10.18.2015

ΚΚΕ:"Βαρύ πλήγμα για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ του ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Η πολιτιστική κληρονομιά ως συλλογικό, μεσ’ στους αιώνες, επίτευγμα ανήκει στο λαό, που πρέπει ανεμπόδιστα να έχει πρόσβαση στα δημιουργήματά του.
Η απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την τιμή των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί βαρύ πλήγμα για την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ακρόπολη και οι γύρω χώροι της (Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός κλπ.) γίνεται πια απλησίαστη για τη λαϊκή οικογένεια, αφού το κόστος του εισιτηρίου μόνο για το χώρο της Ακρόπολης εκτινάσσεται από τα 12 στα 20 €.  Το μέτρο έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που περιόρισαν δραστικά τις ημέρες ελεύθερης επίσκεψης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και μάλιστα μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

            Το απαράδεκτο αυτό μέτρο δεν αποτελεί απλά μια τυχαία κίνηση της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να βρει «ισοδύναμα μέτρα» για την αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή για το εισιτήριο στα νοσοκομεία, όπως διαδοχικά υποστήριξαν οι εκπρόσωποί της. Εντάσσεται σε μια γενικότερη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανάγει τον Πολιτισμό σε προνομιακό και ανεκμετάλλευτο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και το κράτος του, ένα ελπιδοφόρο εργαλείο για την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση. Στόχος δηλαδή είναι η επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, η «αυτοχρηματοδότησή» τους,  όχι μόνο με το χαράτσωμα των επισκεπτών, αλλά και με τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στην προστασία,  την ανάδειξη και την παντοειδή εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που εδώ και κάποια χρόνια έχει ξεκινήσει και διευρύνεται ολοταχώς. Οι βαριές συνέπειες αυτής της πολιτικής – ήδη φανερές στους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές υπηρεσίες - θα εκδηλωθούν ακόμη πιο έντονα τα επόμενα χρόνια με τη μονόπλευρη ανάδειξη μόνο των επικερδών - «εμπορικών» στοιχείων του τεράστιου αρχαιολογικού μας πλούτου, την επιλεκτική διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης, τη γενικότερη πολιτιστική υποβάθμιση του λαού μας.          
            Για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση απόσυρση του μέτρου, την καθιέρωση  ελεύθερης πρόσβασης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά στις περιόδους των διακοπών όπως οι καλοκαιρινοί μήνες, την άμεση απομάκρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, των κάθε είδους εργολάβων και Μ.Κ.Ο. από δραστηριότητες που ανήκουν αποκλειστικά στην αρχαιολογική υπηρεσία με τελικό στόχο την κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και περιουσίας μας, την απόδοσή της στον πραγματικό ιδιοκτήτη της, στο λαό.


ΑΘΗΝΑ 15/10/2015                                ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: