Με χαρά σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στο φετινό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί
16-17-18 Οκτωβρίου στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, περιοχή Κολωνός, Αθήνα.
Φέτος επιθυμία όλων μας είναι να περάσουμε στην πράξη και να αναδείξουμε αξιόλογες πρακτικές με στόχο να εμπνεύσουμε την κοινωνία και να αποδείξουμε ότι υπάρχουν εκείνες οι εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύψουμε τις ανάγκες μας.Θέλουμε να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα μας 'Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός'' και αναγκαίος περισσότερο από κάθε άλλη φορά!
Ένας κόσμος που στηρίζεται στη δημιουργία, την αυτάρκεια, τη βιωσιμότητα και την αλληλεγγύη.
Γι' αυτό το λόγο μέσα στο χώρο του φεστιβάλ, θα δημιουργηθεί ένα αυτόνομο χωριό στο οποίο θα γίνονται πρακτικά εργαστήρια, συζητήσεις και θα δίνονται απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.
Ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να καλύψει ή να μάθει πως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε τροφή, υγεία, εκπαίδευση, εργασία, ενέργεια κ.α
Η Αγορά του Αυτόνομου Χωριού
Στα πλαίσια της εκπαίδευσής μας σε μια εναλλακτική οικονομία, προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα και οργανώνουμε τη χρήση εναλλακτικού νομίσματος/κουπονιού με το οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές εντός του αυτόνομου χωριού. Πιο συγκεκριμένα, θα τυπωθούν κουπόνια, οι επισκέπτες θα μπορούν να εξαργυρώσουν τα ευρώ που επιθυμούν σε κουπόνια ή σε FairCoin (εναλλακτικό ηλεκτρονικό νόμισμα) σε προκαθορισμένα σημεία του χώρου του φεστιβάλ, θα κάνουν τις συναλλαγές τους μέσα στο χωριό με τα κουπόνια ή τα FairCoin και θα μπορούν να τα επαναμετατρέψουν σε ευρώ ή Faircoin κατά την έξοδό τους από το χωριό. Για τους παραγωγούς θα ισχύει το ίδιο. Οι παραγωγοί θα πρέπει να αναγράφουν την τιμή των προϊόντων τους σε κουπόνια και σε FairCoin. Η αντιστοιχία θα είναι 1 ευρω=1 κουπόνι και 1 ευρώ = 20 FairCoins.
Το αυτόνομο χωριό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 24 παραγωγούς τροφής, 2 παραγωγούς σαπουνιών/φυτικών καλλυντικών και 4 κατασκευαστές χρηστικών αντικειμένων( π.χ. καλάθια, ξύλινα σκεύη κλπ) που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά ή υλικά από επανάχρηση (δλδ δεν αγοράζουν την πρώτη τους ύλη). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην επιλογή των συμμετεχόντων. και θα πρέπει να συμπληρώσετε και να στείλετε τη συνημμένη φόρμα συμμετοχής.
Για να συμμετέχει κάποιος παραγωγός/μεταποιητής στο αυτόνομο χωριό χρειάζεται να δηλώσει συμμετοχή μέχρι τις 29/9/2015 ( θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ) και να συμφωνεί με τα παρακάτω κριτήρια:
(1) Να καλλιεργεί βιολογικά, χωρίς φυτοφάρμακα ή άλλα χημικά. Δεν απαιτείται να είναι πιστοποιημένα βιολογικός καλλιεργητής.
(2) Να πραγματοποιήσει ένα (τουλάχιστον) εργαστήριο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ με όποιο θέμα επιλέξει εκείνος (π.χ. εργαστήρι συλλογής σπόρων,εργαστήρι παρασκευής τροφίμων, δημιουργίας φυτωρίων, παρασκευής βιολογικών/φυτικών σκευασμάτων για προστασία και ενίσχυση των φυτών, κατασκευής χρηστικών αντικειμένων χρησιμοποιώντας υλικά από επανάχρηση (reuse-recycle).Χρειαζόμαστε : Τίτλο, μικρή περιγραφή, διάρκεια, όνομα, e-mail και τηλέφωνο
(3) Εάν υπάρχουν εργαζόμενοι θα πρέπει οι σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη να είναι δίκαιες και ηθικά σωστές.
(4) Να δέχεται να λειτουργήσει με το εναλλακτικό νόμισμα/κουπόνι.
(5) Να μπορεί να καλύψει τα έξοδα μεταφορά του προς/από την Αθήνα σε περίπτωση που βρίσκεται εκτός Αθηνών.
(6) Να μπορεί να καλύψει τις ανάγκές του για τον εξοπλισμό του στησίματος των προϊόντων του ( τραπεζάκι/τέντα/ υλικό/ φωτισμό)
Όσοι ενδιαφέρεστε και απαντάτε ναι στα παραπάνω κριτήρια, παρακαλούμε δηλώστε τη συμμετοχή σας, στέλνοντας τη συνημμένη φόρμα (μέχρι τις 29/9/2015) στο email: festival.economicsolidarity@gmail.com
Κάθε ημέρα στις 6-9μμ θα γίνετε η συνέλευση του Αυτόνομου Χωριού και η θεματική συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συνεταιρισμού στην Αθήνα. Οι παραγωγοί αποτελούν την καρδιά αυτής της προσπάθειας, γι'αυτό και σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στη θεματική συζήτηση.
Επιθυμία μας ειναι να ανακαλύψουμε και να σχεδιάσουμε εναλλακτικά νομίσματα καθώς και να ανθίσει η προσπάθεια δημιουργίας του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού την Αθήνας, μέσα από τον οποίο θα καλύπτουμε ανάγκες μας και μετά το τέλος του Φεστιβάλ.
Θέλουμε το φεστιβάλ να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για το ξεκίνημα παρόμοιων πρωτοβουλιών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
.
Θέλουμε να ενωθούμε και μαζί να περάσουμε στην πράξη.
Σας περιμένουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου