6.01.2014

Η κατεδάφιση και ο χώρος για το Ψηφιακό Μουσείο του Πλάτωνα


Αυτός είναι ο χώρος που προορίζεται πάρκο.  Είναι το "τρίγωνο" που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Μοναστηρίου-Τριπόλεως-Δράκοντος.
Η κατεδάφιση των κτισμάτων δεν τελειώσε βέβαια, καθώς στο κτήριο που διατηρείται κατοικεί ένας άνθρωπος, πρώην φύλακας του  Αρχαιολογικού Χώρου στον οποίο παραχωρήθηκε η χρήση του κτίσματος.  Η υπόθεση είναι στα δικαστήρια.


Το σχέδιο του υπ. Πολιτισμού, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ για τη συνολική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Πάρκου και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, προβλέπει  για το "τρίγωνο" αυτό, την τοποθέτηση σαρκοφάγων με στέγαστρο, τη φύτευση και την περίφραξη του χώρου, όπως και την πεζοδρόμηση της Μοναστηρίου, ανάμεσα στις οδούς Τριπόλεως και Ευκλείδου. Στόχος είναι η ενοποίηση του Πάρκου που περιλαμβάνει το Περιστύλιο, με το τμήμα του του Πάρκου, το οποίο και χωρίζεται από την οδό Δράκοντος.

Για το συγκεκριμένο "τρίγωνο" υπάρχει η πρόταση από φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής  να εγκατασταθεί το ψηφιακό μουσείου για τον Πλάτωνα, έργο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα "Ακαδημία Πλάτωνος". Η ιδέα ακούγεται πολύ καλή, καθώς το Ψηφιακό Μουσείο θα είναι εντός περίφραξης και δεν θα χρειαστεί να κοπούν δέντρα. 

Το πληροφοριακό έργο  του ψηφιακού Μουσείου για τον Πλάτωνα διενεργείται από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με τη Γ ' Εφορεία Αρχαιοτήτων , έχουν αποφασίσει για τη χωροθέτησή του, μεταξύ των οδών Μοναστηρίου και Κρέοντος και του πεζόδρομου της  Αλκμέωνος. Η λειτουργία του Μουσείου θα γίνει από το δήμο και η διάρκεια του έργου είναι τα 5 χρόνια. Με άλλα λόγια είναι μια προσωρινή εγκατάσταση, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: