8.04.2014

Το ΣτΕ χαμηλώνει τις φιλοδοξίες τής BlackRock στην Ακαδημία Πλάτωνος


της Βάνας Φωτοπούλου

Δένει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας τα χέρια της εταιρείας Artume S.Α. -συμφερόντων σήμερα του πολυεθνικού οίκου BlackRock, γνωστού από την ανάληψη του ελέγχου των ελληνικών τραπεζών-, η οποία φιλοδοξεί να κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο «Academy Gardens» στο οικόπεδο της παλιάς Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, επί της οδού Λένορμαν, στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος και Περιστερίου.


Ναι μεν αλλά
Το Ε' τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, με εισηγήτρια τη σύμβουλο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, δίνει μεν πιστοποιητικό νομιμότητας στο προεδρικό διάταγμα που αφορά τους όρους δόμησης γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, απορρίπτοντας τη σχετική προσφυγή κατοίκων, ωστόσο δεσμεύει τη Διοίκηση ότι και στην περιοχή που βρίσκεται το οικόπεδο της Artume θα πρέπει να θεσπίσει μειωμένους συντελεστές δόμησης. Μάλιστα, τονίζει ότι αυτοί δεν πρέπει να υπερβαίνουν το μέσο συντελεστή δόμησης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, βάζοντας έτσι φραγμούς στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας. Να θυμίσουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την πλειοψηφία των παρατάξεων Σγουρού και Ν.Δ., τον περασμένο Μάρτιο, γνωμοδότησε θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το οποίο έχει καταγγελθεί ως σκανδαλώδες από την αντιπολίτευση.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ΣτΕ είχε επεξεργαστεί το διάταγμα και είχε επισημάνει ότι για την πληρέστερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου οι όροι και περιορισμοί δόμησης του τομέα ΙΙΙ, ο οποίος περικλείεται από τις οδούς Λένορμαν, Κηφισού και Ιφιγενείας, στην περιοχή δηλαδή που σχεδιάζεται η κατασκευή του εμπορικού κέντρου, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον μέσο συντελεστή δόμησης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Κατά συνέπεια, πρέπει να ορισθεί μέγιστος συντελεστής δόμησης 2,1 και μέγιστο ύψος κτηρίων τα 15 μέτρα, όπως ισχύει και σε άλλα τμήματα της περιοχής που γειτνιάζουν με τον αρχαιολογικό χώρο. Επισήμανε ακόμη ότι ο τομέας ΙΙ, που περικλείεται από τις οδούς Λένορμαν, Ηρούς, Εμμονος και Αλεξανδρείας, έπρεπε να ενοποιηθεί με τον τομέα ΙΙΙ.
Δεν το έλαβε υπ'όψιν
Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έλαβε υπ' όψιν του τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και στο Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε καθορίζει συντελεστή δόμησης και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για τους τομείς Ι και ΙΙ και δεν κάνει καμία αναφορά για τις συνθήκες οικοδόμησης στον τομέα ΙΙΙ. Κατά συνέπεια, στον τομέα ΙΙΙ θα μπορούσαν να κτιστούν ακίνητα με τους παλαιούς όρους δόμησης, οι οποίοι δεν έχουν θεσπιστεί με γνώμονα την προστασία του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και κατά παρέκκλιση της σχετικής γνωμοδότησης του ΣτΕ.
Οι κάτοικοι
Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση. Προσέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την παύση έκδοσης οικοδομικών αδειών μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης. Τελικά το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των κατοίκων, κρίνοντας ότι η Διοίκηση δικαιολογημένα δημοσίευσε το Π.Δ. χωρίς το τμήμα που περιλαμβάνει κυρίως την ιδιοκτησία Artume. Και αυτό διότι το ίδιο το δικαστήριο είχε υποδείξει με επίταση στα αρμόδια υπουργεία ότι πρέπει να δημοσιεύσουν άμεσα το Π.Δ., ώστε να μην δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις στην περιοχή αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι επίκειτο η γνωμοδότηση του ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) για τις χρήσεις στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Ωστόσο, το ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 2262/2014 απόφασή του, δεσμεύει τη Διοίκηση ότι η έκδοση του Π.Δ., που θα ακολουθήσει για το τμήμα αυτό, πρέπει να εναρμονιστεί με τους στόχους του ΟΡΣΑ για την περιοχή, με τις μελέτες του Δήμου Αθηναίων αλλά και τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος που συμφωνούν για μειωμένους συντελεστές (2,1 Σ.Δ. και 15 μ. ύψος). Στο ενδιάμεσο διάστημα δεν είναι δυνατό να εκδοθεί καμία οικοδομική αδεια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Black rock και κουραφέξαλα....Να βάλει το χεράκι στην τσέπη και να πληρώσει αυτά που οφείλει στο ελληνικό δημόσιο και να αφήσει τα mall....
Αν η εξουσία έχασε την αξιοπρέπεια της σαν δούλοι που είναι δεν σημαίνει ότι ο λαός τους μοιάζει..