10.31.2009

Γιατί λέμε ΟΧΙ στη μελέτη του δήμου

Η απάντηση της Επιτροπής δόθηκε στο δήμο με την κατάθεση εγγράφου με τις δικές μας θέσεις. Στις 8 Νοεμβρίου διαμορφώνουμε τις δικές μας προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε στο δήμο. Για την πραγματική ΑΝΑΠΛΑΣΗ της Ακαδημίας Πλάτωνα.

ΠΡΟΣ:ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ
ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
KOIN: 1) ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
α)Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη, β)Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Αβραμίδη, γ) 4ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων
2)ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, 3)ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 4)ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Κυρίες και Κύριοι,

Απευθυνόμαστε σε εσάς , ως αρμόδιους για την εκπόνηση της μελέτης Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος και την οργάνωση των διαδικασιών διαβούλευσης του Δήμου, για να εκφράσουμε του λόγους για τους οποίους διαφωνούμε επί της αρχής με την μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και έχει τίτλο « Μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος και της περιοχής που περιβάλλει την γειτονιά και το Αρχαιολογικό Άλσος» και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
Οι λόγοι για τους οποίους διαφωνούμε είναι οι ακόλουθοι: 1. Γιατί ο ίδιος ο τίτλος είναι παραπλανητικός αφού όπως αναφέρεται και στο ίδιο το τεύχος (σελ. 16)της μελέτης δεν πρόκειται για Μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού, αλλά για τη «συνήθη διαδικασία πολεοδομικών ρυθμίσεων», δηλαδή για τροποποίηση του σχεδίου πόλης του 1968, κυρίως στο τμήμα περί την οδό Σβώλου στη γειτονιά κατοικίας(που δεν είχε διανοιχτεί ποτέ) ,καθως και τακτοποίηση των ζητημάτων που προέκυψαν στο σχέδιο πόλης και την έκδοση οικοδομικών αδειών, νότια του αρχαιολογικού χώρου, από τη θεσμοθέτηση του ορίου του χώρου με απόφαση του πρώην ΥΠΠΟ (2000).

2. Γιατί η προώθηση της παρούσας μελέτης προϋποθέτει την έγκριση, από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προηγούμενης μελέτης που είχε υποβάλει ο Δήμος Αθηναίων (Μάρτιος 2009) για την «Τακτοποίηση του ορίου του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος». Στην μελέτη εκείνη προτείνεται μείωσης του ορίου στο νότιο τμήμα του χώρου,που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανέγερση κτιρίων γραφείων και το θεσμοθετημένο όριο του αρχαιολογικού χώρου εμποδίζει την έκδοση νόμιμων οικοδομικών αδειών. Με βάση τις προτάσεις του Δήμου, χώροι που έχουν απαλλοτριωθεί από το ΥΠΠΟ υπέρ του Αρχαιολογικού Άλσους δίνονται για τη διάνοιξη οδών προκειμένου στη συγκεκριμένη περιοχή να ισχύσει ως έχει το σχέδιο πόλης του 1968 (!) και να παραμείνουν αλώβητες οι ιδιοκτησίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μεγάλες.

3. Γιατί η μελέτη αγνοεί το πάγιο αίτημα των κατοίκων για επέκταση του Αρχαιολογικού Χώρου και ουσιαστική αναβάθμισή του, κάνοντας μόνο μία πρόταση: την κατάργηση της οδού Κρατύλου που τον διασχίζει. Έτσι:
• αγνοεί τη δυνατότητα πρότασης προς το ΥΠΠΟ για επανεξέταση της χωροθέτησης του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών σε γειτονικούς αδόμητους χώρους και όχι σε τμήμα του υπάρχοντος Άλσους, όπου μάλιστα πρόσφατα εγκαινιάστηκε πανηγυρικά γήπεδο πληρωμένο από τους δημότες
• αγνοεί τη δυνατότητα πρότασης για αλλαγή των χρήσεων στη Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού Άλσους και σε άμεση επαφή με το νέο Μουσείο, όπου έχει θεσμοθετηθεί από το ΥΠΠΟ το Σεπτέμβριο του 2004 «Βιομηχανικό Πάρκο» (!!) κατ΄ επιταγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου, που κατά τα άλλα «δεν είναι δεσμευτικό», όπως μας πληροφορεί η μελέτη
• δεν ερμηνεύει σωστά το χάρτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου, που νότια του ορίου του Αρχαιολογικού χώρου, σε επαφή με αυτό αλλά μέσα στην περιοχή που χαρακτηρίζει «Βιομηχανικό Πάρκο» προβλέπει ζώνη Πρασίνου. Αποτέλεσμα να παραμένουν τα γνωστά τετράγωνα προς ανέγερση. Τελικά έχουμε μπερδευτεί πότε ισχύει και πότε δεν ισχύει το Γενικό Πολεοδομικό
• δεν παίρνει υπόψη έστω το γενικό σχεδιασμό (Πρόγραμμα ΕΑΧΑ, Σχέδιο Νόμου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής) για την ένταξη του χώρου στο πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας μέσω της οδού Μοναστηρίου που ανήκει στην άλλη γειτονιά της Συνοικίας Ακαδημίας Πλάτωνος, τον Άγιο Γεώργιο.

Έτσι, ο μοναδικός και πολύ σημαντικός Αρχαιολογικός Χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και το νέο Μουσείο που αποτελεί υποδομή μητροπολιτικού χαρακτήρα:
• θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αποκομμένα από τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους, με ακατάλληλη έως άγνωστη πρόσβαση και κυρίως με υποθηκευμένη την προοπτική ένταξής τους στο πρόγραμμα της ΕΑΧΑ
• θα πνιγούν μέσα σε μια σύγχρονη υποβάθμιση που θα δημιουργήσει η ταχύτατη ανέγερση κτιρίων γραφείων, η μόνη από τις λειτουργίες της χρήσης «Βιομηχανικό Πάρκο» που έχει ζήτηση στην περιοχή μεταξύ του Άλσους, της Λ. Αθηνών και της Λ. Κηφισού, και που προτείνει η μελέτη ως πολεοδομική ρύθμιση του πολεοδομικού ανασχεδιασμού.
Παράλληλα, δημιουργούνται παρενέργειες που οδηγούν σε νέα σοβαρά προβλήματα για την ποιότητα ζωής: η μοναδική πρόταση αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Χώρου που αφορά την κατάργηση της οδού Κρατύλου, αφού δεν εντάσσεται σε μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για μια πολύ ευρύτερη περιοχή, καταλήγει σε προτάσεις όπως να διέρχεται η λεωφορειακή γραμμή 051 από την οδό Αίμωνος όπου σήμερα βρίσκονται τρία Δημοτικά Σχολεία ενώ θα κτιστεί και νέα σχολική μονάδα!

4. Γιατί η μοναδική πρόταση, που περιλαμβάνεται στην μελέτη, για την περιοχή μεταξύ του Αρχαιολογικού Άλσους, της Λ. Αθηνών και της Λ. Κηφισού είναι η μείωση του Συντελεστή δόμησης σε κάποια τμήματά της. Πρόκειται για την περιοχή με τη μεγαλύτερη υποβάθμιση και τα περισσότερα προβλήματα. Σε αυτήν ούτε το σχέδιο πόλης του 1968 δεν αλλάζει. Οικοδομικά Τετράγωνα για κτίσιμο υπήρχαν, Οικοδομικά Τετράγωνα για κτίσιμο με χρήσεις «Βιομηχανικού Πάρκου» προτείνονται. Η απάντηση ότι η περιοχή θα έχει χώρους εργασίας και γι αυτό δεν χρειάζονται κοινόχρηστοι, πράσινο, κλπ, βεβαίως και δεν είναι δυνατό να μας καλύπτει, ούτε εμάς- που κατοικούμε στην ευρύτερη περιοχή- ούτε τους εργαζόμενους εκεί. Όποιος μας θέλει Ευρώπη έχει υποχρέωση να γνωρίζει τι γίνεται στην Ευρώπη σε αντίστοιχες περιοχές.
Α) Η μελέτη ισχυρίζεται ότι θα διαμορφωθεί μια γειτονιά κατοικίας πρότυπο μέσα από τη μέθοδο της τροποποίησης του σχεδίου. Η εμπειρία μας λέει ότι δεν αρκεί να υπάρχει σχέδιο. Σχέδιο υπήρχε εδώ και 40 χρόνια αλλά οι κοινόχρηστοι χώροι χάνονται στα δικαστήρια. Κάποιους από αυτούς τους προτείνει σε άλλη θέση. Πως τους εξασφαλίζει;
Β)Η μελέτη εξετάζει αποκομμένη τη μία από τις δύο γειτονιές της Συνοικίας Ακαδημίας Πλάτωνος. Η Συνοικία με βάση τα πολεοδομικά πρότυπα έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Που και πως θα καλυφθούν αυτές; Π.χ. ως πότε θα πρέπει οι γενιές παιδιών να ρωτούν «γιατί εμείς δεν έχουμε κλειστό όπως άλλοι», εννοώντας άλλους δήμους. Η μελέτη αγνοεί ότι και η γειτονιά του Αγίου Γεωργίου πληρώνει διαχρονικά με βαρύ τρόπο την υποβάθμιση της θέσης της. Π.χ. τα νήπιά της φοιτούν σε ισόγειο κατάστημα. Αντίθετα, η μελέτη με υπολογισμούς πληθυσμού για τη μια γειτονιά, χωρίς επίσημα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, μακριά από κάθε πραγματικότητα (6.500 κάτοικοι) και συνυπολογίζοντας από την άλλη χώρους των διπλανών γειτονιών, όπως π.χ. τον άθλιο χώρο μπάσκετ στον Άγιο Γεώργιο ή τις αυλές των σχολείων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τις προτάσεις της υπερκαλύπτει τις ανάγκες!
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, θα λέγαμε ότι η μελέτη προσπαθώντας να ανταποκριθεί στο σκοπό της τακτοποίησης του σχεδίου νότια του Αρχαιολογικού Άλσους υπονομεύει τη σημασία και το μέλλον του Αρχαιολογικού Χώρου και την αξία της δημιουργία Μουσείου για την πόλη της Αθήνας.
Ακόμα, η παρούσα μελέτη στερεί τη δυνατότητα στην Αθήνα να διατηρήσει με μοναδικές χρήσεις και λειτουργίες, που τις έχει απόλυτη ανάγκη , μερικούς από τους τελευταίους αδόμητους χώρους στο κέντρο της και στη συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος την ευκαιρία να αποκτήσει τους κοινωφελείς χώρους που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες.
Ενώ τέλος, η τροποποίηση του σχεδίου στη γειτονιά κατοικίας της Ακαδημίας Πλάτωνος, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της παλιάς χάραξης της Σβώλου, δεν προτείνει ξανά τους μεγάλους ενιαίους χώρους όπως τους προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό ή το παλιό Ρυμοτομικό Σχέδιο και δεν εξασφαλίζει τους μικρότερους και διάσπαρτους νέους χώρους που προτείνει.

Απέναντι σε αυτή την μελέτη που, κατά την γνώμη μας, δεν καλύπτει όχι μόνο τις μελλοντικές αλλά ακόμα και τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και οδηγεί σε πλήρη τσιμεντοποίηση της περιοχής αντιπροτείνουμε τα εξής:

1. Να αποσυρθεί η μελέτη που έχει υποβληθεί από το Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος περί «Τακτοποίησης του ορίου του Αρχαιολογικού Άλσους Ακαδημίας Πλάτωνος».

2. Να σταματήσουν οι μεμονωμένες διαδικασίες τροποποίησης του σχεδίου πόλης που θίγουν το θεσμοθετημένο όριο του Αρχαιολογικού Άλσους στο νοτιοδυτικό τμήμα του.

3. Να καταργηθεί η Απόφαση του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού του 2004 για τις επιτρεπόμενες χρήσεις και όρους δόμησης μέσα τη Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού Άλσους. Ο Δήμος να το συμπεριλάβει στις όποιες προτάσεις του προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.

4. Να επεκταθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος στις αδόμητες γειτονικές εκτάσεις. Να ανεγερθεί το νέο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών καθώς και η Ακαδημία των Εθνών που έχει εξαγγελθεί σε χώρους κοντά αλλά εκτός του σημερινού Αρχαιολογικού Χώρου. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (χάραξη οδικού δικτύου, κυκλοφορία, πρόσβαση, χρήσεις γης στην άμεση περιοχή) για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πολεοδομικά αναβαθμισμένου πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας.

5. Να ενταχθεί άμεσα το Αρχαιολογικό Άλσος στο πρόγραμμα της ΕΑΧΑ. Να μην προωθηθεί καμία παρέμβαση από το Δήμο που δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για την προοπτική αυτή.

6. Όλη η Συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος και οπωσδήποτε η περιοχή μεταξύ του νοτιοδυτικού ορίου της, της Λ. Αθηνών και της Λ. Κηφισού, να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 15 του Νόμου 2508/ 1997 «Πολεοδομική αναμόρφωση προβληματικών περιοχών εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως» γιατί συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, θα εξεταστεί συνολικά η περιοχή και οι ανάγκες της και θα υπάρξει δυνατότητα κάλυψης, κυρίως των συνοικιακών όπως είναι ένα κλειστό αθλητικό κέντρο, στους χώρους που θα προκύψουν στις μεγάλες αδόμητες εκτάσεις. Παρά τη μη εξοικείωση της διοίκησης με τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και, ταυτόχρονα, οικονομία πόρων αφού οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα προκύψουν από εισφορά σε γη των μεγάλων ιδιοκτησιών, κάτι που δεν γίνεται με τη μέθοδο της αναθεώρησης - τροποποίησης του σχεδίου πόλης.

7. Η Μελέτη Πολεοδομικής Αναμόρφωσης να αποτελέσει αντικείμενο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Πιστεύοντας πως μια τέτοια μελέτη θα έχει την ευκαιρία να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για το σύνολο των προβλημάτων της περιοχής αλλά και των σημαντικών δυνατοτήτων και προκλήσεων, δεν μπαίνουμε σήμερα στη διαδικασία να υποβάλλουμε επί μέρους προτάσεις για επί μέρους ζητήματα, όπως π.χ. κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και επιλογές θέσεων, κλπ.

Ελπίζουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις παραπάνω διαφωνίες και προτάσεις μας και θα προχωρήσετε στην εκπόνηση μίας νέας μελέτης που θα έχει στο κέντρο της την ανάγκη των κατοίκων για μια γειτονιά ανθρώπινη, μια γειτονιά που θα αποτελέσει ζώνη προστασίας απέναντι στις μεγάλες κλιματικές αλλαγές και αντιστάθμισμα στη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η Αττική. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: