορισμού και της χρήσης της έκτασης, η Υπηρεσία μας, ως οφείλει, θα διενεργήσει τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου»
· Τότε ο Δήμος εξήγγειλε ότι θα ακολουθήσει ...πλάγια οδό και θα στραφεί στην πολεοδομική υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιό του, χωρίς να επαναφέρει το θέμα για διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την απόφαση του Δασαρχείου.
· Έτσι, τον Απρίλη 2008, ο Δήμος και η Εταιρεία ΔΟΜΟΤΕΚΑ έφεραν το θέμα στην ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού) της Νομαρχίας. Εκεί ο Δήμος, η Εταιρεία και η ΕΠΑΕ αρνήθηκαν την αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας επί του θέματος. Η ΕΠΑΕ απεφάνθη κατά πλειοψηφία ότι "συμφωνεί με την κοπή των δένδρων αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος το παραπέμπει στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της Νομαρχίας".
· Η Επιτροπή Αγώνα για το Πάρκο ανακοινώνει ότι έχει συγκεντρώσει 2.500 υπογραφές κατά του έργου και προβαίνει σε δύο δενδροφυτεύσεις του χώρου.
· Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, τον Ιούλιο 2008 έκρινε ότι δεν πρέπει να κοπούν τα δέντρα, κάτι που είχε αποφασίσει και το δασαρχείο Αθήνας.
· Ο Δήμαρχος αφαίρεσε από τις μακέτες την καφετέρια και έφερε τα σχέδια για έγκριση πάλι στην πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ, την Παρασκευή, αφού εν τω μεταξύ είχε αλλάξει ο Πρόεδρός της. Αυτή τη φορά η ΕΠΑΕ δεν παρέπεμψε το θέμα στη δευτεροβάθμια Επιτροπή, και παρ' όλο που ήταν σε γνώση της η άρνηση της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας, ενέκρινε τα σχέδια. Έτσι, φαίνεται, ότι ο Δήμαρχος αισθάνθηκε ότι έχει λυμένα τα χέρια για να καθαρίσει το «οικόπεδό του» και να το παραδώσει ελεύθερο στον ιδιώτη για να κάνει το γκαράζ του. Και δεν έκοψε τα 12 δέντρα που αρχικά έλεγε ότι θα κόψει, αλλά ΟΛΑ τα δέντρα του Πάρκου, ξυρίζοντας ουσιαστικά όλο το χώρο των 2,4 στρ.

26-1-2009 ώρα 6:00 π.μ. Οι μπουλντόζες της διεύθυνσης πρασίνου του Δήμου που εδρεύει στου Γουδή, φτάνουν νύχτα στην Κύπρου και Πατησίων (οποίος συνειρμός με τα τανκς της χούντας που έφυγαν και αυτά από του Γουδή νύχτα, για να επιβάλουν τη δικτατορία του 1967!) και μέχρι να ξημερώσει κόβουν ΟΛΑ τα δέντρα του Πάρκου. Οι πολίτες κινητοποιούνται και καταφθάνουν στο χώρο για να αντικρύσουν την ολοκληρωτική καταστροφή που έχει συντελεστεί. Εκεί τους περιμένει και αστυνομική δύναμη. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν επί ώρες τους υπεύθυνους του Δήμου, αλλά αυτοί είχαν εξαφανιστεί. Η δασική υπηρεσία που προσήλθε ανέφερε στους συγκεντρωμένους ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του Δήμου. Αργότερα ήρθαν και τα ΜΑΤ και εξώθησαν τους συγκεντρωμένους στην Πατησίων, με αποτέλεσμα να κλείσει ο κεντρικός αυτός δρόμος για ώρες, με υπαιτιότητα του εισαγγελέα που ήταν παρών. Σε συζήτηση με τον εισαγγελέα συμφωνήθηκε να ξεφορτώσουν τα φορτηγά τα κομμένα δέντρα και να φύγουν, να μείνουν οι εκσκαφείς και οι μπουλντόζες, και να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ. Τίποτε από αυτά δεν έγινε για αποκλιμάκωση της έντασης. Εν τω μεταξύ κατατέθηκαν από περίοικους μηνύσεις κατά του Δήμου Αθηναίων στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και ζητήθηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.
Το απόγευμα, στις 5:00 μμ, οι δυνάμεις των ΜΑΤ δημιούργησαν κλοιό για να φυγαδευτούν οι εκσκαφείς και τα φορτηγά του Δήμου, προφανώς για να μην κατασχεθούν με αυτόφωρη διαδικασία, αλλά και για να μην μετρηθούν τα κομμένα δέντρα στα φορτηγά και αποδειχτεί ότι δεν ήταν μόνο12. Έτσι με τα ΜΑΤ ο Δήμος έσβησε και τα ίχνη του εγκλήματος. Ακολούθησε ένταση και επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους.
Στις 7:00 μμ οι κάτοικοι προέβησαν σε αιφνιδιαστική δενδροφύτευση του πάρκου με 30 δέντρα.

27-1-2009 ώρα 7:30 π.μ. Στο χώρο συγκεντρώνονται δέκα-δώδεκα κάτοικοι για να ενημερώσουν τις πρωϊνές ζώνες των καναλιών, και απωθούνται έξω από το Πάρκο στο απέναντι πεζοδρόμιο από 4 διμοιρίες των ΜΑΤ (!) και εφτά κλούβες, ενώ τα συνεργεία των τηλεοπτικών σταθμών μεταδίδουν ζωντανά τη βίαιη απώθηση. Η Πατησίων κλείνει για άλλη μια φορά με την υπαιτιότητα του εισαγγελέα που δίνει τις εντολές.


Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής

Ανώνυμος είπε...

Ολα αυτά που περιγράφονται εδώ για την Λακωνική Σχολή Ιωα.Φραγκή είναι γνωστά.
Εκείνο που δεν είναι γνωστό,είναι πως με όλα αυτά μπορεί και έχει άδεια λειτουργίας.
Ο νόμος είναι σαφής για τις σχολικές αίθουσες την κίνηση των μαθητών στους αντίστοιχους με τις αίθουσες προαύλιους χώρους,τις αποστάσεις μεταξύ των σχολείων,τις θέσεις στάθμευσης κλπ.
Και στο κάτω-κάτω τι είδους ιδιωτικό είναι αυτό με τα τόσα κατακερματισμένα και στριμωγμένα σε στενούς δρόμους κτίρια και ποιά η ποιότητα που προσφέρει στους μαθητές του και στο κοινωνικό σύνολο της γειτονιάς μας.
Δεν έχω τίποτα με τον Αγαπητό Δάσκαλο αλλά όχι και να υπάρχει αυτό το είδος ιδιωτικού το 2009....
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.