10.19.2015

Ποιο "ελληνικό Νταβός"; Υπάρχει η Ακαδημία Πλάτωνος και περιμένει...

του Βασίλη Κουφόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε και ακούμε ρεπορτάζ για μια πρόταση του υφυπουργού εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για να μετατραπεί ένα νησί στον Ευβοϊκό κόλπο σε  θερινό Νταβός" που ως χώρος τέχνης και φιλοσοφίας θα φιλοξενεί προσωπικότητες από το εξωτερικό και να είναι ένα διεθνές σημείο αναφοράς.  Το κόστος θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, αλλά θα καλυφθεί από τις ξένες αντιπροσωπείες που θα αποκτήσουν μόνιμες εγκαταστάσεις στο νησί.


Φρονούμε πως είναι μια πρόταση που πρέπει να συζητηθεί αφού, όμως η Πολιτεία θυμηθεί και αναγνωρίσει πως υπάρχει ήδη ένας τέτοιος τόπος, με ένα όνομα με παγκόσμια εμβέλεια που επί 900 χρόνια όρισε τη Φιλοσοφία και προσδιόρισε την εκπαίδευση. Είναι η Ακαδημία Πλάτωνος, φυσικά.

Η Ακαδημία του Πλάτωνα δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος, όμως διαθέτει τις προδιαγραφές για μια γενναία παρέμβαση ανάδειξης της με πολύ χαμηλότερο κόστος από το 1 δισ. ευρώ κοστίζει η άλλη πρόταση.


Διαθέτει ένα όνομα, ένα "brand name", με παγκόσμια εμβέλεια

Υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο με αρχαιολογικά ευρήματα από την Ακαδημία του Πλάτωνα την Ιερή Οικία και την Οικία του Ακάδημου.

Στις αποθήκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στεγάζει τα ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην Αθήνα.


Η ιδέα είναι απλή.  Το παλιό σχέδιο, ήταν να γίνει στην περιοχή η Ακαδημία των Εθνών. Το σημερινό εφικτό πλάνο, παρά τη φτωχοποίηση, είναι να προσδιοριστεί η Ακαδημία Πλάτωνος, ως διεθνές κέντρο γνώσης.

Η Αθήνα δημιουργεί ένα  κέντρο έρευνας για την Αρχαία Αθήνα και επιτρέπει σε φοιτητές και καθηγητές να μελετήσουν τα αγάλματα και τις επιγραφές που βρίσκονται στις αρχαιολογικές αποθήκες της Ακαδημίας Πλάτωνος, αναδεικνύοντας το πλούσιο ανασκαφικό έργο των Ελλήνων αρχαιολόγων.

Σε συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια φιλοσοφίας διοργανώνονται εβδομάδες φιλοξενίας, περιήγησης και εργασίας στην Ακαδημία Πλάτωνος, το Λύκειο του Αριστοτέλη και τον Κεραμεικό και το Λόφο Κολωνού

Με τα έσοδα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, ξεκινάει εκ νέου η διαδικασία για την κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, το οποίο έχει "παγώσει".

Δημιουργείται συνεδριακό κέντρο, σε ένα από τα πολλά κτίρια "κουφάρια" που βρίσκονται στην περιοχή και αξιοποιείται δημιουργικά η περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού σε ακίνητα που διαθέτει στην περιοχή.


Ο Πλάτωνας στα δικά του χρόνια είχε δημιουργήσει βιβλιοθήκη. Πέρασαν 2.401 χρόνια και η Ακαδημία Πλάτωνος δεν έχει διαθέτει ένα χώρο που θα φιλοξενούνται όλα τα έργα των Ελλήνων φιλοσόφων.

Η Ακαδημία Πλάτωνος που βρίσκεται 15 λεπτά από τον Πειραιά και 8 από την Ομόνοια πάνω σε κάθετους και ορίζοντιους οδικούς άξονες ανασχεδιάζεται μετά από μελέτη του ΕΜΠ, ως μια γεωγραφική ενότητα με χαμηλό συντελεστή δόμησης και με ορόσημο το μελλοντικό μουσείο και την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το κόστος του Μουσείου και της ανάπλασης θα καλυφθεί πολύ γρήγορα από τα έσοδα που θα προκαλέσει η επισκεψιμότητα στην Ακαδημία που δίδασκε ο Πλάτωνας


Δεν υπάρχουν σχόλια: